Najbrž se je tudi vam že zgodilo, da ste iz tržnice ali trgovine prinesli sveže sadje in zelenjavo, a je to dokaj hitro izgubilo svežino. Da se vam to ne bo več dogajalo, upoštevajte preprost in učinkovit trik.
Največji sovražnik svežine teh živil predstavlja vlaga. In zato upoštevajte preprosta pravila. Sadja nikoli ne perite vnaprej. Operite ga vedno tik, preden ga boste uporabili oziroma jedli. Pazite tudi, da sadje ne bo v vlažnem prostoru, da se nanj ne bo nabirala vlaga. Če se to zgodi, ga nežno obrišite s papirnato brisačo.
Enako je z zelenjavo. Ne perite je pred uporabo. Če pa na primer pripravljate solato vnaprej, jo operite, ne režite je z nožičem, ampak jo natrgajte z rokami. Tako boste preprečili, da bi začela rjaveti in po pranju jo osušite do suhega, preden jo zaprete v posodo ter shranite v hladilniku.
Če imate v hladilniku ali v hladnem prostoru shranjeno zelenjavo, pazite, da je ta ves čas suha. Če opazite kapljice, jih obrišite s papirnato brisačo.
Zelenjavo lahko ohranjate svežo tudi tako, da jo shranite v plastično vrečko, vanjo pa dodate tudi nekaj papirnatih brisač. Te bodo sproti vpijale vlago in ohranjale svežino živilom.