Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
7.4.2016
Odgovarja:

Mešanje sadja in zelenjave

Pozdrav, sem v dilemi, kako jesti sadje. Pred časom je veljalo, da naj bi se sadje jedlo na prazen želodec, le ena vrsta sadja, da ga telo lažje prebavi. Če sadje jemo skupaj z drugimi živili, naj se ne bi dobro prebavilo, povzročalo naj bi vetrove, gnitje v črevesju, itd. Kako je s tem? Ali se sadje lahko je z drugimi živili ali ne? Kaj je pravilno in za zdravje dobro? Hvala za vaš nasvet!

Mešanje sadja in zelenjave comment arrow
Odgovor si dovolim začeti s šalo: sadje jejmo z zobmi :)

S tem mislim na dejansko žvečenje in ne stiskanje, blendanje, mečkanje ali karkoli že počnemo z njim, ko delamo smutije. Spiti deci soka iz petih jabolj ni enak zalogaj, kot pojesti pet celih jabolk. Tudi enako zdravo ne, če že uporabim ta preobširen izraz. Skratka, v smutijih uporabite kos sadja, ne 5 različnih in ga sparite z zelenjavo, dobrimi beljakovinami, kot so sirotka v prahu, jogurt, skuta in jajce ter mu dodajte nekaj kvalitetnih naravnih maščob (kokosovo mleko, semena, oreščki, avokado, so vse dobre izbire). Tako bo obrok poln najrazličnejših potrebnih hranil in nasitil bistveno bolje, kot izključno sadno-zelenjavne kombinacije.

Kaj pa je zdaj s tem kombiniranjem? Jah, nič pametnega, na žalost. Resničnega pa še manj. Prepričanje, da je potrebno jesti sadje samostojno, ker sicer "gnije" ali karkoli že, je izvito iz namišljene trte. Če pojemo ogromen obrok, celo pico, na primer, potem bo karkoli damo vase takoj zatem obtičalo v želodcu, čakajoč, da se najprej prebavi tista gmota testa od maloprej in v tem času seveda lahko povzroča prebavne nevšečnosti. Če pa sadje vključimo v količinsko kontroliran obrok (nekaj kosov jabolka v solato, denimo) pa je to pogosto povsem druga zgodba.

Različni ljudje se odzivamo na različno hrano (živila) drugače. Nekatere napenjajo mlečni izdelki, druge ne. So občutljivi na gluten, ter mnogi, ki to niso. In so tisti, ki jim določeno sadje v sklopu obroka nikakor ne ustreza. Če ste med njimi, potem vsekakor poskusite s sadjem kot malico, s kakšnim oreščkom ali samostojno. Gre za stvar osebnih preferenc, nikakor ne nekega univerzalnega fiziološkega pravila kombiniranja živil.

Mario Sambolec,
strokovnjak za zdravo prehrano in šport


Preberite več: Kombiniranje hrane in hujšanje.
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.