KOLUMNA: Zakaj zjutraj vstanemo?

Vsak človek naj bi imel v življenju nek smisel. Nekateri so ga že odkrili, nekateri ga še iščejo. Ima pa ga vsak, skrit je v človeku in čaka, da ga človek sam odkrije.
Foto: freepik.com
Foto: freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Japonci temu rečejo »ikigaj«, ali razlog, zaradi česar zjutraj vstanemo iz postelje. To je strast, ki jo imamo v življenju, to je smisel našega obstoja in bivanja. To je smisel, ki nam daje moč, da skrbimo za svoje zdravje in da se veselimo vsakega naslednjega dne. Močan ikigaj tudi zanesljivo podaljšuje življenje. Zanimivo pa je, da navkljub temu, da svet postaja vse manjši, ikigaj ni povsod enak, saj se razlikuje glede na to, v kakšni družbi človek živi.

Znano je, da so geografska področja na tej zemlji, ki so znana po dolgoživosti. Tem področjem rečejo tudi modra področja. Na svetu jih je 5: Kostarika, Sardinija, hriboviti del Japonske in otok Ikarija v Egejskem morju. Teh 5 območij je znano po dolgoživosti in povprečna starost tam živečih ljudi je daleč najvišja na svetu. Ljudje pri 90. in več letih živijo tako, kot živijo naši 70. letniki. Pomembno je tudi, da živijo do zadnjega dne polno, da so aktivni, živahni in vključeni. Demence na teh območjih ne poznajo, prav tako so redke bolezni modernega časa: visok pritisk, sladkorna bolezen itd. Skupno vsem tem 5 območjem je, da ljudje živijo povezani v različne skupnosti. Ne nujno družinske. Na Japonskem živijo povezani v lokalnih skupnostih, kjer si pomagajo. Poleg tega starejše aktivno vključujejo v predšolsko vzgojo otrok v vrtcih. Na Ikariji in na Sardiniji pa živijo v družinskih skupnostih, kjer ima vsak član svojo vlogo in poslanstvo, ne glede na starost. Ali kot je rekla prebivalka Ikarije: pri nas nimamo posebnih miz za otroke in starejše. Pri nas vsi jemo za isto mizo. Vsi smo enakopravni, saj ima v naši družbi vsak svoje mesto in poslanstvo, svoj ikigaj. Ljudje v teh 5 modrih conah živijo relativno skromno, ampak zadovoljno in dolgo življenje. Njihov ikigaj je močno povezan z družbo, s skupnostjo, v kateri živijo in katere aktivni del so.

Moderen človek, ki živi v izrazito potrošniški družbi, kot je v veljavi tudi pri nas, pa si mora svoj ikigaj najti sam. Ko opravimo svojo starševsko vlogo in ko se upokojimo, za nas ni več prostora. Svojo vlogo smo opravili, družba za nas nima več ikigaja, tega si mora najti vsak sam. Zahodni, moderen človek je namreč individualist, njegov ikigaj ni več povezan s skupnostjo in vlogo v njej. Ikigaj pa je potrebno imeti, saj je ključen za dobro, zdravo in dolgo življenje. Če nimamo svojega igikaja, bomo bolj dovzetni za bolezni, bolj betežni in naša življenjska doba bo krajša. Zato je izredno pomembno, da si tudi v zreli dobi poiščemo svoj ikigaj, svoj razlog in svojo strast, da zjutraj vstanemo iz postelje. Ikigaj je lahko hobi, to so lahko različne aktivnosti, novi projekti, ki nas osrečujejo, lahko je tudi skrb za bližnje, morda celo vključenost v kakšno skupnost. Če bomo imeli močan ikigaj, močan in jasen smisel svojega bivanja, bomo bolj zdravi, bolj odporni in gotovo bomo živeli dlje.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.  

Morda te zanima tudi:

Kratke misli: Ali je možno, da se v starosti spremenimo?

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Stalno ali začasno

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Zagloda dvom

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Igramo podaljšek

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Kdo koga bolj potrebuje?

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Preživeti teden dni na invalidskem vozičku

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.