KOLUMNA U3ŽO: Pogled v preteklost

Koliko bo še potrebno, da bo boljše biti star kot pijan, da bo starost, prihodnost mladih, spodbudna?
Je bolje biti pijan kot star? (foto: pexels.com)
Je bolje biti pijan kot star? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Torek. Marjan, nekoč “Slovenec v Beogradu” in Marija, njegova žena, nekoč zobozdravnica, zdaj pa oba študenta na univerzi za tretje življenjsko obdobje, organizatorja svetovnega kongresa, predstavnika Mesta Ljubljana na srečanjih pobratenih mest, prijazno ponudita, da naju z Ano odpeljeta do Celovca. Celovec je zdaj oblegano mesto. Tudi zaradi Ryan Air-a. Tokrat greva z Ano v Dublin že na sedmo srečanje s kolegi v projektu FORWARD (Socrates-Grundtwig 4), ki ga usklajuje VOX »Norveški nacionalni inštitut za izobraževanje odraslih«. Tema projekta »Težave odraslih v branju in pisanju in dostopnost izobraževanja odraslih za ljudi s temi težavami«. Tudi za starejše odrasle? Zvečer se srečamo s kolegi v gostilni »101«, slovitem zbirališču domačinov na številki 101 v Talbot Street-u ? Irci živijo v gostilnah. Iz prve se odpravijo v drugo, potem tretjo.Temu pravijo »crawling«. Ob treh ali štirih zjutraj je na ulici še zmeraj na tisoče ljudi. To je Dublin. Dublin, ki je nedavno dobil svoj ponos, novi del Narodne galerije s prelepo Yeatsovo sobo, njegovim »Pojočim jezdecem« živih barv in zabrisanih potez.

Sreda. Dežuje. Utrujena sem od poti...najraje bi poležala. Obiščemo FAS Združenje za izobraževanje odraslih z disleksijo. Tudi na Irskem je tako kot v Sloveniji pomanjkljiva pismenost odraslih zaskrbljujoča. Zato nas pot vodi še v NALA, nacionalno organizacijo za podporo pismenosti. Medtem, ko se odrasli izobražujejo, njihovi otroci uživajo v »jaslicah in vrtcu«, ki so del te izobraževalne organizacije. Založba AHEAD nam odstopi pravice za prevod in izdajo priročnika »Kako razumeti študente z disleksijo in kako jim pomagati« Priročnik za visokošolske učitelje. V oktobru bo že nared. Še v gledališče gremo zvečer. «Pomembno se je imenovati Ernest«, kajti Oscar Wilde je tu domačin. Zasedba je odlična, pravijo irski kolegi, ko se spusti požarna zavesa. Saj res, v projektu FORWARD vsakokrat kje zagori. V Oslu restavracija, v Londonu hotel... »Pravi ognjeni projekt«, se pošalimo.

Četrtek. Vrnili smo se. »Dobrodošla doma« piše v Branislavovi eletronski pošti. Sledi opis težav, ki jih ima z newjorškim založnikom prevoda svoje knjige, ki je sicer v beograjskih založbah razprodana, kjub temu, da gre za znanstveno delo. Vpis na Univerzi za tretje življenjsko obdobje je »prava ludnica« pravi Alijana. Jelka, Maruška, Andrej nekdaj inžinerka, ekonomistka, zdravnik so ta mesec naši prostovoljci. V veliko pomoč so nam. Izšla je prva številka našega časopisa »Modra«, ki ga sponzorira Mobitel. Zanimanje za program »Ali poznamo in razumemo pravo« raste. Gašper bo vesel. Tudi za »Kaligrafijo«. Moram povedati Mojci. Opravim intervju z novinarko, svetujem glede priprave pred-upokojitvenega programa, napišem članek za Vzajemnost, pogovarjam se z organizatorji Festivala za 3. življenjsko obdobje v Cankarjevem domu. Ne morem več. Grem na pivo s prijatelji, na Špico... Ljubljanica je mirna, gladina se lesketa od sonca in miru. To ni več Nacionalna galerija v Dublinu s svojimi podobami vode. To je moj dom. Mimo pridrsi barčica, na njej harmonika. Vesela druščina. Zategnjeni glasovi, pa vendar nič takega kot Rimbaud-jeva Pijana barka. »Bolje biti pijan nego star« se zasliši. Spevna melodija. Ni kaj....! Nekje na drugem delu krova ugledam topa obraza sivolasega moža in žene. Koliko časa, kulture, znanja in napora še, da bomo pričeli spoštovati sebe, človeka, - vsaj tako kot je zapisano v Zakonu o zaposlovanju- ne glede na raso, spol, socialno poreklo, starost... Koliko vsega, da bomo končno spoznali, da se starejši lahko izobražujejo in razvijajo....da, tudi delajo. Koliko bo še potrebno, da bo boljš biti star kot pijan, da bo starost, prihodnost mladih, spodbudna.

Dr. Dušana Findeisen vodi Inštitut za raziskovanje in razvoj izobraževanja pri SUTŽO
Z izobraževanjem starejših, ki ga je prva uvedla v Federativno Jugoslavijo, se ukvarja že več desetletij. Bila je izvedenka Age Platform Europe in zunanja izvedenka Evropske komisije za izobraževanje starejših. Je ustanoviteljica Šole za tretje življenjsko obdobje leta 1984 in so-ustanoviteljica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, podpredsenica obdonavskega združenja DANET, avtorica več monografij in več sto člankov ter so-avtorica več kot 25 evropskih projektov na temo družbeno angažiranega izobraževanja in družbeno angažirane umetnosti starejših. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.