Pozdravljeni, Maja,
hvala za zanimivo vprašanje. Brskam po spominu in razmišljam o vseh dosedanjih primerih, ko je bil problem z mesom v prehrani ... v večini je bil razlog za težave vir (vrsta, obdelovalni postopek) mesa, ne toliko meso samo. Naj pojasnim: "normalen" kos mesa, ki bi ga opredelil s poreklom sonaravno krmljene živali, sam po sebi praviloma ne izzove negativnih učinkov (če zanemarim grimase in skomine, ki se ob pogledu nanj pojavijo vegetarijancem :). Pravzaprav še nisem slišal za primer, ko bi bil nekdo dejansko "alergičen na (naravno) meso" - to je v bistvu "originalna" človeška hrana in smo nanjo dobro prilagojeni ne glede na et(n)ičnost. Nekaj povsem drugega so (mesni) izdelki moderne prehranske industrije. Ti so pogosto pripravljeni iz mesa vprašljive kvalitete, kateremu je naknadno dodano cel kup potencialnih alergenov (stabilizatorji, ojačevalci okusa, barvila, idr.). Torej, morda je vredno razmisliti o tem, ... vsekakor pa meso ni edini vir beljakovin v človeški prehrani.
Izvolite celoten seznam idej:
http://www.drfeelgood.si/blog/2014/01/06/beljakovine/
Za bolj podroben odgovor smo na voljo na naslovu
info@feel-good.si.
Lp,
Mario Sambolec,
svetovalec za zdravo prehrano in šport