Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in sicer recept za ragu stroganov. Recept za ragu stroganov sem našla v nekoliko starejši kuharski knjigi Karapandža, kjer je jed poimenovana ragu stroganov.
Ragu stroganov (Foto: Karmen Valant).
Ragu stroganov (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za ragu stroganov sem našla v kuharski knjigi kuharja Karapandže, ki je bil eden prvih in največjih jugoslovanskih kuharskih mojstrov. Se še spomnite oddaje Male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov, kjer je Stevo Karapandža jedem dodajal Vegeto? Stevo Karapandža je velik kuharski mojster, sama po njegovih receptih pogosto pripravljam izredno okusne jedi.

V receptu je Karapandža uporabil pljučno pečenko, naj povem, da sem jo sama nadomestila z mladim govejim mesom. Prav tako sem šampinjone nadomestila z posušenimi jurčki. Kljub temu je bila govedina stroganov odlična!

60 dag mlade govedine
1 čebula
1 kisla kumarica
5 dag posušenih jurčkov
1 žlička gorčice
sok pol limone
1 žlička sladke mlete paprike
maslo ali žlica svinjske masti
sveže sesekljan peteršilj
1 dl kostne juhe
1 kozarček rdečega vina
3 žlice kisle smetane
sol in poper

Mlado goveje meso narežemo na rezance, ga začinimo s poprom, soljo in mleto rdečo papriko. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo nekaj minut počivati.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V originalnem receptu uporabimo šampinjone, ki jih narežemo na lističe. Jaz sem šampinjone nadomestila s suhimi jurčki. Jurčke prelijemo z vročo vodo in jih 15 minut namakamo, jih nato odcedimo in narežemo na tanke lističe.

Vodo, v kateri smo namakali gobe ohranimo, saj jo lahko uporabimo za zalivanje omake. Kislo kumarico narežemo na tanke rezance. Peteršilj drobno sesekljamo.

V večji litoželezni ponvi segrejemo svinjsko mast ali maslo, jaz sem uporabila svinjsko mast, ki da jedi še posebno dober okus. Na vroči masti na hitro prepražimo na rezance narezano goveje meso in ga nato med nenehnim mešanjem pražimo 20 minut, da se zmehča.

Popraženo meso preložimo na krožnik in pokrijemo, pazimo da ostane toplo.  Na preostali maščobi zdušimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo še na lističe narezane odcejene jurčke. Vse skupaj zalijemo z rdečim vinom, lahko uporabimo tudi belo vino, vinjak ali konjak.

Premešamo in ko omaka do polovice povre, prilijemo čisto kostno ali govejo juho, lahko pa prilijemo tudi vodo, v kateri smo namakali jurčke. Nato dodamo na tanke rezance narezano kislo kumarico, majhno žličko gorčice, limonin sok in drobno sesekljan peteršilj. Previdno vmešamo kislo smetano in omako prelijemo po mesu.

Jed ponudimo s poljubno prilogo, odlično se ujema s pire krompirjem, kuhanim in popečenim krompirjem ali z širokimi rezanci. Zraven govedine stroganov smo danes postregli kuhan krompir, opečen na vročem maslu in potresen s sesekljanim peteršiljem, za sladico pa smo postregli kos sveže orehove potice. 

Pa dober tek!

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Ragu stroganov
Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Naredimo sami: 4 ideje za božično ustvarjanje skupaj z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.