Za Martinovo postrežemo tudi Martinovo juho, ki jo pripravimo iz rdečega zelja.
Potrebujemo:
1/2 žlice svinjske masti
1 čebula
3 stroki česna
1 manjša glava rdečega zelja
1/2 skodelice rdečega vina
1 žlička mlete kumine
1 l zelenjavne jušne osnove
1 žlica paradižnikove mezge
ščepec timijana
sol in poper
1 lovorov list
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Rdeče zelje očistimo in grobo narežemo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo in česen.
Ko zadiši, dodamo narezano zelje, ga začinimo z mleto kumino in prilijemo vino. Pokrijemo in počasi dušimo 10 minut. Nato prilijemo jušno osnovo, paradižnikovo mezgo, poper, timijan in lovorov list.
Premešamo, pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut. Preden juho serviramo, jo po okusu solimo in dodamo žlico kisle smetane.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.