Žalost in jok

Moj strokovnjak > Moj terapevt > Psihologija | piše: | 30.3.2015
Pozdravljeni, že nekaj mesecev me mučita žalost in jok (če sem le sama, jočem). V lanskem letu sem doživela kar nekaj večjih stresov in se nikakor ne morem pobrati. Kaj svetujete? Obisk pri specialistu ali kaj drugega?
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pozdravljeni,

Večmesečna žalost lahko nakazuje na začetek depresije. Zanjo je značilna izguba interesa za dejavnosti, ki smo jih prej z veseljem počeli, zelo redko občutimo veselje in radost, ali pa sploh ne, včasih imamo težave s spanjem, ali spimo zelo veliko ali pa nas muči nespečnost, utrujeni so in brez energije, velikokrat tudi brez apetita ali pa se ta poveča, čutimo se nevredne in občutimo krivdo, včasih se poslabša spomin in koncentracija, lahko pa tudi razmišljamo o smrti. Ni nujno, da se najdete v vseh teh znakih, o možnosti depresije lahko razmišljamo že, če ste skoraj vedno brez volje, veselja in energije.

Stresi so lahko povod za začetek te bolezni, potrebno je pa pogledati, kaj se sploh dogaja in poiskati vzroke. Depresija je ozdravljiva, potrebno pa je kar nekaj dela na sebi, najbolje v obliki psihoterapije, kjer najprej dobite oporo, nato pa počasi raziskujemo vzroke in zamenjujemo vaše vzorce vedenja, mišljenja in čustvovanja z vzorci, ki vam pomagajo, da zaživite polno in avtonomno življenje.
Specialist psihiater vam bo navadno v tem primeru predpisal antidepresive, ki bodo verjetno ublažili stanje, problemov pa ne bodo trajno rešili, zato vam svetujem, da se najprej odločite za psihoterapijo, če pa bi se stanje poslabšalo, se seveda lahko odločite tudi za zdravila.

Želim vam veliko poguma in čim več svetlih misli:-)

Nevenka Breznik,
spec. psihoterapevtka trans. analize

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.