Brstični ohrovt je ena od jesenske zelenjave, ki je bogata vir zdravja. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Poleg tega ima zelo malo kalorij, zato spada tudi med dietetično hrano. Bogat je s folno kislino, s kalcijem in magnezijem, vsebuje vitamine A, B in C. Je antioksidant, znižuje holesterol, deluje protivnetno in antikancerogeno. Vsebuje veliko vlaknin, zato je primerna hrana tudi za starejše. če ga boste le nekoliko pokuhali, ne izgubil vitaminov in mineralov.
Kostanj ima veliko hranilno vrednost. Poleg tega, da vsebuje maščobe, beljakovine, rudninske snovi in askorbinske kisline, vsebuje tudi celuloze, tanin, kvercitin in ostale snovi, zaradi katerih je zdravilen. Je lahko prebavljiv in nasiten obrok.
Buče vsebujejo veliko vitaminov, mineralov: betakaroten, vitamine C, B in E, lutein, kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. So lahko prebavljive, znižujejo raven holesterola, preprečujejo bolezni srca. Imajo malo kalorij in so nasitne. Iz njih lahko pripravite juhe, priloge, sladice.
Mandarine - sladki citrusi, ki so bogati s cinkom, kalijem, kalcijem, magnezijem ter vitamini B in C, so lahko prebavljiva hrana, primerna za jutranji obrok ali dopoldansko malico. Ko se odpravite na sprehod, jih vzemite s seboj, prijetno vas bodo osvežile!
Šipek je poln antioksidantov, vsebuje veliko vlaken, folno kislino in vitamine. Šipek je odličen za boj proti odvečnim kilogramom in za dvig odpornosti organizma. Privoščite si skodelico šipkovega čaja.
Izkoristite jesenske plodove, ki jih ponuja narava in jih čim večkrat uvrstite na svoj jedilnik!