Dom upokojencev: Stanovalci in pogoji PCT

Aktualno > Novi zakoni | piše: Helena Primic | 22.9.2021
Ali se morajo stanovalci domov upokojencev, ki nimajo potrdila o prebolelosti in niso cepljeni, zares testirati vsakič, ko zapustijo dom, kot je razvidno iz enega od členov zadnjega vladnega ukrepa?
Pomembno je, da ne pozabimo, da sta za zdravje starejših lahko usodni tudi osamljenost in izolacija. (Foto: Freepik.com)
Pomembno je, da ne pozabimo, da sta za zdravje starejših lahko usodni tudi osamljenost in izolacija. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zadnji vladni koronaodloki so uvedli pomembne novosti za vse stanovalce domov upokojencev, ki so med neprebolele in necepljene stanovalce ter njihove sorodnike vnesli veliko zmede in skrbi.

Če so namreč po zadnjem aktualnem odloku stanovalci domov upokojencev morali izpolnjevati pogoj PCT le ob odsotnosti iz doma, ki je trajala več kot 48 ur, bi se po najnovejšem odloku (objavljenem 14. septembra 2021 v Uradnem listu številka 147) vsak stanovalec, ki ni cepljen in nima potrdila o prebolelosti Covida-19, moral testirati vsakič, ko zapusti dom.

Če je še dobrega zdravja in zapušča dom vsak dan in to večkrat na dan (gre recimo zjutraj na dopoldanski sprehod, čez dan v mesto po sadje in po večerji posedet na klopco pred domom), bi se moral testirati vsakič, ko želi ponovno vstopiti v dom. Če namreč ob ponovnem vstopu v dom upokojencev ne izpolnjuje pogoja PCT, nima vstopa v dom ter dostopa do svoje sobe in svojih osebnih reči v njej.

Gre za napako v ukrepu ali to res drži?

 

Testiranje je potrebno le, če je odsotnost daljša od 48 ur!

"Skupnost socialnih zavodov Slovenije je v zvezi z omenjenim odlokom opozorila Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da je treba dopolniti ali spremeniti določilo 2. alineje drugega odstavka 5. člena odloka, ki določa izjeme pri izpolnjevanju pogojev PCT v primeru odsotnosti 48 ur ali manj. Želimo si, da se naše stanovalce in uporabnike doda med izjeme.

Po našem mnenju namreč odlok med izjemami za izpolnjevanje pogoje PCT ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev (odsotnost 48 ur ali manj) upošteva le uporabnike zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš," so zmedo okrog zadnjega ukrepa pojasnili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

"Kljub temu pa tako MDDSZ kot MZ v svojih navodilih pojasnjujeta, da za domove za starejše, posebne socialnovarstvene zavode, varstveno-delovne centre, zavode za usposabljanje, krizne centre in socialnovarstvene programe, ki izvajajo namestitev, veljajo enaki pogoji kot so določeni v drugi alineji drugega odstavka 5. člena Odloka.

To pomeni, da se stanovalce ob vrnitvi testira le, če je bila njihova odsotnost daljša kot 48 ur. Domovi upoštevajo prejeta navodila kljub temu, da v tem trenutku še niso usklajena z odlokom," zagotavljajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

 

Ko stanovalca pripeljete v dom, ne rabite izpolnjevati pogoja PCT

Po podatkih MDDSZ-ja je sicer cepljenih kar 95,5 odstotka stanovalcev DSO-jev in posebnih socialnovarstvenih zavodov, kar pomeni, da testiranje za večino stanovalcev domovih upokojencev vendarle ni potrebno.

Tisti, ki nimajo veljavnega potrdila o prebolelosti in se ne želijo cepiti, morajo torej paziti, da doma upokojencev ne zapustijo za več kot 48 ur, sicer bodo po ponovni vrnitvi v nastanitev morali opraviti testiranje s hitrim testom, ki ga zagotovi izvajalec storitev oziroma dom upokojencev. 

"Dodatno v povezavi s prejetimi vprašanji pojasnjujemo, da osebam, ki uporabnika pripeljejo k izvajalcu socialno varstvene storitve, pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati," pojasnjujejo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Seveda pa za vse svojce stanovalcev domov upokojencev velja, da na obiske ne prihajajo v primeru, da so bili v visoko tveganem stiku z osebo, pri kateri je potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, oziroma so pri njih ali osebah, s katerimi so v stiku, prisotni simptomi ali znaki okužbe z virusom SARS-CoV-2. Še vedno se upošteva ukrep fizične distance, kjer je to mogoče, uporaba maske in razkuževanja rok.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.