Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Moje zdravje > Bolezni | piše: Helena Primic | 20.10.2023
Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko povsem brez zdravil - z naravnimi pomočniki, ki nimajo nobenih neželenih stranskih učinkov.
Če kdaj, potem ob prehladu brez čajev enostavno ne gre. (Foto: Freepik.com)
Če kdaj, potem ob prehladu brez čajev enostavno ne gre. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poleg edinstvenih sončnih zahodov in spominov na otroštvo zaključek poletja prinaša tudi več prehladov in vseh spremljajočih simptomov – smrkanja, kihanja, vnetega grla, kašlja ter bolečin.

Vseh teh neprijetnosti pa se lahko lotite povsem naravno - brez zdravil in le s pomočjo naravnih pomočnikov brez stranskih učinkov.

Zbrali smo pet najučinkovitejših v bitki s prehladom!

 

1) Vsaka bolezen je povabilo telesa k počitku

Vsaka bolezen, tudi prehlad in gripa, je vedno povabilo telesa, da se ustavimo in spočijemo. Zato se ob prehladu (ali tudi le kašlju) nikar ne lotevajte velikih telesnih naporov, ki lahko lažje zdravstvene težave spremenijo v večje.

Potenje med zmerno vadbo sicer spodbudi imunski sistem, saj se izloči veliko naravnega zdravila proti prehladu – adrenalina, toda, ko ste prehlajeni, vendarle bodite zmerni, predvsem pa poslušajte svoje telo oziroma počutje.

Če se težko prebijete po stopnicah že v drugo nadstropje, bo kakršnakoli vadba več kot očitno preveč. Toda, če kljub nahodu čutite željo po lahkotnem teku, si ga privoščite, vendar po vadbi nikar ne pozabite na topel čaj in počitek.

Namig: Če ste prehlajeni, ajurveda priporoča obrnjene položaje, kot so stoja na ramenih, stoja na glavi (le eno minuto) in priklon naprej, saj ti položaji pomagajo preprečiti nosno kapljanje in sušijo sluz v nosu.

 

2) Čudežni čaji z ingverjem, limono in medom

Če kdaj, potem ob prehladu brez čajev enostavno ne gre. Če nekateri trdijo, da v resnici ni važno, kakšen čaj pijete, saj je ključna predvsem topla tekočina, drugi poudarjajo pravi izbor čaja.

Zagotovo ne boste zgrešili z ingverjevim čajem, ki deluje protivnetno in proti bacilom, lahko pa si pripravite tudi katerega od naslednjih dveh ajurvedskih čajev, ki prav tako vsebujeta ingver.

Za prvega potrebujete pol čajne žličke ingverja, pol čajne žličke cimeta in čajno žličko limonske trave, za drugega pa čajno žličko ingverja, čajno žličko in pol cimeta ter ščepec kardamoma. Začimbno mešanico za deset minut namočite v pol litra vode, ko se čaj ohladi, pa ga precedite in po želji dodajte čajno žličko medu. Čaj lahko pijete večkrat na dan.

Ob oteklem grlu si lahko pomagate z limoninimm čajem z medom. Če limona deluje kot astringent, saj zmanjšuje oteklost grla (zato pomaga tudi, če limonin sok zgolj grgrate), med (ki mora biti obvezno surov oziroma nesegret!) grlo pomirja in deluje antiseptično.

 

3) Zeliščne inhalacije, ki delujejo več ur

Aromatična zelišča, ki učinkujejo proti bacilom, pri zamašenem nosu in sinusih skupaj z vlago lahko poskrbijo tako rekoč za čudež. Za pripravo zeliščne inhalacije potrebujete le nekaj minut, pozitivne učinke pa boste čutili še nekaj ur.

V liter vrele vode položite čajno žličko ingverja, nekaj evkaliptusovih listov ali zeliščno mešanico timijana, žajblja in mete ter inhalirajte zdravilno paro z brisačo nad glavo in skledo. Zaradi varnosti poskrbite, da boste imeli obraz vsaj 30 centimetrov nad vodo, inhalacije pa ponovite dvakrat ali trikrat dnevno oziroma po potrebi.

Zamašene sinuse lahko odmašite tudi s solnim sprejem ali posodico neti oziroma indijskim pripomočkom za čiščenje sinusov.

 

4) Moč mamine kurje juhice dokazuje tudi znanost

Zdravilnost piščančje juhe je znana po vsem svetu – od Mehike do Kitajske. V nekaterih krajih ji rečejo kar »penicilin«, znanstvene študije pa kažejo, da je vroča piščančja juha pri čiščenju nosnih kanalov učinkovitejša kot vse druge vroče tekočine.

Kot so dokazali znanstveniki, piščančja juha ovira gibanje belih krvnih telesc, ki pripomorejo k vnetju sluznice dihalnih poti, poleg tega pa je polna beljakovin in drugih hranljivih snovi ter potrebne tekočine.

Če boste poleg piščančje juhe pili tudi vročo vodo večkrat na dan, boste tako poskrbeli za odstranitev strupov iz telesa in s tem pospešili okrevanje. Sicer se pa strogo izogibajte mlečnim izdelkom in hladnim pijačam, ki dodatno zasluzijo telo.

 

5) Potrjeno učinkovit medeni sirup z limono proti kašlju

Za to preprosto in okusno formulo proti kašlju je tudi znanstvena študija, opravljena na državni univerzi v Pensilvaniji, dokazala, da pomirja kašelj.

Za pripravo sirupa potrebujete le eno limono in pol litra neobdelanega oziroma surovega ekološkega medu. Najprej celo (umito) limono položite v posodo, jo povsem zalijte z vročo vodo in pustite stati pet minut. Nato limono vzemite iz posode in počakajte, da se dovolj ohladi, jo narežite in dodajte v med. Oboje skupaj dobro premešajte, precedite v steriliziran kozarec za vlaganje in postavite v hladilnik.

Kadarkoli želite ublažiti kašelj, vzemite eno žličko sirupa.

Na tej povezavi pa preverite recept za podobno različico sirupa, ki smo mu za še večjo učinkovitost dodali tudi izbrane začimbe. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Še vedno uporabljate bel sladkor? Nikar. To so 100% naravne in zdrave alternative!

Preverite, zakaj je sladkor tako zelo škodljiv za zdrav...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...

ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Morda je šentjanževka v današnjem času najbolj znana ko...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.