Ne bi mogli ravno povedati, da je kruh s pecilnim praškom kaj bolj zdrav od kruha s kvasom.
V obeh primerih bi izpostavili bolj kot ne proces izdelave enega ali drugega sredstva za vzhajanje testa.
Pri kvasu so na delu kvasovke, pri pecilnem prašku pa medsebojni učinki posameznih kemičnih sestavin.
Če bi se že morali odločiti, bi raje stavili na droži oz. kislo testo – to je naravna, najstarejša, oblika kvasa, ki ga dandanes lahko kupite ali izdelate sami. Postopek ni ravno kompliciran, je pa dolgotrajen in pogosto se zgodi, da se ne posreči. Je pa morebiti vredno poskusiti, saj tak tradicionalni kruh ima svojstveno prijetno aromo in sočnost. Je tudi nekoliko bolj obstojen, ker kislo testo deluje tudi kot naravni konzervans. Nekatere pekarne šir po svetu še dandanes izdelujejo kruh po tej tradicionalni recepturi.
Radi bi pa z vami delili krasne zapise slovenske blogerke, katere strast je ravno peka kruha z drožmi
https://zapecenkruh.wordpress.com/tag/drozi/; lahko se na njo obrnete tudi direktno, če vas zanima še kaj več na to temo.
Mario Sambolec,
strokovnjak za zdravo prehrano in šport
Še več boste našli tukaj.