Iz Jožičine kuhinje: Zlivanka

Ta enostavna jed je lahko sladica, lahko pa jo ponudite kot samostojno jed.
Zlivanka (foto: Jožica Ostrožnik)
Zlivanka (foto: Jožica Ostrožnik)
Zlivanka (foto: Jožica Ostrožnik) Foto: Jožica Ostrožnik
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zlejvanka (zlivanka)

Ponekod ji pravijo "babja jeza", ker narašča kot jezna ženska (za tole ime se zahvaljujem gospe Jožici Zajamšek). Zanjo me je navdušila gospa Darinka Stevančec.

Potrebujete:

4 cela jajca
4 velike žlice moke
sol po vašem okusu
mešanico mleka in tempel mineralne vode

Priprava:

K celim jajcem, moki in soli dodajte toliko tekočine, da boste dobili maso kot za palačinke, le da bo še bolj tekoča (zračna in puhasta).

Pekač dobro namažite z oljem (ali svinjsko mastjo), tudi robove, sicer se vse oprime dna.

Pripravljeno maso vlijte v namaščen pekač in postavite v navadno pečico, ki ste jo prej ogreli na 220 stopinj.

Pečite 25 do 30 minut.

Prvih 10 minut boste kar malo razočarani gledali v pečico. Po 10 minutah pa se bo začelo dogajati, a prste stran, nikar ne odpirajte vrat, le skozi šipo opazujte, kako se šopiri vaša zlivanka.

Privoščite si jo lahko s sladkorjem v prahu, ne pozabite na vanilijev sladkor, z vašim najljubšim kompotom, v nesladki izvedbi pa je dobra tudi s skledo zelene solate.

Zlivanka iz tega recepta je za tri obroke.

Lahko jo spečete tudi v nizkem pekaču od pečice, le pazite na čas peke.

Pa dober tek Iz Jožičine kuhinje!

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Marelična rolada št.2 ali obrni me (podeželska sladica)

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.