Prehrana po infarktu

Moja prehrana in recepti > Prehrana | piše: | 4.2.2014
Pozdravljeni! Doživel sem infarkt. Zanima me, kakšen jedilnik naj si naredim za teden dni. Se prav lepo zahvaljujem že vnaprej! Lep pozdrav.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Spoštovani!

Zavedati se moramo, da je infarkt posledica hudega tihega vnetja v telesu, ki ne boli. Do tega pride zaradi več dejavnikov, ključen pa je pomanjkanje dobrih maščob omega 3 in C-vitamina. Tudi česen pomaga proti vnetjem. Da se jetra čistijo in da se zmanjša slab holesterol, morate v prehrano vnesti dovolj vlaknin, ki pa jih dobite z raznovrstno zelenjavo.

Kot prvo vam svetujem dodatek C-vitamina in čiste omega 3 maščobne kisline - vsaj 1000 mg dnevno. Raziskave, ki jih je naredil Dr. Pauling (2 x Nobelovec) so pokazale, da se je ljudem, ki so dnevno zaužili vsaj 1000 mg C-vitamina ali več - tudi do 5000 mg dnevno, 100i.e. E-vitamina in vsaj 1000 mg omega 3 maščobne kisline; poleg pa dodajajo vitamine in minerale naravnega izvora (B-kompleks, magnezij, kalij, kalcij) zmanjša nevarnost za ponovni infarkt. Poleg tega je dokazal, da aminokislina lizin vpliva na ponovno obnovo srčnih arterij in dodal, da učinek lizina meji na čudež.

Vir aminokisline lizin so: ribe, pusto goveje meso, domače kravje mleko, goveja jetra, jajca, špinača, rž, oves

V raziskave so vključili tudi 87200 medicinskih sester, ki so vsak dan prejemale 100 i.e. vitamina E več kot 2 leti. Med sestrami, ki so redno jemale vitamin E, je bilo 40 % manj primerov srčne kapi kot v skupini, ki tega vitamina ni jemala. Raziskava je bila narejena z naravnim E-vitaminom, umetni E-vitamin ni pokazal nobenega pozitivnega učinka.

Vir E-vitamina so oreščki - mandlji, orehi, lešniki ter olja - od bučnega, olivnega pa do vseh hladno stiskanih olj (cena pove svoje). Dober vir E-vitamina so tudi pšenični kalčki, olive in špinača.

Izogibajte se vsej ocvrti hrani - na jedilnik manj pogosto uvrščajte meso, ki vsebuje nasičene maščobe (svinjina). Namesto tega raje uživajte ribe - najbolje morske ribe kot so losos, skuša, slanik in tuna (ne v konzervi). Dobre maščobe vsebujejo tudi sladkovodne ribe, vendar veliko manj kot morske.

Živila, ki še blagodejno vplivajo na srce in ožilje: granatno jabolko, borovnice, bezeg, šipek, limone, korenje, rdeče zelje, paradižnik... skratka vsa zelenjava in vse sadje, ki je močnih barv.

Nekaj primerov jedilnikov:

Zajtrk: skodelica oliv, pršut na rženem kruhu, 3 dl jogurta
Malica: zmrznjeni gozdni sadeži zmešani v skuto (to naredite sami)
Kosilo: file ribe, špinača ali blitva, kuhan krompir v oblicah in naribano rdeče zelje v solati (začinite z bučnim oljem piransko soljo in kisom)
Malica: pest namočenih mandljev, 10 oliv, 3 dl navadnega jogurta
Večerja: ribji file, ki je ostal od kosila, naribano rdeče zelje v solati


Zajtrk: ržen kruh, kuhano jajce, 10 vloženih kumaric
Malica: granatno jabolko in 3 dl jogurta
Kosilo: puranji file pečen na žaru, pražene gobe na maslu in čebuli, dolgozrnati riž z grahom (maslo, čebula, riž, grah - kuhano al-dente)
Malica: ržen kruh, pršut,olive, 3 dl kefirja
Večerja:skuta, dodajte zeliščno sol in pol mehkega avokada. Dodajte jogurt. Pojete skupaj z rženim kruhom in svežo papriko

Zajtrk: ržen kruh, sir z manj maščobe, vložene gobice in 3 dl navadnega jogurta
Malica: Nabodalo s svežim sadjem (grozdje, ananas, jagode, mandarina itd.) s kozarcem posnetega mleka
Kosilo: polnozrnati špageti– trdo kuhani, Omaka iz piščančjega mesa - zgoščena s polnozrnato moko, Popečene bučke na žaru, zelnata solata z bučnim oljem
Malica: 100g puste skute (1,3 % maščobe) z gozdnimi sadeži (jagode, robidnice, maline)
Večerja: ribji file popečen na maslu, brokoli - kuhan za nekaj minut v soljeni vodi in 3 dl navadnega jogurta ali kefirja.

Naj dodam še to, da bi bilo pametno piti čaj iz ovsa, ker vpliva na čiščenje jeter in blagodejno vpliva na holesterol. Čiščenje telesa poteka v dopoldanskem času, zato je smiselno ovseni čaj piti zjutraj in dopoldan.

Tudi česen je začimba, ki jo uživajte vsak dan. Če boste partnerki preveč smrdeli po česnu, naj ga uživa skupaj z vami in tako je ne bo motilo. Česen ima najboljše učinke v večernih urah, ker ponoči potekajo procesi obnove, s česnom pa podprete tudi procese razstrupljanja v dopoldanskem času.

Želim vam še obilo zdravja. Infarkt je bil samo opozorilo, da morate nekaj močno spremeniti. Dana vam je bila še ena priložnost, zato jo zgrabite!

Minka Gantar,
svetovalka za zdravo hrano


Več primerov zdravih jedilnikov najdete TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.