Mako Sajko: "Filmu sem daroval dušo in srce!"

... Vsak umetnik želi, da ga opazijo, oziroma, da se o njegovem delu govori. S filmi sem imel kar nekaj problemov zaradi cenzure. Zanimivo pa je, da pa film Slavica exception, kjer prikazujem mlado prostitutko, ni šla nikomur v nos ...
Mako Sajko. (foto: Dejan Bulut/Facebook)
Mako Sajko. (foto: Dejan Bulut/Facebook)
Mako Sajko. (foto: Dejan Bulut/Facebook) Mako Sajko je te dni praznoval 88. rojstni dan. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tik ob Sori, na koncu Žabje vasi, boste našli hišico, ki je od daleč videti kot bi bila vzeta iz nekega drugega časa. Majhna okenca skrivajo notranjost, v kateri živita Mako Sajko in mačka. Lahko je tudi maček, nisem vprašala, kajti ves čas, kar sva z Makom kramljala, je dremuckal(a) na stolu. Pred leti, ko je še, ves navdušen, izdeloval čoln (leseno ogrodje še zmeraj počiva pod hišo), je bilo tam okoli bolj živahno, takrat so v hiši živele še hčerke in Desa.

Njegova življenjska pot, ki je te dni zaokrožila okoli številke 88, je bila tesno povezana s filmom. Badjurova nagrada za življenjsko delo v kinematografiji je bila ena zadnjih, ki jo je prejel leta 2009.

V šestdesetih in sedemdesetih letih je bil med vodilnimi dokumentaristi pri nas. Njegovi kratki, a polno pomenski dokumentarni filmi, ki so bili, vsi po vrsti, odraz tistega časa, so burili duhove ne le v Jugoslaviji, odmevali so po vsem svetu. Pred nobenim izzivom se ni ustavil, pred tabuju je zamahnil z roko, njegovo budno oko je nenehno odkrivalo skrite skrivnosti človeka in družbe nasploh.

Že takrat so tovarne zastrupljale okolico, zato je nastal kratkometražni film (Strupi, 1964), podiral je navidezne in prave meje (Kje je železna zavesa?, 1961), z vso tenkočutnostjo im senzibilnostjo je zabeležil izpovedi ljudi, katerim sorodniki so naredili samomor (Samomorivci, pozor!, 1967), pogumno se je lotil prostitucije (Slavica exception, 1971) in neokrnjene narave v vsej svoji lepoti (Turnir pri Šumiku, 1965).

Še zmeraj živite v Žabji vasi?
Čutim se Poljanca, rad sem tukaj, kjer sem našel zatočišče in mir. V času osamosvojitvene vojne smo sicer živeli v Ljubljani, v bloku, kjer je bilo v kleti na tone municije. Pribežali smo v Žabjo vas, od tu ne grem nikamor drugam.

Ste že celo življenje povezani z režijo?
Po študiju v Ljubljani na AGRFT sem odšel študirat Beograd. Specializacijo sem opravljal pri profesorju Vorkapiću. Takrat sem spoznal, da ni samo igrani film pravi film. Dokumentarni film je nekakšen preizkus znanja, če zmoreš več. Ko sem se vrnil v Slovenijo, sem sodeloval pri filmu režiserja Františka Čapa Vesna (1953), kasneje sem bil asistent režije pri filmu Dolina miru (France Štiglic, 1956). Kot asistent sem pomagal pri kar nekaj filmih tistega časa, hkrati pa so se mi misli in srce vračale k dokumentarcem.

Takrat je bila Jugoslavija znana po vsem svetu, da ima najboljše tovrstne filme, režiserji ste se znali pošaliti tudi na račun države in njenih problemov?
Ponosen sem, da sem posnel prvi ekološki film pri nas in v Evropi. Še danes me sprašujejo, kako to, da sem se ga lotil, ker tematika takrat sploh še ni bila aktualna. To je bil film brez besed, zgolj slika. Vse skupaj je bilo precej drzno zastavljeno, a povsod, kamor sem prišel, sem dobival nagrade, film je bil celo zmagovalec festivala v Karlovih Varih.

Ob filmu o samomorilcu nas stresa mraz …
Že takrat, pred davnimi leti, smo bili prvi v Evropi po številu samomorov med mladimi. S tem se nisem mogel sprijazniti. Stopil sem do dr. Milčinskega,ki je bil edini, ki je o tej pereči problematiki naredil več študij. Posvaril me je, da naj se pazim, ker se o samomorih ni smelo govoriti na glas, pa sem bil gluh za nasvete, vztrajal sem, na vso srečo. Ko je bil film nagrajen v Beogradu, so o njem novinarji pisali več kot o filmu o Titu. Pisanje pa oblasti ni bilo po volji, povabili so me na zaslišanje, na srečo pa mi je pomagal dr. Milčinski, da ni bilo kaj hujšega.

Vaši filmi so se izkazali za zelo družbeno kritične, je bil takšen vaš namen?
Vsak umetnik želi, da ga opazijo, oziroma, da se o njegovem delu govori. S filmi sem imel kar nekaj problemov zaradi cenzure. Zanimivo pa je, da pa film Slavica exception, kjer prikazujem mlado prostitutko, ni šla nikomur v nos.

Film Narodna noša je bil eden vaših zadnjih filmov, v njem pa ste na humoren način prikazali razvoj noše. Film pa so prepovedali. Zakaj?
Tega nihče ni razumel, niti jaz ne. Tudi cenzurna komisija ni hotela podati odgovora. Ob velikem razočaranju nad dogodki okoli Narodne noše, nisem imel več volje ustvarjati. Veste, ni prijetno živeti v strahu, da ti film, v katerega vložiš znanje, delo, inovativnost, ljubezen, prepovejo javno predvajati.
Tako sem se odzval na klic Sekretariata za kulturo, ki me je povabil k ustanavljanju šolske televizije.

Ogromno kinodvoran se zapira zaradi velikih kino centrov, vas ob tem boli srce?
Po celi Evropi so razna filmska gledališča, ki slovijo tudi po obiskih filmskih avtorjev, to je prav posebna filmska kultura. Slovenija pa je preprosto zaostala, nerazvita glede tega. Kot bi tudi nam šlo povsod zgolj in samo za denar.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Velika noč: velikonočne ustvarjalne ideje za ustvarjanje z vnuki

Do praznovanja velike noči nas loči še teden dni, kar p...

Slovo od Mance Košir bo 8. maja na Žalah

V preteklem tednu je v 77. letu starosti po težki bolez...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono

Ste že slišali za barvanje velikonočnih pirhov s sodo b...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.