Kako se pravilno lotiti posta?

Aktualno > Novosti na portalu | piše: Moja leta | 23.7.2021
Najprej se je treba dobro pripraviti, nabaviti vse potrebne pripomočke ter se natančno držati navodil zdravega postenja. Katerih, preverite v nadaljevanju.
Med postenjem se poleg telesa čisti tudi glava oziroma čustva, zato poskrbite za dovolj gibanja v naravi in čim manj stresa. (Foto: Freepik.com)
Med postenjem se poleg telesa čisti tudi glava oziroma čustva, zato poskrbite za dovolj gibanja v naravi in čim manj stresa. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tudi vas mika post, pa ne veste, kako se ga pravilno lotiti? Pravilno in zdravo postenje vsekakor ni to, da se nekega dne odločite, da boste za par dni prenehali jesti hrano, vse ostalo pa bo ostalo isto.

Na post se je treba dobro pripraviti, telo med procesom postenja primerno podpreti ter po zaključenem postu počasi in previdno preiti nazaj na normalno prehrano.

Ne preskočite zelo pomembnih priprav

Preden se lotite posta, je nujno, da se na post dobro pripravite. Ne le z informacijami, kako se posta lotiti, kaj lahko pričakujete in katere pripomočke potrebujete, temveč je smiselno tudi razmisliti, zakaj se posta lotevate. Želite shujšati, očistiti telo in se razstrupiti, ali želite preizkusiti svojo psiho in zgraditi zdrav odnos do hrane?  Vsekakor je smiselno, da si o postu čim več preberete – tako nasvete strokovnjakov kot izkušnje ljudi, ki so se že postili.

Pomembna odločitev je tudi dolžina posta, saj je od nje odvisna dolžina predpostnega in popostnega obdobja prehodnega prehranjevanja. Če se boste na primer postili deset dni, morate prehrano spremeniti že pet dni pred začetkom posta, prav tako pa po postu potrebujete vsaj pet dni, da ponovno preidete na normalno prehrano. Veliko ljudi, ki so se posta lotili in ga končali na hitro, so si nakopali zelo neprijetne zdravstvene zaplete.

Že teden ali dva pred postom opustite slabe razvade kot so kajenje, pitje alkoholnih pijač in kave ter drugih industrijskih pijač. V pripravljalnem obdobju na post najprej izločite meso in mesne izdelke, nato črtajte ogljikove hidrate ter kuhano, pečeno in ocvrto hrano, tako da vsaj dva dni pred prvim postnim dnem pristanete na presni zelenjavi in sadju.

Obvezni pripomočki med postenjem

1) Sokovnik in cedilo

Pravi post je seveda post samo na vodi, ki pa je veliko težji in pri katerem lahko prej pride do morebitnih zdravstvenih težav. Zato strokovnjaki za post začetnikom priporočajo post s sadno-zelenjavnimi sokovi, za katere boste potrebovali sokovnik in cedilo, saj morajo biti sokovi sveži ter povsem brez koščkov sadja in zelenjave.  

2) Komplet za klistiranje

Večina strokovnjakov za post kot obvezen postni pripomoček priporoča tudi klistir, s katerim boste med postom vsak dan pospešili razstrupljanje organizma ter omogočili izločanje desetletja starih črevesnih oblog, ki jih brez klistiranja morda ne bi uspeli spraviti iz telesa in bi se med postenjem tako rekoč samozastrupljali. Če se niste še nikoli klistirali, je dobro, da postopek preizkusite še preden se lotite posta.

3) Ščetka z naravnimi vlakni za suho krtačenje

Poleg klistiranja je med postenjem priporočljivo vsakodnevno desetminutno suho krtačenje s ščetko z naravnimi vlakni (lahko vzamete tudi grobo brisačo, toda bo učinek manjši). Koža je namreč človekov največji izločevalni organ, zato s krtačenjem telesu pomagamo, da izloči vse strupe, ki se med postenjem sproščajo. Po krtačenju se stuširajte izmenično s toplo in hladno vodo.

Poleg kože je dobro pokrtačiti tudi jezik, za kar lahko uporabite kar žličko ali posebno strgalo. In nikar se ne čudite oblogam, zadahu in drugim neprijetnim vonjavam, ki jih bo vaše telo izločalo prve dni posta. To je povsem normalna reakcija, ki kaže, da izločate vse strupe, ki so se nalagali tudi več desetletij.

4) Lističi za merjenje pH urina

Če se boste postili samo z vodo, si morate obvezno večkrat na dan izmeriti pH urina, za kar boste potrebovali posebne lističe-indikatorje pH urina. Če bo listič pokazal, da je vrednost pH pod šest, obvezno dodajte bazične minerale, saj tako preprečite porabo potrebnih mineralov iz kosti, las in zob, na katere se kisline vežejo, da ne poškodujejo ledvic.

Med postom ne pozabite na obvezno gibanje in kakovosten spanec

Med postom morate čez dan v enakomernih presledkih vsak dan popiti vsaj tri litre tekočine – razredčene sadne in zelenjavne sokove, čaje, zelenjavne prevretke in vodo.  Nikakor pa ne smete pozabiti tudi na obvezen dodatek – gibanje.

Z vsakodnevnim gibanjem (najbolje v naravi) boste telesu olajšali delo razstrupljanja in zmanjšali preveliko izgubo mišične mase. Med postenjem se poleg telesa čisti tudi glava oziroma čustva, zato so sprehodi v naravi toliko bolj priporočljivi.

V času postenja si zagotovite vsaj šest ali sedem ur spanja, ki naj se začne vsaj dve uri pred polnočjo. Sicer lahko med postom normalno hodite v službo in opravljate vse ostale opravke, le pazite, da bo v teh dneh manj stresa. Verjetno ga boste pod vplivom celovitega čiščenja tudi bolj opazili in se mu zavestno bolj izogibali.

Pravilen zaključek posta je najpomembnejši del posta!

Strokovnjaki za post opozarjajo, da je pravilen zaključek posta najpomembnejši del posta, ki zahteva posebno pozornost in samodisciplino. Posebno pri daljših postih je lahko namreč začetek hranjenja z napačno in preveliko količino hrane tudi usoden.

1) Prvi dan po postu

Prvi dan po zaključenem postu zjutraj pojejte le košček ekološko pridelanega sadja. Za kosilo lahko poskusite majhno skodelico solate, za večerjo pa spet sadje. Vmes še vedno pijte sadno-zelenjavne sokove, čaje in vodo, vendar še vedno ne uporabljajte soli. Sol lahko začnete uporabljati šele, ko mine polovica dni, kolikor ste se postili!

2) Drugi dan po postu

Drugi dan po postu si lahko zjutraj že privoščite čez noč namočene slive ali fige skupaj z vodo. Za malico sadje, za kosilo solata in za večerjo spet sadje.

3) Tretji dan po postu

Tretji dan po zaključenem postu že lahko zaužijete manjše količine semen – bučna, sončnična ali lanena, najbolje zmleta.

Naslednje dni nadaljujte najprej s presno, nato vegansko in šele nato vegetarijansko ter mešano prehrano, pri čemer je pomembno, da čim dlje uživate samo surovo hrano in pijete veliko sadno-zelenjavnih sokov, ki po postu pomagajo pri gradnji novih in zdravih celic.

Zato po postenju čim kasneje uvedite kuhano, ocvrto in pečeno hrano, predvsem pa industrijsko predelano hrano, katere strupe ste med postom pridno izločili. Nekaterim nezdrava hrana po postu niti več ne diši. Vsekakor je škoda tako na hitro uničiti vse rezultate težko prigaranega posta, mar ne?

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Najvišja posamezna uskladitev pokojnin od junija 1992

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Sl...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Stavka zdravnikov: kakšne pravice imajo pacienti, kljub stavki?

Ker je med ljudmi vse več stisk zaradi stavke zdravniko...

Pokojnine z jutrišnjim dnem višje za 8,2 odstotka

Vlada RS vse prejemnike pokojnin obvešča, da bo jutri o...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.