Kmetica leta 2019 je Marjeta Ročnik iz Prevalj

Aktualno > Dogodki | piše: Uredništvo | 17.10.2019
Z razglasitvijo kmetice leta, ki vsako leto poteka v okviru obeleževanja mednarodnega dneva podeželskih žena 15. oktobra, želi Zveza kmetic opozoriti na pomemben prispevek kmetic na podeželju ter njihovo vlogo v širšem pomenu.
Kmetica letošnjega leta je ga. Marjeta Ročnik iz kmetije Jamnik (Prevalje na Koroškem). (foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)
Kmetica letošnjega leta je ga. Marjeta Ročnik iz kmetije Jamnik (Prevalje na Koroškem). (foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je udeležila že tradicionalnega izbora kmetice leta, ki je potekal v Zagorju ob Savi. Kmetica letošnjega leta je ga. Marjeta Ročnik iz kmetije Jamnik (Prevalje na Koroškem).

Ministrica dr. Pivec je na dogodku poudarila neprecenljivo vlogo žensk za razvoj in ohranjanje našega podeželja, tudi v povezavi s svetovnim dnevom hrane. Kmečke ženske so pogosto nosilni steber družbenega okolja na kmetijah, skrbijo za družino in so hkrati s svojim znanjem, delom in podporo ključne pri pridelavi hrane na kmetijah. Da pa lahko vse to počnejo, morajo imeti stalno na voljo izobraževanja in strokovna usposabljanja, zagotovljen dostop do zemlje, do finančnih storitev in trgov in zagotovljeno dostojno plačilo, piše ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V Sloveniji delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih, znaša 46 %, kar je višje od EU povprečja, kjer ta delež znaša 42 %. 9 % žensk v Sloveniji je lastnic kmetijskega gospodarstva. In nenazadnje, izmed vseh, ki imajo priglašeno dopolnilno dejavnost na kmetiji, je 1076 ali skoraj 24 % žensk, ki pomeni pomemben vir dohodka na kmetijah.

Spodbudni so podatki Eurostata, da se delež kmetic po vsej EU povečuje, čeprav počasi in različno po državah. Tako v povprečju okrog 30 % kmetijskih gospodarstev upravljajo ženske, čeprav še vedno obstajajo velike razlike med posameznimi državami, kjer je v vzhodnih državah običajno več kmetijskih gospodarstev, ki so v lasti žensk, kot na zahodu. Prav tako je zanimiva tudi razlika v velikosti kmetij, ki jih upravljajo ženske in moški med vzhodnimi in zahodnimi državami, kjer so te razlike veliko manj izrazite v novih državah EU.

V Sloveniji Program razvoja podeželja ne diskriminira med moškimi in ženskami. Delež žensk, vključenih v program, je sicer veliko nižji od deleža moških, kar je pa skladno s povprečnim deležem nosilk kmetijskih gospodarstev. Največ poudarka zagotavljanju nediskriminacije je v okviru ukrepa LEADER, kjer dobijo dodatne točke projekti, ki vključujejo ženske. Socialno vključenost, vključno z zaposlitvijo žensk, spodbuja tudi ukrep podpore za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti. V okviru podukrepa Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete je povprečni delež mladih prevzemnic 20 %. V okviru četrtega javnega razpisa je bila podpora odobrena 30 % prevzemnicam, ki so si na prevzetem kmetijskem gospodarstvu ustvarile delovno mesto.

Ministrica dr. Pivec je zaključila z besedami, da si bodo na ministrstvu prizadevali za čimprejšnje sprejetje akcijskega načrta z ukrepi in aktivnostmi, ki bi lahko bistveno izboljšale opolnomočenje in splošno informiranost žensk na kmetijah o njihovih pravicah. Tako je bil na pobudo ministrice letos spomladi ustanovljen Svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo. Svet v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja, daje strokovna mnenja k ukrepom kmetijske in drugih politik, ki vplivajo na položaj žensk na podeželju, prispeva k ozaveščanju o posebnem položaju žensk na podeželju in informiranju te problematike širši javnosti ter spodbuja organizirano delovanje in medgeneracijsko sodelovanje žensk na podeželju, še pišejo na portalu ministrstva.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.