Jerbas domačih v Poljanah

Aktualno > Dogodki | piše: Saša Pivk Avsec | 21.12.2016
Zadnja nedelja pred Božičem je v Poljanah že tradicionalno mesto druženja ljubiteljev domače glasbe in narečne besede na božičnem koncertu, ki ga pripravlja Agencija Media butik v sodelovanju z Občino Gorenja vas-Poljane.
Jerbas domačih (foto Media butik)
Jerbas domačih (foto Media butik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V polni telovadnici OŠ Poljane so v bogatem programu Jerbasa domačih uživali tako obiskovalci kot tudi nastopajoči, ki so s svojo energijo in brezhibnimi nastopi v živo poskrbeli za nepozaben koncert. V njem sta uživala tudi veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji mag. Sigrid Berka in poslanec v Državnem zboru RS Žan Mahnič.

V Jerbas domačih smo včeraj popoldne zlagali domače viže z ansambli in godci, ki so sami po sebi nekaj posebnega ali pa imajo v svojem sestavu inštrumente ali glasovne sposobnosti, ki odstopajo od drugih. Začetek koncerta vedno naznani pesem Cvetje v jeseni, ki jo je na citre letos zaigrala Klara Peternelj. Najstarejši godec na odru je imel 86 let. Janez Gartner, Mežnarjev z Jarčjega Brda je skupaj s sinom Janezom in vnukom Luko zaigral ljudski viži, bolj kot tehnična brezhibnost izvedbe pa jim je pomembno ohranjanje duše in način podajanja melodij, ki so zaljšale čas našim dedom in očetom, danes pa jih sodoben način življenja vse bolj potiska ob rob. Prvi izziv na velikem odru so odlično opravili člani zasedbe Od mostička do mostička, ki je zgled dobrega sodelovanja med sosednjimi vasmi v Poljanski dolini in ima v svojem sestavu tudi škaf bas, ki ga je le redko opaziti v narodno-zabavnih zasedbah. Ansambel Odklop z Bukovega vrha je nase opozoril že na letošnjem Večeru narečnih viž, dekle in fantje pa obljubljajo, da lahko v kratkem pričakujemo nove skladbe iz njihovega gnezda. Člani ansambla Vikend, ki se lahko pohvalijo s številnimi nagradami s festivalskih odrov, ostajajo skromni fantje, ki negujejo večglasno petje in imajo v tem prazničnem decembru veliko igranj po vsej Sloveniji. Posebno energijo so na oder dvorane v Poljanah prinesle Mara in ljudske pevke. Z zanimanjem so poslušale vse nastopajoče in se veselile, da tudi na poljanskem ohranjamo bogato kulturno dediščino. Z belokranjskim melosom in zvenom tamburice je obiskovalce v dvorani očaral Ansambel Tonija Verderberja. Med drugim je zaigral skladbo Spomin na božični večer, s katero so bili, kot je povedal Toni, še v rajnki Jugoslaviji med prvimi, ki so posneli pesem s tako vsebino, kar je bila v tistih časih senzacija. Štedientje so imeli v začetku decembra tradicionalni koncert v bunkerju Rupnikove linije, s svojimi priredbami in izvirnostjo pa so še enkrat več tudi na Jerbasu domačih dokazali, da se jim študentska leta obrestujejo. Za vrhunec večera pa so poskrbeli legendarni Fantje z vseh vetrov, ki so imeli včeraj sploh prvi nastop v Poljanah v svoji bogati glasbeni karieri. Vzemi si čas, Sosed, dober dan, Ne pozabi domovine, Zadnji poletni dan, Te domače viže in druge so odmevale tudi iz ust obiskovalcev, saj so njihove viže prepoznavne in tesno vtisnjene v srca ljudi.

Te domače viže je bila tudi rdeča nit letošnjega Jerbasa domačih, za katerega je vezne besede spisala Tončka Oblak, spretno pa sta jih na odru obračala birt Jernej Andreuzzi in Janez Čadež, ki se je pri njem ustavil na kozarčku rdečega. Tega je bil deležen tudi župan Občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež, ki je izrazil zadovoljstvo nad opravljenim delom v občini v letu, ki se počasi izteka in se veselil odlične izvedbe Jerbasa domačih. Dobre odnose in upanje nad uspešnim nadaljnjim sodelovanjem je v slovenski besedi izrazila tudi avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka.

Vse niti izvedbe koncerta je imel v rokah Boštjan Avsec, direktor Agencije Media butik, ki se veseli že prihodnjega leta, ko bo v Poljanah že 10 Jerbas domačih. »Deseti obletnici našega podjetja in deseti izvedbi koncerta primeren program bomo pripravili. Nekaj idej že imamo, vsekakor pa želimo, da Jerbas domačih ostane še naprej kraj srečevanja srčnih ljudi, ki slovensko pesem spoštujejo in jo nosijo v sebi.«

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.