Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponudijo tudi mnoge kulinarične dobrote. Najbolj priljubljena Martinova jed je Martinova gos, mlinci in dušeno rdeče zelje. Tokrat vam predstavljamo recept za juho iz rdečega zelja.
Dela martinove pojedine je tudi juha iz rdečega zelja, poleg ostalih dobrot. (Foto: Karmen Valant)
Dela martinove pojedine je tudi juha iz rdečega zelja, poleg ostalih dobrot. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za Martinovo postrežemo tudi Martinovo  juho, ki jo pripravimo iz rdečega zelja.

Potrebujemo:

1/2 žlice svinjske masti
1 čebula
3 stroki česna
1 manjša glava rdečega zelja
1/2 skodelice rdečega vina
1 žlička mlete kumine
1 l zelenjavne jušne osnove
1 žlica paradižnikove mezge
ščepec timijana
sol in poper
1 lovorov list

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Rdeče zelje očistimo in grobo narežemo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo in česen.

Ko zadiši, dodamo narezano zelje, ga začinimo z mleto kumino in prilijemo vino. Pokrijemo in počasi dušimo 10 minut. Nato prilijemo jušno osnovo, paradižnikovo mezgo, poper, timijan in lovorov list.

Premešamo, pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut. Preden juho serviramo, jo po okusu solimo in dodamo žlico kisle smetane.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Sveti Martin Martinovanje Martinova pojedina Recepti
Morda te zanima tudi:

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.