Kulturni bazar 2015

Kulturni bazar je enodnevna prireditev, namenjena strokovnim delavcem (poteka kot strokovno usposabljanje) v vzgoji in izobraževanju, kulturi ter tudi širši strokovni javnosti. Kulturni bazar pa se je hkrati že uveljavil tudi kot prireditev za vse, ki jih zanimata kultura in kulturna vzgoja.
Kulturni bazar (foto: Žiga Koritnik)
Kulturni bazar (foto: Žiga Koritnik)
Kulturni bazar (foto: Žiga Koritnik) Razstavni prostori (foto: Nada Žgank)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kulturni bazar je postal tradicionalna prireditev, saj se letos ponaša že s sedmo ponovitvijo.

Tokrat ga organizirajo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za zunanje zadeve in CMEPIUS. Častna pokroviteljica prireditve je Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, izvršni producent pa Cankarjev dom.

Kulturni bazar je enodnevna prireditev, namenjena strokovnim delavcem (poteka kot strokovno usposabljanje) v vzgoji in izobraževanju, kulturi ter tudi širši strokovni javnosti. Kulturni bazar pa se je hkrati že uveljavil tudi kot prireditev za vse, ki jih zanimata kultura in kulturna vzgoja. Otroci in mladi si ogledajo prireditev v okviru vrtca ali šole, ali pa popoldne s starši ali starimi starši.

Udeležba na Kulturnem bazarju je za vse obiskovalce brezplačna.

Poleg bogatega programa (več kot petdeset dogodkov), ki bo potekal ves dan v vseh dvoranah, bo pestro tudi dogajanje v vseh treh preddverjih CD, kjer se bo na razstavnih prostorih predstavljalo skoraj tristo kulturnih ustanov iz vse Slovenije (vsa slovenska gledališča, vsi muzeji in galerije, knjižnice, filmske in glasbene ustanove …), kulturnovzgojno ponudbo pa bodo prikazala tudi partnerska ministrstva, UNESCO in CMEPIUS.

Program strokovnega usposabljanja je že objavljen, program za otroke, mladino ter individualne obiskovalce vseh generacij pa bo objavljen v prvi polovici februarja na strani www.kulturnibazar.si.

Od leta 2012 Kulturni bazar namenja pozornost tudi aktualnim temam v širšem družbenem prostoru. Tokrat bomo v tematskem sklopu (Pre)hrana in kultura bomo prikazali, kako lahko s kulturo prispevamo k ozaveščanju otrok in mladih ter širše javnosti o kakovostni lokalni hrani in zdravem načinu prehranjevanja. Posebno pozornost bomo namenili Unescovemu Mednarodnemu letu svetlobe 2015, v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve pa bomo predstavili, kako s kulturno-umetnostno vzgojo približati otrokom in mladim Evropsko leto za razvoj 2015.

Ob Kulturnem bazarju izide tudi Katalog ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje, v katerem se s ponudbo za otroke in mladino oziroma za vrtce ter osnovne in srednje šole predstavljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije. Od leta 2014 katalog pripravljamo v e-obliki, saj je ta za vrtce in šole, pa tudi za širšo javnost primernejša in dostopnejša. O katalogu so posebej obveščene vse vzgojno -izobraževalne ustanove v Sloveniji (vsi vrtci, vse osnovne in srednje šole, dijaški domovi …), vse enote Zavoda RS za šolstvo, pedagoške fakultete in vse kulturne ustanove.

Katalog je objavljen na www.kulturnibazar.si. Spletna stran je skupaj s katalogom zaživela kot pomembna informacijska točka za strokovne delavce v vrtcih in šolah pri načrtovanju kulturnovzgojnih dejavnosti, poleg tega pa je koristen vir informacij tudi za vse druge (starše, stare starše …), ki načrtujejo kakovostno preživljanje prostega časa otrok in mladih.

V letu 2014 se je celodnevnega strokovnega usposabljanja udeležilo okrog tisoč strokovnih delavcev iz vzgojno-izobraževalnih zavodov in kulturnih ustanov ter študentov iz vse Slovenije. Za izvedbo celotnega dogodka je poskrbelo več kot štiristo kulturnih delavcev. Bazar je obiskalo več kot dva tisoč otrok, učencev in dijakov ter drugih obiskovalcev iz vse Slovenije.

Na Kulturnem bazarju 2015 pričakujejo še več obiskovalcev kot lani, saj se je glas o prireditvi že razširil.
Morda te zanima tudi:

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame

Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje,...

Alenka Kesar predstavila knjigo Druga žena

Svojo premiero je v pravljičnem ambientu primestne vile...

Slovenija postaja starajoča se družba, zato je dodatna skrb za starejše nujna

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake mož...

Horoskop: Kaj prinaša teden?

Preberite tedenski horoskop za vsako nebesno znamenje. ...

Tedenski numeroskop: Karma bo postregla z močnimi ogledali

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Prenehanje delovanje klicnega centra BON ob vikendih in praznikih

Zaradi zmanjšanega števila klicev z 12. 9. 2020 klicni ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.