Evropska federacija starejših poziva: “Ustavite vojno, dokler ni prepozno.”

Aktualno > Ostalo | piše: Uredništvo Mojaleta.si | 18.3.2022
“Naša generacija je izkusila 2. svetovno vojno, ima modrost, da vidi, kje je rešitev: poslušajte nas, dokler ni prepozno. Če se vojna razplamti čez vso Evropo, jo bo težko pogasiti,” je zapisala dr. Ana Krajnc, soavtorica deklaracije, ki jo v članku v slovenskem prevodu objavljamo v celoti.
Pozivi k ustavitvi vojne v Ukrajini se vrstijo. (Foto: Freepik.com)
Pozivi k ustavitvi vojne v Ukrajini se vrstijo. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vojna v Ukrajini poteka že več kot 20 dni. Cel svet se ozira na eni strain proti Rusiji in na drugi strain proti zahodnim državam in se sprašuje, kaj se bo zgodilo. Veliko ukrajinskih mest je uničenih, Število ukrajinskih beguncev je že preseglo 3 milijone. 3 milijone ljudi je ostalo brez strehe nad glavo, brez kakršnekoli lastnine, brez hrane in vode.

“Agresija nad Ukrajino vodi do velikih civilnih človeških žrtev in velikega materialnega uničenja, zato so evropske države članice pozorne predvsem na posledice te vojne: begunce, ki potrebujejo pomoč, vendar se je treba nemudoma posvetiti ne samo posledicam, ampak nasprotno, vzrokom te človeške katastrofe, tj. okupacije in vojne,” je federacija EURAG zapisala v Protivojni izjavi.

 

EURAG
EURAG, Evropska federacija starejših, je najstarejša evropska prostovoljna organizacija za starejše osebe. Je nepolitično, humanistično združenje. Od ustanovitve pred približno 65 leti so posamezni in organizacijski člani federacije iz večine evropskih držav – ne glede na politične in ideološke meje. Njihov cilj je izboljšati uveljavljanje temeljnih pravic in uživanje ustreznih življenjskih pogojev za starejše, ne glede na to, kje živijo.

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje je dala pobudo, da pri EURAG pripravijo protivojno deklaracijo, ki sta jo s skupnimi močmi potem pripravili dr. Ana Krajnc in dr. Duša Findeisen.

V deklaraciji, ki so jo poslali na najvišje mednarodne forume, dobili pa smo jo tudi v naše uredništvo, so zapisali, njihovi člani pripadajo generacijam, ki so doživele drugo svetovno vojno. “Naša generacija je izkusila 2. svetovno vojno, ima modrost, da vidi, kje je rešitev: poslušajte nas, dokler ni prepozno. Če se vojna razplamti čez vso Evropo, jo bo težko pogasiti,” je zapisala dr. Ana Krajnc, avtorica deklaracije, ki jo v nadaljevanju v slovenskem prevodu objavljamo v celoti.

 

Protivojna deklaracija federacije EURAG
Ustavite vojno in genocid v Ukrajini, preden se razširi po vsej Evropi in svetu!

Menimo, da je vojna največji zločin proti človeštvu, ko noben zakon ne more več zagotoviti pravic. Vojna je najhujša katastrofa, ki jo je povzročil človek, ki spodkopava temelje mednarodnega varnostnega sistema, medtem ko je človeštvo priča katastrofalnemu vplivu vojn. Vojni zločini, genocid nad prebivalstvom in opustošenje zasebnega in javnega bogastva ostajajo nekaznovani, kljub temu, da človeški razvoj nazaduje za stoletje ali več.

Na redni seji EURAG, ki je potekala 8. marca 2022, so predstavniki članic EURAG, nacionalnih organizacij starejših soglasno podprli odločitev, da mora EURAG podati to protivojno izjavo, v kateri poziva Združene narode, naj pošljejo varnostne sile v Ukrajino, da zaščititijo prebivalstvo, ustavijo njihovo trpljenje, preprečijo genocid in končajo vojno, preden se razširi na druge evropske države in svet. V izjavi pozivajo Evropski parlament, Evropsko komisijo, Varnostni svet ZN in druge mednarodne organizacije, naj takoj sprejmejo ukrepe za gašenje vojnega požara zdaj, ko je to še mogoče.

Naši člani pripadajo generacijam, ki so preživele drugo svetovno vojno ali so se rodile takoj po vojni, generacijam, ki dobro vedo, kako lahko diktatorjeva volja raste in postane izjemno uničujoča, če ga mednarodne organizacije takoj ne ustavijo. Zato v imenu vseh svojih članic, federacije starejših EURAG, pozivajo Varnostni svet Združenih narodov, Evropski parlament, Evropsko komisijo, Svet Evrope in druge mednarodne organizacije, naj ne podcenjujejo izkušenj in modrosti svojih članov. in ga uporabijo v dobro vseh generacij.

Vodja, katerega um so zajele njegove politične fantazije in ki popolnoma ne spoštuje mednarodnega državnega prava in načel človečnosti, ne bo opustil svojih nadaljnjih evropskih ozemeljskih zahtev, razen če bo nanj izveden zunanji pritisk. ZN so najmočnejša in edina svetovna organizacija, ki je namenjena varovanju mednarodnega miru, napredka in mirnega sobivanja med ljudmi vseh narodov. Zato verjamemo, da boste končali vojno v Ukrajini. Verjamemo, da boste končali to genocidno vojno, preden bo predsednik Putin nadaljeval zasužnjitev Evrope. Močno zavračamo možnost vojne med predsednikom Putinom in Natom.

Agresija nad Ukrajino vodi do velikih civilnih človeških žrtev in velikega materialnega uničenja, zato so evropske države članice pozorne predvsem na posledice te vojne: begunce, ki potrebujejo pomoč, vendar se je treba nemudoma posvetiti ne samo posledicam, ampak nasprotno, vzrokom te človeške katastrofe, tj. okupacije in vojne. Verjamemo, da boste zahtevali umik ruske vojske. Potem bodo lahko pomagale mednarodne organizacije in humanitarne nevladne organizacije, ljudje pa se bodo lahko vrnili v svojo državo.

Pozivamo vas, da hitro ukrepate, da ustavite to krivično in popolnoma nesmiselno vojno

V imenu organizacij članic EURAG in posameznikov iz 29 evropskih držav in Izraela

Datum: 12.3.2022
Dirk Jarré- EURAG president
Dana Steinova-EURAG Secretary General

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pridružite se velikanom vožnje

Se spomnite, kako ste opravljali vozniški izpit in svoj...

Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

Vprašanje, kako spodbuditi odrasle k gibanju, ni prepro...

Demenca je v porastu. Kako ukrepati, da ne doleti tudi vas (svetuje trenerka spomina)?

Glede na porast demence je izrazito pomembna preventiva...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost kolkov (+video z vodeno vadbo)

Težave s kolki lahko s časom začnejo povzročati nelagod...

Potreba in pravica starejših do mobilnosti

V Srebrni niti - združenju za dostojno starost z zaskr...

Spoznajte učinkovit aparat CoaguChek INR za nadzor koagulacije krvi

CoaguChek INR je pomemben korak pri spremljanju koagula...

Koga čaka Izplačilo povračila plačanega obveznega zdravstvenega prispevka?

Vlada je objavila obvestilo glede izplačila povračila p...

Kdo so nagrajenci, ki prejmejo MojaLeta darilo?

Med prijavljenimi v juniju smo izžrebali štiri nagrajen...

Parkinsonova bolezen: Kako s kineziologijo do nasmeška na ustih?

Parkinsonova bolezen je ena najbolj znanih nevroloških ...

Intervju: "To je starost, ko pridemo do točke brez vrnitve, kar se tiče višine pokojnine."

"Če varčujemo, nas bo čas bogato nagradil. Če pa vse ži...

Društvo Srebrna nit opozarja na pasti digitalizacije pri starejših

Digitalizacija je močno spremenila naš svet in način ži...

Z avtom na pot: Kaj preveriti pred odhodom, kako ravnati ob okvari, utrujenosti...?

Preden se odpravite na pot z avtomobilom, še posebej pa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.