Društvo Srebrna nit: Za kakovostno in humano življenje starejših

Moje zdravje > Varna starost | piše: Uredništvo | 17.2.2021
S predsednico društva Srebrne niti Biserko Marolt Meden smo se pogovarjali o delovanju društva. Pojasnila je, kako deluje društvo, komu je namenjeno in kaj bi bilo potrebno za starejše čim prej urediti.
Starejši si zaslužijo dostojno življenje. (foto: pexels.com)
Starejši si zaslužijo dostojno življenje. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V predstavitveno zloženko društva so pri Srebrni niti zapisali:

"Ne moremo vam obljubiti, da se ne boste postarali. Lahko pa vam obljubimo, da bomo naredili vse, da bodo jesenski dnevi tako za vas in vaše bližnje, kot za vse nas, ki pridemo za njimi, veliko lepši in znosnejši."

»Več nas je bilo, ki nismo bili zadovoljni s sedanjo oskrbo starejših in smo želeli stvari spreminjati na bolje za naše starše, prijatelje, sosede, za nas in ne nazadnje za naše otroke. Sistem socialno – zdravstvene oskrbe starejših pri nas je tako razdrobljen, skrb je na dveh ministrstvih in še kakšnem, ni pa organa, ki bi celovito skrbel, da se problematika starejših ureja tako, kot si starejši tudi zaslužimo. Za sabo imamo dolga leta ustvarjanja Slovenije, takšne kot je sedaj, dolga leta plačevanja prispevkov oziroma solidarnostnega združevanja sredstev, da bomo na starost brez skrbi … In kaj imamo zdaj?

Še vedno ni prejet zakon o dolgotrajni oskrbi. Povprečne pokojnine so sramotno nizke. Čakalne vrste v domovih starejših nesprejemljive, tudi za zdravstvene storitve se spet podaljšujejo. Cene oskrbe v domovih s koncesijo so previsoke. Bivalni standardi povsod še niso ustrezni. Iz bolnišnic odpuščajo v domačo oskrbo ali v domove starejših paciente, ki potrebujejo zdravstveno nego in rehabilitacijo, a je ne dobijo dovolj … Ne mine dan, ko se name ne obrne oseba, ki so ji kršene pravice na področju zdravstvene oskrbe. Starizem na vseh področjih življenja,« pojasnjuje predsednica društva Biserka Marolt Meden.

Kdo so člani vašega društva?

Smo civilna družba, prostovoljci z različnimi izobrazbami, izkušnjami, znanji. Odprti za vse, ki želijo delati v dobro starejših. Danes nas je že 155 članic in članov z vseh krajev v Sloveniji.

Kaj je za vas najbolj bistveno? Kaj si prizadevate spremeniti?

Društvo Srebrna nit – Združenje za dostojno starost si prizadeva za bolj kakovostno življenje v tretjem življenjskem obdobju. To pomeni, da si želimo, da bi imeli vsi starejši: tisti, ki še bivajo doma, a potrebujejo različne oblike pomoči, kot tisti, ki so velikokrat v bolnišnici ali pa stalno v domu starejših, strokovno, prijazno, dostopno in dostojno oskrbo tako socialno kot tudi zdravstveno. Zato se zavzemamo za kakovostno zdravstveno in socialno oskrbo, dolgotrajno oskrbo ter dobro paliativno oskrbo in ne nazadnje tudi za pravno ureditev odločanja posameznika o končanju življenja.

Odločili smo se, da bomo kot civilna družba:

  • zagovarjali vse pravice starejših;
  • obsojali diskriminacijo in nasilje vseh vrst nad starejšimi;
  • podpirali kakovostno, varno in humano obravnavo starejših na vseh ravneh;
  • seznanjali in osveščali javnost o problemih starejšega prebivalstva;
  • razkrivali in opozarjali na nepravilnosti, kršitve in neustrezen odnos pri obravnavi starejših,
  • širili dobre prakse ter
  • spodbujali in živeli medgeneracijsko sožitje.

 

Kakšne so želje in načrti društva?

Vsi si želimo, da bi do smrti lahko živeli v svojem domu, da nam ne bi bilo treba iskati prostora v instituciji, ki je lahko tudi daleč od doma in znanega socialnega okolja. Na prostor v domu, ko življenje doma zaradi zdravstvenih razlogov ni več možno, danes čaka več kot 12.000 starejših. Vsi starejši si želimo, da bi imeli takšne pokojnine, da ne bi bili lačni, da nas ne bi skrbelo, kako bomo poravnali položnice, doplačila za zdravila, doplačila za pomoč na domu …  Želimo si pozimi toplo stanovanje, dovolj hrane, nenasilno življenjsko okolje, možnost, da greš lahko s prijatelji na koncert, na izlet ali v kavarno, da veš, ko ne boš mogel sam skrbeti zase, da boš imel na razpolago storitve, ki jih zagotavlja socialna država.

Da imaš možnost odločanja in izbire, kako boš preživel zadnja leta svojega življenja, ko boš potreboval pomoč. In ne nazadnje, da boš lahko svobodno odločal tudi o končanju življenja.

Kako pomemben je zakon o dolgotrajni oskrbi in zakaj menite, je na tem področju še vedno toliko nedorečenega?

Starejših nas je vedno več, a odločevalci/politiki se ne zavedajo, kaj vse je treba zagotoviti za dostojno starost starejših. Starejši za njih niso prioriteta.

Društvo Srebrna nit - Združenje za dostojno starost že več kot tri leta opozarja odločevalce, naj takoj pristopijo k reševanju aktualnih razmer na področju skrbi za starejše. Zakon o dolgotrajni oskrbi je treba sprejeti v roku pol leta. A politične volje do sedaj ni pokazala nobena vlada, obljube so premalo, tudi tiste, zapisne v koalicijskih pogodbah, vedno znova zvodenijo,  V proračunu za naslednji dve leti bi moral biti zagotovljen denar za izvajanje tega zakona, a ga niso zagotovili.  Država bi morala zgraditi več manjših domov za starejše, vasi za osebe z demenco, varovanih stanovanj idr. in prenehati samo s podeljevanjem koncesij zasebnikom.

Morda te zanima tudi:

Kratke misli: Ljudje, ki niso nikoli zadovoljni

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Skrbite za bolnika? Ne pozabite nase

Tisti, ki skrbijo za hudo bolnega svojca pogosto pozabi...

6 stvari, ki krepijo zdravje možganov in preprečujejo razvoj Alzheimerjeve bolezni

S staranjem se starajo tudi možgani. Zato je toliko bol...

Ko ljubezen prežene vse strahove …

Minljivi smo bolj kot se pogosto zavedamo. In šele takr...

Aplikacija, ki domove za starejše poveže s sirotišnicami

Mlada skupina deklet iz Indije je razvila aplikacijo, k...

Ohranimo zdravje in pozitivne misli tudi v času epidemije

Epidemija covida-19 je globoko zarezala v naša življenj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.