Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam neljubih sprememb, ki jih ne moremo ustaviti. Tako kot opazimo znake staranja na koži, se starajo tudi naši lasje. S pravilno nego in preventivo, pa lahko staranje las bistveno upočasnimo. Preverite nasvete strokovnjakov, kako ohraniti lepe lase tudi po 40. letu.
Se vam zdi, da so vaši lasje vsako leto tanjši, šibkejši in imajo manj volumna? To je žal posledica staranja las, ki je neizogibna, s pravilno nego las pa lahko poskrbite za sijoče lase z lepim volumnom tudi po 40. letu. FOTO: Freepik.com
Se vam zdi, da so vaši lasje vsako leto tanjši, šibkejši in imajo manj volumna? To je žal posledica staranja las, ki je neizogibna, s pravilno nego las pa lahko poskrbite za sijoče lase z lepim volumnom tudi po 40. letu. FOTO: Freepik.com
Se vam zdi, da so vaši lasje vsako leto tanjši, šibkejši in imajo manj volumna? To je žal posledica staranja las, ki je neizogibna, s pravilno nego las pa lahko poskrbite za sijoče lase z lepim volumnom tudi po 40. letu. FOTO: Freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Imate občutek, da so vaši lasje vsako leto tanjši, šibkejši in imajo manj volumna? Se vam zdi, da izgubljajo sijaj in bledijo? Žal je to posledica staranja las, ki je neizogibna. Tako kot se staramo mi, se starajo tudi naši lasje. Od hormonskih sprememb, bolezni, zdravil, ki jih jemljemo, pa do barvanja in vremena, vse to leto za letom škoduje našim lasem. Vendar kljub temu ni treba, da se s tem sprijaznite in dovolite, da so vaši lasje vsako leto »starejši« po izgledu. Vrhunski strokovnjaki s področja nege las so delili nekaj pravil, ki se jih morate držati, da upočasnite staranje svojih las in poskrbite za sijoče lase z lepim volumnom tudi po 40. letu.

 

Kaj se zgodi z lasmi, ko se staramo?

Najbolj opazna sprememba staranja naših las je seveda pojav sivih las. Te se pojavijo zaradi upočasnjene proizvodnje melanina, ki daje lasem pigment. Z izgubo pigmenta so sivi lasje pogosto videti suhi, kar je posledica zmanjšane proizvodnje olja v žlezah lojnicah. Strokovnjaki pojasnjujejo, da ko se lasje starajo, se njihova tekstura spreminja in zlahka postanejo nagnjeni k lomljenju, izgubljajo pa tudi na sijočem videzu.

 

Maska iz kokosovega olja in karija

Kokosovo olje vsebuje veliko dragocenih sestavin, kot je vitamin E, ki deluje kot antioksidant, pa tudi nasičene maščobe in je idealno za suhe lase. Toplo olje zmešajte z nekaj listi karija, ki bo pigmentu pomagal, da ostane v strukturi las, in ga dvakrat na teden nanesite kot masko za nego las.

 

7 pravil za mladostne lase tudi po 40. letu

PRAVILO 1: Izberite resnično dobro krtačo za lase!

Nikar ne kupujte plastičnih krtač, ki bodo nacufale in poškodovale lase. Krtače z naravnimi ščetinami bodo poskrbele za enakomerno razporeditev naravno prisotnega olja po laseh in vam olajšale oblikovanje pričeske. Obenem takšne ščetine pripomorejo k bolj sijočim in gladkim lasem. V kombinaciji s pravo tehniko sušenja las – takšnko, pri kateri lase dvigujete od lasišča – lahko svoji pričeski dodate veliko volumna.

 

PRAVILO 2: Suhi šampon dela čudeže.

Če še ne uporabljate suhega šampona, je zdaj čas, da si ga omislite. Prepogosto umivanje namreč lase izsuši, zaradi česar so lasje na izgled in otip krhki, še posebej, če se barvate. Strokovnjaki odsvetujejo vsakodnevno umivanje las. Raje si jih umijte le vsak drugi dan, da ohranite olja v laseh, v vmesnih dneh pa lase »umijte« s suhim šamponom, ki vpije olja in ohranja volumen las.

 

PRAVILO 3: Naj se vam pri pranju las ne mudi.

Za močnejše in sijoče lase je super rešitev balzam, vendar ga morate pustiti delovati dovolj časa. Para, ki se ustvarja pri tuširanju pomaga balzamu prodreti v lase, zato počakajte do zadnje minute prhanja, preden ga sperete. Prav tako balzama ne izpirajte predolgo, saj izpiranje daljše od 60 sekund, odstrani hidratorje, ki naj bi ostali na laseh do naslednjega umivanja.

Izogibajte se šamponom in balzamom, ki vsebujejo sulfate, saj niso dobri za lase. Lahko izsušijo lase in korenine, kar lahko spodbudi naravni proces staranja.

 

PRAVILO 4: Naj bo vaša pričeska večkrat rahlo razmršena.

Nič vas ne postara bolj, kot stroga oblika frizure. Pustite, da so vaši lasje malce bolj divji, saj razmršeni prameni zmehčajo poteze obraza in dajajo videz bolj zdravih las.

Poskusite si pričesko urediti s pomočjo kodranja las z likalnikom. Vzemite večji pramen las, ga zavijte in pritdite s sponko, da se ohladi. Ko tako ustvarite vse »kodre«, jih spustite in malce počešite s prsti. Nikakor teh »kodrov« ne utrjujte z lakom za lase, ampak jih raje poškropite z morsko soljo, da ohranijo strukturo.

 

PRAVILO 5: Kar pojeste je ravno tako pomembno kot to, kar date na svoje lase.

Poleg kože in nohtov so lahko težave z lasmi glavni znak neuravnotežene prehrane. Krhki, suhi, lomljivi ali zlomljeni lasje lahko pomenijo, da ne dobivate dovolj nekaterih hranilnih snovi, kot so esencialne maščobe, beljakovine in vitamini. Prehranski strokovnjaki navajajo pet ključnih hranil – in vire – za zdrave lase:

  1. beljakovine (ribe, stročnice, oreščki)
  2. cink (ostrige, meso, fižol)
  3. železo (pusto meso, ribe in temna listnata zelenjava: ohrovt, zelena, špinača)
  4. biotin (cela jajca, maline in jagode)
  5. selen (brazilski oreščki - vendar bodite previdni: en brazilski orešček vsebuje 100 % selena, ki ga dnevno potrebujete, in če jih zaužijete več kot šest na dan, je lahko sčasoma strupeno).

 

PRAVILO 6: Izogibajte se cigaretam in alkoholu!

Tako kot cigarete in alkohol slabo vplivata na kožo, vplivata tudi na lase, zato se teh slabih navad znebite. Poleg tega bo zdrava in uravnotežena prehrana z dovolj vode naredila čudeže za vaše lase, ki ne bodo prehitro siveli.

 

PRAVILO 7: Zaščitite svoje lase pred soncem.

UV sevanje beli in napada lasne folikle, zato je dobro svoje lase vedno zaščititi pred soncem s pomočjo klobukov, kap, šalov ...

 

Če še niste imeli kratkih las, je zdaj odlična priložnost

Ker lasje s starostjo postajajo tanjši in šibkejši, so kratke pričeske ena boljših rešitev, ki dajejo učinek mladostnega in modernega videza. Poleg tega kratki lasje skrajšajo čas oblikovanja pričeske in mnoge ženske, ki so zbrale pogum za krajšo frizuro v zrelejših letih so navdušene. Poiščite navdih v zanimivih pričeskah slavnih lepotic, ki vas bodo gotovo prepričale v to, da kratke pričeske pomlajujejo.

 

Sharon Stone pri svojih 63-ih letih odlično izgleda s kratko razmršeno pričesko. FOTO: Gregg Deguire /FilmMagic /Getty Images

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.