Živjo Urša,
se ne morem postaviti v vašo kožo, da bi lahko resnično izkusil kaj prestajate. Zato vam nudim prijaznost in se ne bom niti pretvarjal, da vas razumem, ali pametoval kot bi vedel bolje od vas, kaj je dobro za vašo mamo. Razmisliva torej skupaj ... v splošnem bodo naravna, minimalno predelana živila učinkovala pozitivno na odpornost. Govorim o zelenjavi, sadju, nepredelanem mesu, ribah, primerno pripravljenih stročnicah in žitaricah, če jih mama tolerira, enako velja za (fermentirane) mlečne izdelke.
Upoštevajoč, da je odpornost pogojena z zdravjem črevesja, se mi zdi smiselno preveriti stanje tam in podpreti dobre črevesne bakterije z izbiro živil, ki delujejo
prebiotično in probiotično.
Nadalje svetujem ozir na količno
beljakovin - te so nepogrešljive za tvorbo protiteles, se pravi obrambe našega telesa - in esencialnih maščobnih kislin (
EPA/DHA), ki so na voljo v mastnih ribah (sardele, skuša, divji losos) in ustreznih prehranskih dopolnilih.
Mario Sambolec,
strokovnjak za zdravo prehrano in šport
Za več smo na voljo na strani www.drfeelgood.si ter mailu info@feel-good.si.