Razlogov zakaj je sladkor v določenem trenutku povišan je lahko več in na podlagi enkratne meritve ne bi paničaril. Stres, predhoden obrok (količina ogljikovih hidratov) ali odsotnost hrane dlje časa (če je meritev na tešče), čas v dnevu, telesna aktivnost (tudi prejšnji dan), kofein in še kaj bi se našlo. Vse našteto lahko vpliva na vsakodnevni »ples« sladkorja v krvi.
Bolj zgovorna je meritev gliciranega hemoglobina (hemoglobin A1C oz. HbA1c), ki pove o povprečnem stanju sladkorja skozi daljše časovno obdobje (praviloma 3 mesece).
Na podlagi tega se lahko poda natančnejši nasvet, kot splošen ozir pred ogljikovimi hidrati. Je pa res, da ti niso zgolj (dodan) sladkor v prahu, bela moka in krompir. Večina škrobne prehrane, tudi »polnovredna« žita, stročnice in sadje, se v problematičnih primerih (osebah z inzulinsko odpornostjo) ne obnese najbolje.
Mario Sambolec,
strokovnjak za zdravo prehrano in šport
http://www.drfeelgood.si/