Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belokranjsko pogačo, zato sta za njo zelo natančno določena priprava in končen videz. Narejena je iz kvašenega testa, okrogle oblike, v sredini visoka 3 do 4 cm in na robu 1 do 2 cm, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in grobo morsko soljo ter narezana na kvadrate.
Belokranjska pogača iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Belokranjska pogača iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1/2 kg mehke bele moke
3 dcl mlačne vode
2 kavni žlički soli
2 dkg kvasa
1 ščepec kumine
1 celo jajce
1/2 kavne žličke sladkorja
ščepec debelozrnate morske soli
*kvasni nastavek

Priprava kvasnega nastavka:
Kvas se skupaj s tremi žličkami bele mehke moke in pol decilitra mlačne vode zmeša v gosto snov. Kvasni nastavek pustimo toliko časa, da se mu volumen poveča za več kot enkrat.

Priprava testa:
Iz mehke bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes. Potrebno jo je gnesti 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane testo gladko. Testo se ne sme prijemati rok in ne sme biti pretrdo.

Vzhajanje testa:
Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi. Počakamo, da postane volumen testa enkrat večji (25 minut).

Oblikovanje testa:
Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač, nato ga z rokami razprostremo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm. Pozorni moramo biti, da se proti robu debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine:
Po raztegnjenem testu se do dna pekača (vedno moramo pritisniti do tal zato, da se pogača potem lahko lomi), iz ene na drugo stran, zarežejo črte s 4 cm medsebojno razdaljo (pri tem pazimo, da ne zarežemo roba, ker se pogača potem "razcvete"). Zarez mora biti 7, na sredini ena in na vsako stran po 3 (vedno začnemo zarezovati na sredini). Na tako pripravljeno testo namažemo stepeno jajce.
Nato posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem (da kumina po pečenju ne odpade). Nato po vrhu testo posujemo še s ščepcem debelozrnate morske soli.

Pečenje:
Pogače pred peko ne vzhajmo. Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici (brez ventilatorja) pri 220 stopinjah / 20 do 25 minut. Biti mora svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm, ob robu pa 1 do 2 cm (tako med peko naraste sama).

PRIPIS: kumina se uporablja zato, ker se pogača je topla, da vas potem v želodcu ne napihuje. Belokranjska pogača se ponudi še topla in se ne reže, ampak lomi po zarezanih črtah. Belokranjci jo najpogosteje ponudijo ob vinskih degustacijah.

NASVET:
Drugod po Sloveniji jo vsaka gospodinja naredi po svoje, na vrh dajo slanino, premažejo jo s kislo smetano z dodanim medom, še boljša je smetana s kuhanega mleka ali pregreta smetana, z zaseko in posipajo s česnom, posipajo z ocvirki, dodajo olive, naribajo sir, posipajo s semeni. Toda v teh primerih ne govorimo več o originalnem receptu!!

Zanjo boste porabili 1 uro in 15 minut časa.
Vir: recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo tradicionalna posebnost s strani Ministrstva za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS z dne 28. 10. 2004.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Belokranjska pogača Recepti Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

7 razlogov, zakaj je dedek pomemben v življenju otrok

Vpliv starih staršev na otrokovo življenje je zelo veli...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.