Destinacija Portorož & Piran na predstavitvi

Aktualno > Dogodki | piše: Občina Piran | 27.3.2017
Turistično združenje Portorož je minuli vikend skupaj z istrskimi kulinaričnimi ponudniki v avstrijskem Weizu predstavljalo turistično destinacijo Portorož & Piran.
dr Andrej Rahten, Erwin Eggenreich, Peter Bossman, Heinz Habe
dr Andrej Rahten, Erwin Eggenreich, Peter Bossman, Heinz Habe
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Dogodka so se udeležili tudi veleposlanik Republike Slovenije v Avstriji dr. Andrej Rahten, župan občine Weiz Erwin Eggenreich, župan občine Piran Peter Bossman in direktor slovenske turistične organizacije na Dunaju Jan Ciglenečki.

Turistično združenje Portorož je v sodelovanju z občino Weiz in turističnim združenjem Weiz v soboto, 25. marca 2017, organiziralo predstavitev destinacije Portorož & Piran v Weizu. Goste v restavraciji hotela Zur Goldenen Krone je s kulinaričnimi specialitetami iz slovenske Istre ob vinski spremljavi razvajal kuhar Darko Maršič.

Občina Weiz, ki se razprostira na 17 km2, je z 11 tisoč prebivalci največje mesto vzhodne Štajerske, z 10 tisoč delovnimi mesti pa je industrijsko zelo razvito in rastoče mesto ter gospodarsko središče regije. Osrednja gospodarska panoga je elektroindustrija, katere začetki segajo v leto 1892, ko je takrat 26-letni Franz Pichler, avstrijski inženir in izumitelj, ki v Avstriji velja za enega od pionirjev elektrotehnike, ustanovil predhodnico industrijske skupine ELIN, ki sedaj v Weizu deluje skupaj s podjetjem Siemens. V Weizu ima obrat tudi kanadski koncern Magna, eden od največjih proizvajalcev avtomobilskih delov. Weiz je poleg gospodarskega tudi izobraževalno središče, saj je tam skoraj štiri tisoč študentov in vajencev.

Srečanja se je udeležil župan Občine Piran Peter Bossman, ki se je pred večerjo v mestni hiši sestal z županom občine Weiz Erwinom Eggenreichom. Slednji je velik ljubitelj in poznavalec Pirana, saj ga je že velikokrat obiskal, enkrat sta z ženo iz skoraj 350 kilometrov oddaljenega Weiza v Piran prišla celo peš.
»Število avstrijskih gostov se iz leta v leto povečuje, z avstrijskim mesti uspešno tkemo nove prijateljske vezi. Sodelovanje z Weizom si želimo vzpostaviti tako na področju turizma kot tudi izobraževanja in izmenjavi mladih. Če se med njimi stkejo vezi, je prihodnost prijateljstva med našima občinama svetla,« je poudaril župan Bossman, ki je bil nad razvitostjo in gospodarsko uspešnostjo mesta navdušen. Srečanja sta se udeležila tudi veleposlanik Republike Slovenije v Avstriji dr. Andrej Rahten in direktor slovenske turistične organizacije na Dunaju Jan Ciglenečki, ki sta pozdravila tovrstna povezovanja in sodelovanja. Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož je ob dogodku povedal: "Avstrijci so po številu nočitev že nekaj let na prvem mestu med tujimi gosti, saj so lani v piranski občini ustvarili skoraj 230.000 nočitev. Tovrstni dogodki odpirajo vrata številnim možnostim za nadaljnja sodelovanja. Eno izmed priložnosti vidimo na primer na področju kongresnega turizma."

Pobuda za srečanje je prišla s strani upokojenega novinarja in moderatorja televizijske postaje ORF Heinza Habeja iz Weiza, ki je v številnih letih obiskovanja Pirana in Portoroža stkal pristne prijateljske vezi, med drugim ravno s kuharjem Darkom Maršičem in vodjo Hotela Tartini Andrejo Frelih, ki sta se odzvala vabilu na srečanje v organizaciji Turističnega združenja Portorož z mag. Igorjem Novelom na čelu. Vabilu so se odzvali še predstavniki turističnega gospodarstva, in sicer Ingrid Mahnič, ki je predstavila vina Kmetije Mahnič, Vlado in Tatjana Munda z domačije Munda, Desire Joras iz podjetja Soline in Tina Žlebnik iz podjetja GO Portorož. Na slovenskem večeru so postregli s kulinaričnimi specialitetami iz slovenske Istre s poudarkom na lokalnih sestavinah: oljčno olje Munda, piranska sol, Agraria Koper, piranski brancini Fonda, tartufi podjetja Dinko ter vina Kmetije Mahnič in posestva Klen'art.

Dogodek je bil prvi v nizu tovrstnih srečanj, prihodnje srečanje pa bo v Piranu, kamor bo konec aprila prišlo približno 50 gostov iz Weiza.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.