Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
21.4.2016
Odgovarja:

Kaj pa meso?

Zanima me vaše mnenje o mesu. Sama namreč vsak dan jem meso: puranje, piščančje ali svinjsko, tudi ribe. Pečem ga na čim bolj naraven način, ampak jem ga vsak dan skupaj z zelenjavo. Zanima me vaše mnenje o vsakodnevnem uživanju mesa, saj berem, da naj bi bilo škodljivo. Kaj je res?

Kaj pa meso? comment arrow
Kot prvo in ključno: nobena (naravna) hrana ni škodljiva kar sama po sebi. Danes bi si drznil celo reči, pa včasih nisem tako mislil, da tudi košček »nenaravnega« česarkoli – pomislite na vse, kar je ožigosano kot škodljivo, redilno, rakotvorno ter še kaj – ne zmore načeti zdravja v prehrani, če je to trdeno.

Zmernost v vsem, tudi v zmernosti, zveni precej na mestu, čeprav ne pojasni veliko. Načelo ni konkretno. Kar je za nekoga zmerno, je lahko za njegovega soseda pretirano in obratno. Ker govorimo o mesu: je enkrat na teden zmerno ali preveč? Dvakrat, morda? Kaj pa, če je meso na jedilniku vsak dan, tudi pri več obrokih dnevno?

Kaj je meso?
Meso je izvrsten vir beljakovin, tu ni kaj. Primerjati brokoli z njim in reči, da ima zelenjava enako ali celo več beljakovin je podobno zavajajoče, kot svetovati, da se jutri zjutraj odpravite v službo s kočijo, namesto z avtomobilom zato, ker imata obe prevozni sredstvi enako število koles.
Ni enako.

Kot se zelenjava ne more primerjati s živalskimi viri prehrane v rangu beljakovin, esencialnih maščobnih kislin (omega 3) in določenih vitaminov (B) ter mineralov (železo, cink), se tudi meso ne more primerjati z zelenjavo v razredu vlaknin in koristnih fitohranil.

Skratka: primerjati je nesmiselno. Pomislimo, kako koristi združiti, če pa nam ni do tega, da bi uživali živalske izdelke ali več zelenjave in se odločimo za pretežno eno od obeh skrajnosti, potlej pridejo do toliko večjega izraza ozaveščenost, kvaliteta izbranih živil in njihova raznolikost.

Ključno: bolj, ko se na določeno živilo zanašamo v prehrani, kvalitetnejše naj bo.
Če jem jagode vsak dan, naj bodo to najboljše jagode daleč naokoli. Če jem meso pogosto, si želim poznati njegov vir in mi ne bo vseeno ali je ta od bližnjega mesarja, ali industrijske verige preko uvoza in »različnih dobaviteljev«.

Zaključek brez filozofiranja: kar naposled najbolj šteje za zdravje v povezavi s prehrano je količina pomembnih hranil. To pomeni dovolj beljakovin za optimalno regeneracijo, podporo presnovi, sklepom, odpornosti ter delu naših mišic, dovolj nujno potrebnih maščob, kot so tiste iz skupine omega 3, ki so pomembne za hormone in možgane ter zadosti vlaknin, vitaminov, mineralov in energije (kalorij), za ohranjanje ravnovesja v delovanju vseh bioloških funkcij telesa.

Kako bomo to dosegli je prepuščeno nam. Z mesom (živalskimi izdelki) je vsekakor lažje, ne pa izključno mogoče. Če izbirate kvalitetno meso, ne predelane mesnine, in ga v prehrani dopolnite z veliko različne sezonske zelenjave ter sadja, ste potegnili najdaljšo slamico - na krožniku imate najboljše z obeh svetov.

Mario Sambolec,
strokovnjak za zdravo prehrano in šport


Še več najdete tukaj.
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.