Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belokranjsko pogačo, zato sta za njo zelo natančno določena priprava in končen videz. Narejena je iz kvašenega testa, okrogle oblike, v sredini visoka 3 do 4 cm in na robu 1 do 2 cm, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in grobo morsko soljo ter narezana na kvadrate.
Belokranjska pogača iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Belokranjska pogača iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1/2 kg mehke bele moke
3 dcl mlačne vode
2 kavni žlički soli
2 dkg kvasa
1 ščepec kumine
1 celo jajce
1/2 kavne žličke sladkorja
ščepec debelozrnate morske soli
*kvasni nastavek

Priprava kvasnega nastavka:
Kvas se skupaj s tremi žličkami bele mehke moke in pol decilitra mlačne vode zmeša v gosto snov. Kvasni nastavek pustimo toliko časa, da se mu volumen poveča za več kot enkrat.

Priprava testa:
Iz mehke bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes. Potrebno jo je gnesti 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane testo gladko. Testo se ne sme prijemati rok in ne sme biti pretrdo.

Vzhajanje testa:
Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi. Počakamo, da postane volumen testa enkrat večji (25 minut).

Oblikovanje testa:
Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač, nato ga z rokami razprostremo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm. Pozorni moramo biti, da se proti robu debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine:
Po raztegnjenem testu se do dna pekača (vedno moramo pritisniti do tal zato, da se pogača potem lahko lomi), iz ene na drugo stran, zarežejo črte s 4 cm medsebojno razdaljo (pri tem pazimo, da ne zarežemo roba, ker se pogača potem "razcvete"). Zarez mora biti 7, na sredini ena in na vsako stran po 3 (vedno začnemo zarezovati na sredini). Na tako pripravljeno testo namažemo stepeno jajce.
Nato posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem (da kumina po pečenju ne odpade). Nato po vrhu testo posujemo še s ščepcem debelozrnate morske soli.

Pečenje:
Pogače pred peko ne vzhajmo. Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici (brez ventilatorja) pri 220 stopinjah / 20 do 25 minut. Biti mora svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm, ob robu pa 1 do 2 cm (tako med peko naraste sama).

PRIPIS: kumina se uporablja zato, ker se pogača je topla, da vas potem v želodcu ne napihuje. Belokranjska pogača se ponudi še topla in se ne reže, ampak lomi po zarezanih črtah. Belokranjci jo najpogosteje ponudijo ob vinskih degustacijah.

NASVET:
Drugod po Sloveniji jo vsaka gospodinja naredi po svoje, na vrh dajo slanino, premažejo jo s kislo smetano z dodanim medom, še boljša je smetana s kuhanega mleka ali pregreta smetana, z zaseko in posipajo s česnom, posipajo z ocvirki, dodajo olive, naribajo sir, posipajo s semeni. Toda v teh primerih ne govorimo več o originalnem receptu!!

Zanjo boste porabili 1 uro in 15 minut časa.
Vir: recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo tradicionalna posebnost s strani Ministrstva za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS z dne 28. 10. 2004.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Belokranjska pogača Recepti Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Zaščitite se pred zlorabo! Naučite se varno uporabljati pameten telefon

Pametni telefoni so že skoraj postali neločljiv podaljš...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.