Projekt ADAM za odkrivanje zgodnje demence

Aktualno > Dogodki | piše: ADAM | 11.5.2017
Projekt ADAM, ki bo od 8. maja do 7. julija 2017 v 6 regijah zajel več kot 450 prebivalcev Slovenije starejših od 60 let, bo potekal pod strokovnim vodstvom Kliničnega oddelka za bolezni živčevja Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani ter pod nadzorom prof. dr. Zvezdana Pirtoška, dr. med., ki je vodilna strokovna avtoriteta v Sloveniji na tem področju.
Projekt ADAM je zastavljen kot raziskovalno-presejalni projekt zgodnjega odkrivanja demence v skladu s sprejeto Strategijo obravnavanja demence 2020. (foto: pexels.com)
Projekt ADAM je zastavljen kot raziskovalno-presejalni projekt zgodnjega odkrivanja demence v skladu s sprejeto Strategijo obravnavanja demence 2020. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Včeraj je bila v Ljubljani predstavitev projekta ADAM – projekta zgodnjega odkrivanja demence, ki se bo izvajal v obdobju od 8.5 do 7.7. 2017 vsak delovni dan 10 ur - od 8:30 do 18:30 v 6 regijah v Sloveniji: Osrednjeslovenska, Pomurska, Savinjska, Gorenjska, Dolenjska in Obalno-kraška. V sklopu projekta ADAM bo obravnavano cca. 450 starejših posameznikov v starosti od 60 - 90 let. Sodelovanje je brezplačno. Prostovoljci - udeleženci v tem projektu, bodo povabljeni k izpolnitvi različnih testov (vprašalniki, intervjuji, EEG meritve itd.), ki ocenjujejo spominske in miselne sposobnosti ter drugo delovanje njihovih možganov. Podatki bodo anonimizirani in pridobljeni v skladu s standardi. Povratno informacijo bodo prejeli udeleženci v roku 3 mesecev po pošti. Udeleženci bodo tudi povabljeni, da test izvajajo vsako leto in s tem proaktivno longitudinalno spremljajo spremembo svojih spominskih in miselnih sposobnosti. Partnerji pri projektu ADAM so: Blckb, družba za aplikativno nevroznanost d.o.o., Triglav Zdravje (Zavarovalnica Triglav), Nevrološka klinika UKC Ljubljana, Združenje Spominčica; alzheimer Slovenija ter Zveza društev upokojencev Slovenije.

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana je na predstavitvi povedal: »Razumevanje in zavest v zvezi z alezheimerjevo demenco se je tekom let povečalo, saj stroka sedaj ve, da alzheimerjeva demeca predstavlja grozečo epidemijo 21. stoletja. Strašljiva je tudi zato, ker poseže v bistvo človečnosti – v spomin, zavest in doživljanje sveta. Demenca se ne začne z dnem, ko nekaj pozabimo, pač pa je to proces, ki se prične tudi 20 let prej. Ta ugotovitev je v temeljih spremenila odnos do bolezni.«

Projekt ADAM podpira tudi Združenje Spominčica; alzheimer Slovenija. Ob tej priložnosti je njihova predsednica Štefanija L. Zlobec povedala: »Bolezen traja dolgo, tudi do 15 let in stiske, ki jih doživljajo tako bolniki kot svojci so čustvene in finančne. Na strani svojcev pa velikokrat opazimo izgorevanje. Brez podpore družbe ne svojci ne bolniki tega ne zmorejo. Pomembna je destigmatizacija te bolezni, individualni pristopi k zdravljenju in osebni pristop do bolnika. Demenca je najdražja bolezen na svetu.«

Mag. Manuel Kuran, iz podjetja Blckb, družbe za aplikativno nevroznanost in pobudnik projekta, je povedal: »Projekt ADAM ima tri namene. Prvi namen je ozaveščati širšo in tudi strokovno javnost glede naraščajoče problematike demence ter s tem tudi pripomoči k zmanjšanju stigme te bolezni. Drugi namen je izvajati presejalne teste spominskih in miselnih sposobnosti, ki lahko nakazujejo na začetne faze demence. Tretji namen projekta ADAM pa je omogočiti aplikativno znanstveno raziskovalno delo usmerjeno v razvoj novih, cenovno dostopnih in neinvazivnih metod za diagnostiko demence s pomočjo EEG tehnologije. Ravno EEG tehnologija kaže največ potenciala za nove diagnostične metode prihodnosti.«

Janez Sušnik, predsednik ZDUS - Zveze društev upokojencev Slovenije, ki je projekt ADAM logistično podprla, pa je na predstavitvi izjavil: »V okviru ZDUS deluje projekt Starejši za starejše, ko pomagamo našim članom in lajšamo vsakodnevno življenje tistim, ki pomoč potrebujejo. Naša Komisija za zdravstveno varstvo in duševno zdravje je takoj ta pomemben projekt podprla in veseli smo, da preko lokalnih društev omogočamo koordinacijo in tudi ustrezen prostor za kakovostno testiranje v okviru projekta ADAM

Zainteresirani prostovoljci se lahko prijavijo preko lokalnega drušva - ZDUS ali preko spletne strani: www.projektadam.si. Nekaj prostih mest je še na voljo. Pogoj za sodelovanje je starost nad 60 let.

Projekt ADAM je zastavljen kot raziskovalno-presejalni projekt zgodnjega odkrivanja demence v skladu s sprejeto Strategijo obravnavanja demence 2020. S projektom ADAM bo Slovenija začela proaktivno izvajati direktive Evropske unije na področju obvladovanja demence in celostne obravnave starajoče družbe.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.