Poznamo dve vrsti holesterola: dobri in slabi. Dobri se imenuje tudi HDL, slabi pa LDL. Če je raven nevarnega, torej slabega holesterola previsoka, lahko pride do okvare srca, do bolezni žil, do infarkta ali kapi. Zato je zelo pomembno, da skozi življenje vzdržujemo zdravo raven holesterola. To pa najlažje naredimo z zdravim načinom življenja. Ta vključuje gibanje, čim manj stresa, pitje zadostne količine vode in živila, ki so za nas zdrava.
Katera pa so tista, ki zvišujejo nevarni holesterol in je bolje, da so redko ali pa sploh niso na našem krožniku?
Nezdrave maščobe: slanina, palmovo olje, predelani mesni izdelki.
Trans maščobe: margarina, krekerji, čips, rastlinska mast.
Alkohol: pijte ga v zmernih količinah! Vsak prekomerni kozarec alkohola zvišuje raven nevarnega holesterola.
Mastno meso: slanina, klobase, salame.
Hitra hrana: pomfrit, hamburger, pica, ocvrta hrana.
Izogibajte pa se tudi kajenju, debelosti.
Živila, ki pomagajo pri zniževanju nevarnega holesterola pa so: oves, orehi, mandlji in ostali oreščki, stročnice, sadje, zeliščni čaj, temna čokolada, avokado, česen, čebula, oljčno olje, mastne ribe.
Vsa ta živila vsebujejo zdravju zelo koristne snovi, bogate so z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, ščitijo naše srce in ožilje, izboljšujejo počutje.