Nov trend: Bivanje v drugi polovici življenja

Moji odnosi > Partnerstvo | piše: Vesna Cetinski | 3.12.2019
V drugi polovici življenja in v zrelih letih se spremeni marsikaj, za oba spola. Nekatere stvari pa so tako očitne, ob tem pa za družbo popolna novost, da lahko že govorimo o trendu življenja v zrelih letih oziroma, o novem načinu bivanja v drugi polovici življenja.
Ženske si z leti želijo več svobode. (foto: pexels.com)
Ženske si z leti želijo več svobode. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Namreč, z leti se v domu, v partnerstvu spremeni centripetalna in centrifugalna sila. Če so bili v preteklosti, v mlajših letih moški tisti, ki jih je centrifugalno vleklo ven iz doma, po 50. letu, še posebno pa po 60. letu in kasneje ta sila ubere nasprotno smer. Moške vleče domov in raje ostajajo doma. Ženske pa nasprotno, osvobojene obveznosti materinstva, vleče ven. Med ljudi, v dogajanje, na potovanja, postanejo bistveno bolj družabne in obrnjene v svet.

Kanadski sociologi so podrobneje preučili ta trend in ugotovili, da je več kot 68% ljudi, ki živijo samih, žensk (preučevali so starostno skupino nad 65 let). Če je bilo v preteklosti v veliki večini razlog za samsko življenje žensk vdovstvo, pa je v zadnih letih opaziti skokovit porast samskih žensk, ki živijo same, ker tako želijo. Izredno se je namreč povečalo število ločitev, tudi med starejšimi ljudmi. V raziskavi iz leta 2017 je navedno, da več kot 72% žensk živi samih po lastni izbiri. Število ločitev med starejšimi se je namreč v zadnjih 30 letih potrojilo (povečalo za 300%).

Nekatere ženske so zadovoljne s samskim življenjem in ne iščejo več partnerstva z moškimi. Tiste, ki pa sklepajo nove zveze, pa nikakor ne želijo več v partnerstvo 24/7, to je partnestvo v polnem »delovnem času«. Torej, da bi živele z nekom v skupnem gospodinjstvu in prevzemale nase vse tisto, kar pač to prinese.

Samski moški v tej populaciji pa si, nasprotno, želijo ravno to. Njihova pričakovanja o partnerstvu so bolj tradicionalna in si želijo poroke ali pa vsaj skupnega življenja. To si želijo tudi, če so sami vešči gospodinjskih opravil in so vajeni skrbeti za sebe. Ženske jim namreč prinašajo nekaj bistvenega, to je socialno vključenost. Ženske so v partnerstvu namreč tiste, ki prinašajo v skupnost socialno pestrost, saj imajo običajno bolj razvejano socialno mrežo, so družbeno bolj aktivne in svojemu moškemu zagotavljajo pestrost življenja. Pa tudi čustveno oporo, zdravstveno nego in še kaj.

Za skupno življenje v zrelih letih obstaja še ena ovira. To je, kdo se bo k homu preselil. Ženske se običajno ne želijo preseliti v domove svojih partnerjev, če je ta vdovec in je v tem domu pred njim živela njegova žena ali pa bivša partnerka. Prav tako so raziskovalci ugotovili, da ženske v svojih obstoječih domovih raje živijo same. Ali pa vsaj del časa same. V partnerstvih, v katerih živita del časa vsak na svojem, del časa pa v skupnosti, je po podatkih raziskav bolj zadovoljna ženska polovica. Tak način življenja ji omogoča, da ohranja svoje navade, socialno sredino in hobije. Pa tudi, če ni moški z njo ves čas, je med njima več privlačnosti in osvajanja. Kar daje taki zvezi dodaten čar in vznemirjenje. To pa imajo ženske zelo rade.
Moški na drugi strani pa menda upa, da si bo nekega dne premislila in se dokončno preselila k njemu. Moški si želijo imeti svojo boljšo polovico ves čas ob sebi, saj z leti postajajo bolj tradicionalni.

Pri nas, v Sloveniji ni dosti drugače. Tako pravijo v ženitvenih posredovalnicah. Nekje po 50. letu je sicer veliko interesa za spoznavanje in sklepanje ljubezenskih zvez, zaplete pa se, ker se nobeden od partnerjev ni pripravljen odpovedati svojemu domu, svoji samostojnosti ter se preseliti v skupnost. Pa ne glede na to, ali se seli le iz ulico v ulico, ali pa iz enega dela države na drug konec te majhne države. Še večjo težavo imajo moški, ki prestopijo 60. in 70. leto starosti. Pravijo, da si ženske pri teh letih želijo le zabave, plesa, potovanj ipd. Oni pa si želijo več časa ostati doma, na svojem kavču in s čim manj letanja sem ter tja.

Tudi pri nas torej že lahko govorimo o novem trendu pri zvezah po 50. letu. Temu trendu bi lahko rekli srečno ločeno partnerstvo, čeprav moški to omenjajo z bolj kislim obrazom. Pridušajo se, da jih zrele ženske praktično ne potrebujejo več. Kar še zdaleč ne drži, le vlogi sta se zamenjali. V času materinstva je bila ženska primorana več časa posvetiti domu, ko pa se tega osvobodi, pa si želi doživeti svet. Moški pa nasprotno, utrujen od kariere in sveta, se z leti obrne v dom. Oba samska, čustveno povezana, v monogamnem partnerstvu, vendar srečno ločena vsak na svojem. To je sedaj nov način sobivanja v zrelih letih, ki ga pravzaprav diktira ženska polovica partnerstva. Meni je všeč.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.  

Morda te zanima tudi:

17. oktober – mednarodni dan boja proti revščini

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1992 razg...

Koronavirus: Med sprejetimi ukrepi tudi skrb za starejše

Državni zbor je včeraj potrdil predlog Zakona o interve...

Thermana Laško - kjer turistični bon prinaša odlična doživetja!

Veliko je razlogov, zakaj v Thermano Laško na oddih rad...

ZDUS kampanja: Starost zahteva dejanja - kaj je starizem?

Zveza društev upokojencev Slovenije na današnji dan sta...

Misel za 27. november

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.