Spoštovani!
Vaš želodec odreagira na snov, ki je v čebuli – aliin in encim alinazo, ki pretvori aliin v alicin. Ko čebulo narežete, se v stiku z zrakom tvori alicin – žveplova spojina, ki pa očitno draži vašo želodčno sluznico. Alicin deluje protibakterijsko.
Vzrok za vašo težavo je torej v sluznici želodca. Pojavlja se t.i. »sindrom prepustne sluznice« , kar pomeni, da je sluznica na določenih mestih tanka in zato se zgodi, da na določeno hrano (česen, čebula) odreagira.
Kaj lahko naredite? Poskrbite za želodčno sluznico.
1. Sluznico obnavlja vitamin A. Največ ga dobite v korenčku. Naredite kuro: vsak večer si pripravite 2 dl sveže iztisnjenega korenčkovega soka – ekološka pridelava. Sluznica se obnavlja tri tedne, zato sok pijte vsaj ta čas – ne morete pa si škodovati, če vam to pride v navado.
2. Vitamin A je topen v maščobi, zato je pametno, da istočasno zaužijete omega 3 maščobno kislino. Omega 3 maščobna kislina deluje protivnetno, poleg tega pa deluje na nastajanje sluznice. Predstavljate si sluznico kot travo, ki pokriva zemljo- ko se pokaže zemlja, posejemo novo travo, čez pa pogrnemo kopreno, da spodaj lažje požene krhka travica. Enako je s sluznico.
Omega 3 naredi čez sluznico zaščitno plast.
3. Aloe vera – kaktus pomaga pri obnovi sluznice. Najbolj enostavna rešitev je sok iz
kaktusa aloe.
Res pa je, da smo različno občutljivi na razne snovi. Da ne pride do reakcije, lahko čebulo popečete. Tako se bo še vedno ohranilo veliko dobrih lastnosti čebule, reakcije v želodcu pa ne boste imeli.
Minka Gantar
Svetovalka za zdravo prehrano