Kako ohranjati sadje in zelenjavo dlje časa sveže?

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 28.2.2014
Če kupujete večje količine sadja in zelenjave, potem vam bo zelo prav prišel nasvet, kako ta živila čim dlje časa ohranjati sveža. Popolnoma preprosto je!
S pomočjo papirnatih brisač lahko ohranjate živilom svežino. (foto: www.123rf.com)
S pomočjo papirnatih brisač lahko ohranjate živilom svežino. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najbrž se je tudi vam že zgodilo, da ste iz tržnice ali trgovine prinesli sveže sadje in zelenjavo, a je to dokaj hitro izgubilo svežino. Da se vam to ne bo več dogajalo, upoštevajte preprost in učinkovit trik.

Največji sovražnik svežine teh živil predstavlja vlaga. In zato upoštevajte preprosta pravila. Sadja nikoli ne perite vnaprej. Operite ga vedno tik, preden ga boste uporabili oziroma jedli. Pazite tudi, da sadje ne bo v vlažnem prostoru, da se nanj ne bo nabirala vlaga. Če se to zgodi, ga nežno obrišite s papirnato brisačo.

Enako je z zelenjavo. Ne perite je pred uporabo. Če pa na primer pripravljate solato vnaprej, jo operite, ne režite je z nožičem, ampak jo natrgajte z rokami. Tako boste preprečili, da bi začela rjaveti in po pranju jo osušite do suhega, preden jo zaprete v posodo ter shranite v hladilniku.

Če imate v hladilniku ali v hladnem prostoru shranjeno zelenjavo, pazite, da je ta ves čas suha. Če opazite kapljice, jih obrišite s papirnato brisačo.

Zelenjavo lahko ohranjate svežo tudi tako, da jo shranite v plastično vrečko, vanjo pa dodate tudi nekaj papirnatih brisač. Te bodo sproti vpijale vlago in ohranjale svežino živilom.
Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

S pravim robotskim sesalnikom ne poskrbite le za dom, ampak tudi za okolje

Robotski sesalniki hitro postajajo prva izbira za ljudi...

Temna soba? To je 5 sobnih rastlin, ki dobro uspevajo v temnejših prostorih

Nekatere sobne rastline so tako nezahtevne, da dobro us...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Tedenski numeroskop: Stopimo korak naprej (piše priznana numerologinja)

Veliko se ubadamo z notranjim otrokom in svojim otroštv...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Tedenski numeroskop: Karmični datumi v post-mojstrskem tednu!

Le kaj bi lahko šlo narobe? Hm, le zakaj? Včasih potreb...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.