DORA tudi v Novi Gorici

Aktualno > Dogodki | piše: Ministrstvo za zdravje | 23.9.2016
Splošna bolnišnica 'dr. Franca Derganca' Nova Gorica je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status Presejalnega centra v okviru državnega programa DORA.
Državni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk po novem tudi v Novi Gorici.
Državni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk po novem tudi v Novi Gorici.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prejšnji teden so bile tu že slikane prve ženske. Z odprtjem tega centra je v program DORA sedaj vključenih dve tretjini vseh ustreznih slovenskih žensk.

Mojca Gobec, dr. med., generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje je povedala: "Veseli nas, da bodo v program DORA sedaj vabljene tudi ženske iz goriške regije, program DORA, ki ga odlikujejo najzahtevnejši kakovostni standardi, pa bo tako dostopen skoraj dvema tretjinama žensk v Sloveniji. To je potrditev, da lahko z dobrim načrtovanjem, upravljanjem in izvajanjem programa ter konstruktivnim sodelovanjem vseh vpetih v izvajanje DORE, dosegamo zastavljene cilje - zgodnje odkrivanje in obravnavo najpogostejšega raka pri ženskah. Zato vse ženske vabimo, da v programu DORA sodelujejo, župane in lokalne oblasti pa, da še naprej podpirajo aktivnosti, usmerjene k preprečevanju bolezni in k boljšemu zdravju vseh prebivalcev."

Na presejalno mamografijo v SB Nova Gorica bodo vabljene ženske iz starostne skupine 50 do 69 let, ki imajo stalno prebivališče v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava. V teh občinah je 14.174 ustreznih žensk. Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo v Register DORA na OI na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora(at)onko-i.si. Ženske za pregled ne potrebujejo napotnice.

Mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja državnega programa DORA: ''V SB Nova Gorica so zadostili vsem strogim merilom in pridobili status stacionarnega centra DORA. To je zagotovilo, da bodo ženske tukaj deležne visoko kakovostne obravnave po strogih evropskih smernicah. Zato pozivamo ženske, da se odzovejo vabilu - preprost in hiter pregled na vsaki dve leti vam lahko reši življenje. ''

Presejalno slikanje v stacionarnem centru v SB Nova Gorica izvajajo radiološki inženirji iz SB Nova Gorica, posebej izobraženi za program DORA in stalno nadzorovani s strani OI kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa z OI. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska na dodatne preiskave prav tako vabljena na OI.

O programu DORA
Onkološki inštitut Ljubljana je kot nosilec državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije lani pripravil posodobljen strateški načrt, ki na novo opredeljuje načrt širitve programa DORA na območju celotne Slovenije za obdobje 2015-2020. Konec leta 2015 so bile v presejalno slikanje v okviru državnega programa DORA vključene vse ustrezne ženske iz OE ZZZS Ljubljana in Maribor, februarja letos sta se v program DORA vključila še OE ZZZS Koper z mobilno enoto DORA v Postojni ter OE ZZZS Kranj s stacionarnim presejalnim centrom v BGP Kranj. Z zagonom programa DORA v SB Izola so bile junija 2016 v program DORA vključene vse ustrezne ženske iz celotne OE ZZZS Koper. Septembra program DORA nadaljuje širitev še v OE Nova Gorica. V program DORA je sedaj vključenih dve tretjini vseh ustreznih slovenskih žensk.
Morda te zanima tudi:

Tedenski numeroskop: Je sploh še kaj sveto?

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Pridružite se POLETNI SPLETNI UNIVERZI

Tudi v počitniških mesecih ostajata z nami vedoželjnost...

Vzajemnost maj

Izšla je nova številka revije Vzajemnost, ki prinaša vr...

Tedenski numeroskop: Končno občutek napredka

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Ljubezen do sebe ni zavrnitev drugih

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Le vi ste vi!

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.