Domačini bodo ponovno odprli svoja slikovita dvorišča in na stojnicah ponudili istrske dobrote. Za MasterChef jedi bo poskrbela Sara Rutar. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v pletenju istrskih košar, izdelovanju nunalc (glasbil iz kanele) in drugih starih obrteh.
Česen, vino in druge domače dobrote bodo rdeča nit 7. Praznika vina in česna to soboto in nedeljo v Novi vasi. Domačini, ki radi povedo, da so cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti zgradili prav s prodajo česna, bodo tudi letos odprli slikovita dvorišča in obiskovalcem približali življenje v istrski vasici.
Program se bo začel v soboto ob 16. uri z istrsko tržnico in ogledi vaških znamenitosti. Za dobro vzdušje bo poskrbel vaški godec in humorist Vitorjo, za kulinarično piko na i pa MasterChef 2017 Sara Rutar, ki bo na kulinarični delavnici iz preprostih sestavin pripravila morske grižljaje na sodoben način. Obiskovalci bodo spoznali tudi stare obrti in se preizkusili v izdelavi lesenih predmetov, nunalc, istrskih košar iz šib in mletju koruze na stroju paštrin.
Za športne navdušence bosta organizirana brezplačna pohod po okolici Nove vasi in voden ogled vaških znamenitosti, za ljubitelje aromaterapije pa delavnica z Mavricijo Pucer. Otvoritev praznika s predsednikom Krajevne skupnosti Nova vas Davorjem Kolencem, direktorjem Turističnega združenja Portorož mag. Igorjem Novelom in podžupanom občine Piran Brunom Fondo bodo pospremili Kulturno društvo Šavrini in anka Šavrinke ter glasbeni skupini Vruja in Tramontana.
V nedeljo bodo program obogatili še nastop obalnega humorista Nejca Špeha, razglasitev Naj česnove stojnice 2018 in nastop glasbenika Al Picona.
Za komplet petih degustacijskih kuponov bo potrebno odšteti 5 evrov. Organiziran bo tudi brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 15.30, 17.30, 19.30, 20.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 24.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 15.30, 17.30, 19.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 22.00. Informacije so na voljo na +386 30 771 450.