Pogodba o občasnem delu

Spoštovani. Ali lahko uživalec družinske pokojnine občasno dela po podjemni pogodbi ali po pogodbi o občasnem delu upokojencev. Hvala za odgovor.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Spoštovani,
Glede na določbe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ), so prejemniki družinskih pokojnin glede možnosti dela ob prejemanju pokojnine izenačeni s prejemniki drugih pokojnin. Kot uživalec podjemne pogodbe torej lahko delate po podjemni pogodbi in se vam na podlagi tega ni treba vključiti v zavarovanje, morate pa se zavarovati za posebne primere skladno z 2. alinejo 1. odstavka 20. člena ZPIZ.

Glede občasnega ali začasnega dela upokojencev, pa zakonodaja ni povsem jasno. Po mnenju Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kot prejemnik družinske pokojnine ne morete opravljati začasnega ali občasnega dela upokojencev, saj Zakon o urejanju trga dela v svojih določbah izrecno razlikuje med prejemniki »običajnih« pokojnin in prejemniki družinskih pokojnin. Omenjeni zakon namreč določa, da imajo pravico do opravljanja začasnega ali občasnega dela le osebe, ki imajo status upokojenca. Hkrati istio zakon določa, da ima status upokojenca tista oseba, ki prejema pokojnino po predpisih RS (ali po predpisih druge države), razen prejemnikov družinske ali vdovske pokojnine. Iz navedenega torej izhaja, da imajo začasno ali občasno delo upokojencev pravico opravljati tisti upokojenci, ki prejemajo pokojnino, vendar ne družinsko ali vdovsko.

Vljudno pozdravljeni,
Sara K. Dobnikar,
univ. dipl. pravnica


Odvetniška pisarna Petek

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.