MODERNA BABI PIŠE: 10 razlogov, zakaj gredo otroci raje k babicam

Babice so v prvi vrsti še zmeraj mame in velikokrat svojim otrokom dobre prijateljice. Čutijo vse. Vedo, kdaj je njen otrok slabe volje, kdaj je žalosten, vesel ali pa iskreno srečen.
4 generacije. Moja mami Liana, jaz - moderna babi, hči Anja
             in moj vnukec v njenem trebuščku. (foto: osebni arhiv)
4 generacije. Moja mami Liana, jaz - moderna babi, hči Anja
in moj vnukec v njenem trebuščku. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

A komunikacija staršev z otroki ni zgolj golo prenašanje informacij, ampak tudi pomemben element pri vzgoji, s pomočjo katerega lahko otroka vzpodbudimo k razmišljanju, ga motiviramo in mu krepimo samozavest. Ker pa je pogosto mama tista, ki v večji meri skrbi za pozitiven odnos in razvoj svojega otroka, se to prenaša tudi v kasnejše generacije.

Ampak, ali ste kdaj razmišljali, zakaj so vaši starši spremenili način komunikacije in stališča do vzgoje, ko so postali babice in dedki?
Preprosto zato, ker niso imeli takšnih skrbi, kot jih imajo starši. V času vašega odraščanja, so bili pogosto zahtevni ali včasih celo grobi pri vzgoji, medtem ko se sedaj, ob pogledu na svoje vnuke spremenijo v povsem druge osebe. Mama, ki je bila prej gonilna sila v vzgoji, ki je otroka silila k učenju za dobre ocene in je pogosto vodila sistem družine, je postala najbolj nežna babica na svetu. Zdaj ji je najbolj pomembno, da so njeni vnuki zdravi, srečni in siti.

Kako se je pa to lahko zgodilo?
1. Življenjske izkušnje, ki so jih babice nabrale z leti, so jim prinesle vrednote, katere lahko sedaj delijo s svojimi vnuki. Babice pogosteje stisnejo svoje vnuke in jim šepetajo, kako rade jih imajo.

2. Babice in dedki imajo veliko več časa, kot ga imajo starši. Starši poleg službenih obveznosti skrbijo še za dom, medtem ko babice dobro vedo, da življenje ne pomeni le pranje perila in pomivanje posode. Življenje je prebrati knjigo, iti na izlet, speči piškote ali zgraditi 1 metrski LEGO stolp.

3. Pri babici se vsak otrok počuti kot glavna pevska zvezda! Babica si vzame čas in posluša, pohvali, nikoli ne graja, vzpodbuja in se nasmeje.

4. Babica vidi svet takšen kakršen je, ne takšen, kot bi si želela, da bi bil. Zaradi tega je bolj skromna, odnosi z vnuki pa tako postanejo bolj tolerantni, popustljivi in sprejemljivi.

5. Pri babici je cilj sreča, ne disciplina. Zakaj bi dala otroku korenček, če mu lahko da piškot, ki pobriše solze hitreje kot robec? Piškoti so zabavni!

6. Babica popušča in se ne krega. Je prijazna, nevsiljiva, nasmejana, topla in mehka. Babica si vzame čas za pečenje, kuhanje, pospravljanje in igranje s svojimi vnuki.

7. Babica se trudi bolj – navsezadnje je vseeno številka 2.

8. Babica ve kaj deluje, kaj je v življenju pomembno in glede katerih stvari se je nesmiselno prepirati.

9. Babice so v prvi vrsti mame in ker je vsak človek zmotljiv, je tudi babica v času vzgoje in odraščanja svojih otrok delala napake. O tem najpogosteje razmišlja prav ob svojih vnukih, zaradi česar do njih goji večjo mero potrpežljivosti, sočutja in modrosti.

10. Babice vedo, da je življenje kratko. Da smo minljivi. Babice se zavedajo, da je življenje le trenutek v času. Zato ga izkoristijo.

Z babico je svet lepši, svetlejši in toplejši.

Do naslednjič,
Vaša moderna babi Mojca

Moderno babico lahko spremljate na spletni strani www.modernababi.si in ji sledite na Facebook strani: https://www.facebook.com/modernababi/

 

 

Morda te zanima tudi:

Aplikacija, ki domove za starejše poveže s sirotišnicami

Mlada skupina deklet iz Indije je razvila aplikacijo, k...

Ohranimo zdravje in pozitivne misli tudi v času epidemije

Epidemija covida-19 je globoko zarezala v naša življenj...

Kratke misli: Odločiti se moraš sam

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Starejša gospa: "Moje roke so grde ..."

Si tudi zgubane roke zaslužijo lepo manikuro? Seveda si...

Društvo Srebrna nit: Za kakovostno in humano življenje starejših

S predsednico društva Srebrne niti Biserko Marolt Meden...

Srebrna nit poziva k odprtju domov za ostarele

V Srebrni niti – Združenju za dostojno starost ves čas ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.