Boste potovali v tuje dežele? Preberite uporabne nasvete

Na lepše > Potovanja in izleti | piše: NIJZ | 17.6.2019
Preden boste odpotovali v daljne dežele, se morate pozanimati tudi o tem, kakšne nevarnosti vam tam lahko pretijo. Preberite si nasvete, ki vam bodo pomagali, da bo vaše potovanje varno.
Preden odpotujete, se pozanimajte tudi o obveznih cepljenjih. (foto: pexels.com)
Preden odpotujete, se pozanimajte tudi o obveznih cepljenjih. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V ambulantah za cepljenje in potovalno medicino potnikom glede na destinacijo, trajanje in tip potovanja, zdravnik svetuje glede zaščite lastnega zdravja na potovanju, kar med drugim vključuje različna cepljenja in zaščito proti malariji. Poleg tega je pri svetovanju pred potovanjem potrebno upoštevati zdravstveno stanje posameznika in opravljena dosedanja cepljenja. Potnikom svetujemo, da se oglasijo v ambulantah za cepljenje in potovalno medicino 6-8 tednov pred potovanjem oziroma najmanj 1 mesec pred potovanjem zaradi razvoja imunske zaščite po cepljenju, piše Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Med številnimi tveganji, ki jim je izpostavljen potnik, imajo prav nalezljive bolezni pogosto velik oz. dolgotrajen vpliv na zdravje. Če poznamo načine, kako tovrstna tveganja čim bolj zmanjšati in če se na poti držimo določenih pravil, nas to ne sme odvrniti od užitkov, ki jih ponuja potovanje, pa čeprav se na pot odpravlja starejši potnik s kroničnim obolenjem, družine z majhnimi otroki, popotniki z nahrbtniki in drugi. Predvsem so pomembna priporočila, kako se na poti lahko izognemo okužbam s hrano in vodo, boleznim, ki se prenašajo z direktnim in indirektnim kontaktom, boleznim, ki jih prenašajo žuželke, kako se zaščititi s cepljenjem oz. z zdravili, ipd. Potnik se mora zavedati, da je njegovo zdravje med bivanjem v neki državi v veliki meri odvisno od njega samega. Zato mora dobiti jasne, izčrpne in točne informacije, ki so v skladu z najnovejšimi priporočili medicinske stroke.

Splošna priporočila za zaščito s cepljenjem

Pred planiranjem potovanja je pomembno, da preverimo svoj cepilni status, to so opravljena cepljenja v predšolski in šolski dobi. Podatke dobimo v cepilnih kartončkih/knjižicah ali zdravstveni kartoteki. Zaradi vse večjega pojavljanja ošpic v razvitem in manj razvitem svetu je zaščita pred ošpicami še posebej pomembna. V primeru zabeleženih dveh datumov cepljenja proti ošpicam ali prebolele bolezni ali smo rojeni pred leto 1960, smo za bolezen ustrezno zaščiteni.

Splošna priporočila glede cepljenja za potnike so, da se zaščitijo proti virusu hepatitisa A in obnovijo zaščito proti tetanusu, v kolikor je od zadnjega cepljenja proti tetanusu minilo več kot 10 let. Poživitveno cepljenje proti tetanusu je krito s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja in se ga opravi pri izbranemu osebnemu zdravniku. Za doživljenjsko zaščito proti hepatitisu A je potrebno prejeti 2 odmerka cepiva.

Obvezno cepljenje, ki ga države lahko zahtevajo, je cepljenje proti rumeni mrzlici. Rumena mrzlica je potencialno smrtna virusna hemoraška bolezen, ki jo prenašajo komarji. Bolezen se endemsko pojavlja v tropskih predelih Afrike in Južne Amerike. Cepljenje je enkratno. Zaščita, ki se pojavi okoli 10 dni po cepljenju, je doživljenjska. Ob cepljenju v ambulanti za cepljenje in potovalno medicino potnik pridobi mednarodni certifikat o opravljenih cepljenjih. Mednarodni certifikat začne veljati 10 dni po cepljenju. 

Svetovanje in cepljenje v ambulanti za potnike

Potniku prilagojeno svetovanje temelji na oceni tveganja za zdravje; ocena tveganja je odvisna od potnika in njegovega zdravstvenega stanja ter podatkov o potovanju. Glede na starost potnika, njegovo trenutno zdravstveno stanje, morebitne kronične bolezni, alergije in druga stanja, predhodno opravljena cepljenja ter že pridobljene izkušnje s potovanj, se dogovorimo za ustrezno zaščito z zdravili (malarija), opravimo dogovorjena cepljenja (proti hepatitisu A, B oz. A+B, rumeni mrzlici, tifusu, meningokoknemu meningitisu, tetanusu …).

Ambulante za potnike

Nekatera cepljenja se lahko opravijo pri izbranem osebnem zdravniku, sicer pa vsa cepljenja, ki so obvezna ali priporočena za določene predele sveta, lahko opravijo potniki v za to specializiranih ambulantah za potnike Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Še več informacij boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Slapovi Fratarice

Fratarica je potok, ki izvira izpod večnega snežišča im...

IDEJA ZA IZLET: Soteska Vintgar

Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka sot...

IDEJA ZA IZLET: Kanjon Kokre

Posebnost Kranja je, da se dviguje nad 30 metrov globok...

IDEJA ZA IZLET: Tončkov dom na Lisci

Med posavske bisere lahko vsekakor štejemo 947 metrov v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.