Britanski strokovnjaki so v svoji obširni študiji, ki je zajemala Evropo, ZDA, Avstralijo in Japonsko, potrdili, da vsakodnevno uživanje vlaken zmanjšuje bolezni srca in ožilja ter lajša težave pri srčnih bolnikih. Povedali so, da je za zdravje dovolj že, če bi vsakodnevno zaužili sedem gramov vlaknin.
Dnevno naj bi zaužili okrog 30 hramov vlaknin, največ pa jih najdemo v polnovrednih žitaricah, kosmičih, rižu, in testeninah, v suhem sadju, kot so marelice, fige, dateljni, rozine; v jagodičevju, v pomarančah, jabolkih. Dovolj vlaknin najdemo tudi v zelenjavi: grah, zelje, brokoli, špinača, artičoka, korenje, suh fižol in grah, čičerika. Tudi oreščki spadajo med hrano, ki je zdrava za naše srce. Največ vlaknin najdemo v praženi soji, mandljih, arašidih in lanenih semenih.