Pozdravljeni,
Kokosova maščoba je vsekakor bolj primerna za praženje, kot večina rastlinskih olj.
Poleg lavrinske kisline, ki deluje protivnetno in srednje-verižnih maščob (MCT), katere so odličen vir energije za telo in možgane, odlikuje kokosovo maščobo tudi višja točka »smodišča« - to pomeni, da vzdrži višje temperature, čeprav spet ne tako visoke, kot bi morda želeli oz. je pogosto reklamirano.
Vsaka maščoba izgublja svoje koristi premo sorazmerno z višino temperature, kateri je izpostavljena. Negativnih zdravstvenih posledic »zažgane« hrane (ko se na zelenjavi ali mesu pojavi črna skorjica) ne omili niti kokosova maščoba.
Skratka, za pripravo hrane svetujem kokos, maslo ghee, svinjsko mast in mast rdeče palme. Za solate pa prihranimo kvalitetno oljčno olje, makadamijino olje in malo bučnega, sem ter tja. Sončnično olje, olje repice, koruzno olje, sojino olje in druga industrijska (rafinirana) olja ter maščobe, kot je margarina, pa nimajo prav nobenih zdravstvenih koristi in se jim svetujem izogniti, če le mogoče.
Preberite več o maščobah v članku: Maščobe in holesterol
Mario Sambolec,
strokovnjak za zdravo prehrano in šport