Naši strahovi - česa se bojimo?

Naši strahovi - česa se bojimo? Metka Klevišar | 26.3.2020
Če nam kdo reče, da se ničesar ne boji, mu ne moremo verjeti. Vsakogar od nas včasih zaskrbi, kaj bo. Kaj bo, če izgubim službo, če zbolim, če se znajdem sam, nemočem in tako naprej, brez konca. Kdor ima družino in otroke, ga marsikaj skrbi tudi zanje. Ti strahovi so do neke mere razumljivi, hudo pa je, ko človeka začnejo hromiti in mu jemljejo moč, ki bi jo potreboval za kaj drugega.  

Razmišljanja: Zapovedana sreča

Razmišljanja: Zapovedana sreča Metka Klevišar | 19.3.2020
O sreči imamo veliko napisanega in o sreči lahko razmišljamo na mnoge načine. Veliko je ljudi, ki služijo s tem, da ljudem obljubljajo srečo. Kaj pravzaprav sreča je? Če bi spraševali ljudi, kaj zanje pomeni sreča, bi verjetno dobili najrazličnejše odgovore.  

Razmišljanja: Z boleznijo moraš znati živeti sam

Razmišljanja: Z boleznijo moraš znati živeti sam Metka Klevišar | 13.3.2020
Nihče ni otok sam zase in nihče ne more živeti sam. Naši medsebojni odnosi bistveno pripomorejo h kvaliteti našega življenja. Če imamo okrog sebe ljudi, ob katerih se dobro počutimo, s katerimi dobro komuniciramo, ki so nam naklonjeni in pripravljeni pomagati, kadar je potrebno, se počutimo čisto drugače. Potrebujemo pa tudi skrb za druge, to da tudi mi sami za koga skrbimo in nam ni vseeno, kako je z ljudmi, ki živijo z nami. Ta vzajemna pomoč, to naše druženje, občutek, da nikoli nisi sam, je nekaj, zaradi česar bolje živimo. Zaradi tega tudi laže upamo, ko nam je težko.  

Razmišljanja: Kako udomačiti bolezen?

Razmišljanja: Kako udomačiti bolezen? Metka Klevišar | 5.3.2020
Družba, v kateri živimo, bi najraje izrinila in preslišala vse, kar je povezano z boleznijo. Verjetno v vsej zgodovini ni bilo dosti drugače. Vsako obdobje zaznamuje kakšna bolezen, ki ima prav posebno mesto. Beremo o časih, ko je razsajala in morila kuga. Pa potem jetika ali tuberkuloza. Če danes vprašamo ljudi, česa se najbolj bojijo, je to prav gotovo rak, čeprav ga dobro polovico pozdravijo.  

Razmišljanja: Prav nič se nisi spremenil

Razmišljanja: Prav nič se nisi spremenil Metka Klevišar | 27.2.2020
Zelo pogosto slišimo koga reči: »Čisto nič se nisi spremenil odkar se nisva videla.« To je bilo morda pred petnajstimi leti ali še več. Te besede naj bi veljale kot kompliment. To naj bi pomenilo, da se ti teh petnajst let prav nič ne pozna. Še vedno si mlad kot takrat.  

Razmišljanja: Vedno starejši postajamo

Razmišljanja: Vedno starejši postajamo Metka Klevišar | 20.2.2020
Vsi bi radi dolgo živeli, nihče pa noče biti star. O starosti lahko govorimo na mnoge različne načine in vse po svoje drži. Lahko govorimo o blagoslovu starosti, o veliki modrosti, iz katere živi star človek, lahko pa tudi o veliki stiski starega človeka, ki je nekje zapuščen in bolan in popolnoma odvisen od tuje pomoči. Starost ima torej veliko obrazov in vsak človek jo doživlja drugače.  

Razmišljanja: Videti tudi druge

Razmišljanja: Videti tudi druge Metka Klevišar | 13.2.2020
Mnogi ljudje se res vedejo tako, kot da so središče sveta in se mora vse vrteti okrog njih. To lahko opažamo na vseh področji, ob bolezni pa postane to še prav posebno izrazito. Ko tak človek zboli, je tako, kot da je on edini na svetu bolan in seveda pričakuje samo, kako mu bodo vsi pomagali in se vrteli okrog njega. Še malo ni pripravljen pomisliti, da je še kdo drug v stiski in da tudi potrebuje pomoč.  

Razmišljanja: Odločati se moraš sam

Razmišljanja: Odločati se moraš sam Metka Klevišar | 6.2.2020
Za vse, kar se nam zgodi, zelo radi krivimo druge. Pri zdravju in bolezni je to še prav posebno prisotno. In prav tu je pomembno, da se zavemo, da so naše osebne odločitve bistvenega pomena.  
Prejšna stran
1
2
3
Naslednja stran
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.