Gladka, porcelanasta koža in bujni lasje – po petih desetletjih poziranja priznana dietetičarka ter babica šestim vnukom razkriva nekaj svojih skrivnosti.
V Kanadi rojena Maye Musk, mama Elona Muska, prisega na rutino in zdravo pamet.
V poštev pride vsaka hrana, ki je zdrava in čim manj obdelana. Sadje, zelenjava in polnovredno zrnje tvorijo osnovo, sledijo puste beljakovine v obliki jogurtov z nizko vsebnostjo maščob in jajca. Piščanec, ribe in meso so na sporedu le občasno – Muskova se jim običajno predaja, ko obeduje zunaj. Vsake toliko se na meniju znajde tudi maslo, a se skuša posluževati drugih virov maščob, denimo olivnega olja, avokada in oreščkov. Česa pa se izogiba? Predelane hrane in trendovske prehrane. »Ne maram hrane brez glutena, ker je predelana in nepotrebna,« je dejala. Pri srcu ji niso niti smutiji in praški. »Za prehranske podatke se obrnite na dietetike, ne na zdravilce. Srečnejši boste, pa še ceneje je.«
Želeno težo ohranja z merjenem porcij. Prenajedanju se izogiba s pravo, torej nepredelano hrano, ki je bolj nasitna. Razkrila je en preprost način: polovica krožnika odpade na sadje in zelenjavo, 25 odstotkov na puste beljakovine in še 25 odstotkov na kompleksne ogljikove hidrate. Dovoljene so tudi zdrave maščobe v velikosti žogice za golf. Repete odpade.
Muskova ima rada čokolado, piškote in sir. Privošči si jih vsake toliko, a jih doma nima na zalogi. Tako se lažje upre skušnjavi. Pije, ko je žejna, pa tudi na telesno vadbo ni nora. Predaja se ji le toliko, da ohranja dobro počutje in moč. Se pa vsak dan sprehaja v družbi psa, 15 minut na dan. Nekajkrat na teden se odpravi v telovadnico, kjer kolesari in dviguje lahke uteži. V skrajnosti ne zahaja: »Če boli, neham.«