Briške penine med najboljšimi v svetu

Aktualno > Dogodki | piše: Miran, Petra Sirk | 27.7.2016
Na prestižnem vinskem ocenjevanju Decanter World Wine Awards 2016 so Bjanine penine, prve zelo suhe penine v Sloveniji, dosegle mejnik za slovenske pridelovalce penečih vin.
Miran Sirk
Miran Sirk
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na najbolj cenjenem in največjem mednarodnem tekmovanju vin, ki je potekalo v Londonu, je ocenjevalce navdušila penina Brut Zero, ki je prejela platinasto priznanje v kategoriji najdražjih penečih vin. To je tudi najvišje priznanje, ki je bilo doslej na tekmovanju Decanter podeljeno slovenskim peninam.

Z visokim priznanjem – platinasto medaljo za penino, se je Bjanina penina Brut Zero, letnik 2010, na tekmovanju Decanter 2016 med več kot 16.000 vzorci uvrstila v elitno družbo 130 najboljših na svetu. Ocenjevalci so ji podelili kar 95 točk. Vrhunski dosežek sta podkrepili nagradi, s katerimi sta proslavili še dve Bjanini penini, pridelani po klasični oziroma šampanjski metodi – Brut Rose, s srebrno medaljo ter visoko oceno 94 točk, ter Brut, ki je osvojil bronasto medaljo z 88 točkami.

Uspeh Bjaninih penin na prestižnem tekmovanju ni naključje, saj gre za novo v vrsti priznanj, ki jih v svetu dosegajo penine iz briških gričev. »Z najvišjima priznanjema sta na Decanterju doslej slavili le dve slovenski penini. Letos Brut Zero, lani pa so ocenjevalci z lento Regional Trophy, ki so jo letos preimenovali v platinasto priznanje, okronali Brut Rose. Le-ta je letos le za eno točko zgrešil prestižno platinasto nagrado. V zadnjih treh letih, odkar sodelujemo na Decanterju, vsako leto prejemamo odličja in skupno beležimo kar 13 priznanj. To je dokaz vrhunske kakovosti, ki je pri vseh štirih tipih penin Bjana konstantna. Danes lahko peneča vina, ki jih pridelamo v Brdih, ponosno postavimo ob bok najboljšim francoskim šampanjcem,« je povedal Miran Sirk, vinar, ki je Goriška Brda vrisal na svetovni zemljevid priznanih lokacij za pridelavo penečih vin.

Peneča vina že dolgo niso zgolj za praznovanja
Peneča vina niso primerna zgolj kot aperitiv ali za nazdravljanje ob slovesnih trenutkih. Že dolgo veljajo za vina, primerna za spremljavo k vsem jedem, v boljših restavracijah so tudi nepogrešljiva sestavina jedi. »Pred več kot 25 leti je bila Bjana prva, ki je v Goriških Brdih pričela proizvajati - ne le peneča vina, temveč zelo suha peneča vina, ki so vsa pridelana po klasični, 'šampanjski' metodi. Vsaka steklenica takega vina je unikat, za katerega je potrebnega več let trdega dela,« poudarja Miran Sirk. »To je bil kar precejšen izziv, tako z vidika kakovosti kot kulture pitja tovrstnih penin. Še pred dvema desetletjema so bile pri nas suhe penine sprejete z zadržkom, danes pa se, vzporedno s svetovnimi trendi, vse bolj uveljavljajo,« dodaja Sirk.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: KAJ PA BODO REKLI LJUDJE?!

Za mnoge je to največja skrb, ne, kaj delajo, ampak kaj...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Najvišja posamezna uskladitev pokojnin od junija 1992

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Sl...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...

Iščete spletno romanco? Kako varno na spletni zmenek?

Varni na internetu so pripravili nekaj navodil, kako va...

Akcija: 40 dni brez alkohola

Z nacionalnim inštitutom za javno zdravje se priključuj...

Metka Klevišar: OSTANE VELIKO NEIZREČENEGA

Veliko govorimo, pa pogosto o čisto nepomembnih stvareh...

Prešernov dan in pust v Centru Rog

Center Rog pripravlja prav poseben program v četrtek, 8...

Nova višina urne postavke za začasno ali občasno delo upokojencev

Na spletni strani vlade pišejo, da je bila v Uradnem li...

Pust: 4 odlične ideje za pustno ustvarjanje z vnuki

Še malo in bomo okoli nas že lahko slišali razigran sme...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.