Mednarodni dan mladih

Organizacija združenih narodov je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih. Na ta dan naj bi se opozorilo na njihov položaj in vlogo v družbi.
Organizacija združenih narodov je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih. (foto: freeimages.com)
Organizacija združenih narodov je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Letošnja vodilna tema je »Pot do leta 2030: izkoreniniti revščino in doseči trajnostno proizvodnjo in potrošnjo«. To na prvi pogled ne naslavlja problemov, s katerimi se v kontekstu mladih soočamo v Sloveniji. Predstavlja pa priložnost, da opozorimo na splošne izzive, s katerimi se soočajo mladi v Sloveniji.

Na MIZŠ si prizadevamo, da bi mladim omogočili čim boljšo dostopnost do kakovostnega izobraževanja na vseh ravneh, čim prejšnje zavedanje, kako pomembno je znanje in koliko šteje odličnost.

Vsi, ki se ukvarjamo z mladinskim sektorjem, želimo skupaj z mladimi graditi vizije in cilje, ki so jim blizu. Nacionalni program za mladino in izvedbeni načrt sledita temu. Vlada je junija letos sprejela izvedbeni načrt Nacionalnega programa za mladino za leti 2016 in 2017. Vanj so po novem vključeni tudi ukrepi na področju bivanjskih razmer mladih in ukrepi, ki se financirajo iz sredstev nove finančne perspektive 2014-2020. Med glavnimi cilji Urad RS za mladino, ki sodi pod okrilje MIZŠ, izpostavlja tudi aktivno vlogo v Svetu Vlade RS za mladino s ciljem krepitve med sektorskega pristopa k problematiki mladih.

Urad za mladino je v zadnjem obdobju nadaljeval z aktivnim sodelovanjem z Mladinskim svetom Slovenije, obenem pa ostaja odprt za dialog z mladimi in njihove pobude, ki jih bo upošteval in vključeval bodisi v svoje redno delo bodisi v smernice za v prihodnje. Urad deluje tudi v smeri vzpostavitve ustrezne institucionalne zasnove za spremljanje položaja mladih ter oživitev koncepta analiz in raziskav za potrebe oblikovanja ukrepov. Osredotoča se na teme, ki so specifične za situacijo v Sloveniji. V to smer spodbuja tudi delovanje organizacij v slovenskem mladinskem sektorju. Med te žal še vedno spadajo najosnovnejša vprašanja, povezana z osamosvajanjem mladih, njihovo integracijo v družbo ter kvalitetnim vključevanjem na trg dela. Posledično pa gre tudi za zagotavljanje pogojev za osamosvajanje mladih od staršev, možnosti prostočasnega udejstvovanja in neformalnega učenja, ustrezne podpore lokalnih skupnosti pri tem in podobno. V ta namen si prizadevamo za vzpostavitev ustreznejših pogojev za vodenje mladinske politike v Sloveniji, podporo ukrepom, ki gredo v omenjeno smer ter tudi povečevanju pozornosti mladinskim strukturam, ki nudijo podporo mladim.

Mladi v Sloveniji so zelo aktivni. Združujejo se v različnih formalnih in neformalnih skupinah v okviru nevladnih organizacij, kjer aktivno preživljajo svoj prosti čas, pridobivajo nove izkušnje in tudi številne spretnosti, ki jih bodo lahko kasneje v življenju koristno uporabili. Njihovo združevanje je velikega pomena tudi za državo, v kateri živijo kot aktivni državljani. Zato je tudi Vladi RS v interesu, da ima čim bolje razvit mladinski sektor, ki mladim ponuja številne priložnosti.
Morda te zanima tudi:

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame

Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje,...

Alenka Kesar predstavila knjigo Druga žena

Svojo premiero je v pravljičnem ambientu primestne vile...

Slovenija postaja starajoča se družba, zato je dodatna skrb za starejše nujna

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake mož...

Horoskop: Kaj prinaša teden?

Preberite tedenski horoskop za vsako nebesno znamenje. ...

Tedenski numeroskop: Karma bo postregla z močnimi ogledali

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Prenehanje delovanje klicnega centra BON ob vikendih in praznikih

Zaradi zmanjšanega števila klicev z 12. 9. 2020 klicni ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.