Srebrna nit poziva k odprtju domov za ostarele

Moje zdravje > Varna starost | piše: M. L. | 15.2.2021
V Srebrni niti – Združenju za dostojno starost ves čas epidemije (in tudi sicer) spremljajo, kako živijo starejši v domovih starejših in tudi tisti, ki preživljajo jesen življenja na svojih domovih.
Foto: freepik.com
Foto: freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

»Vsi vemo, kakšna je žalostna bilanca obolelih in umrlih v DSO-jih, zato je ne bomo ponavljali. Ponavljamo pa, da so kadrovski normativi v domovih moč-no podhranjeni. Zato naše združenje že ves čas delovanja opozarja odlo-čevalce, da bi morali nemudoma sprejeti posodobljene kadrovske nor-mative tako za zdravstveno kot socialno oskrbo in urediti paliativno oskrbo,« opozarja predsednica Srebrne niti Biserka Marolt Meden.

Domovi starejših so praktično (z redkimi premori in izjemami) zaprti leto dni, Ponekod so sorodnike zelo redko spuščali k svojim bližnjim. Sicer pa so sta-rejši, bolj ali manj sami, životarili za štirimi zidovi, kot da so se domovi spre-menili v nedostopne in nepredušno zaprte utrdbe.

V zadnjem času je skrb vzbujajoče neustrezno sproščanje obiskov po presoji vsakega doma oziroma njegovega direktorja/direktorice posebej. Navodila oz. priporočila Ministrstva za zdravje so jasna in ne predvideva-jo omejevanja tam, kjer to ni potrebno, navajajo v sporočilu za javnost pri združenju.

»Časovno omejevanje obiskov pri uporabnikih, ki so okužbo z virusom SARS-CoV-2 preboleli in bivajo v svoji sobi, ni utemeljeno. Svojci, ki prihaja-jo na obisk in pri tem upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje prenosa virusa SARSCoV-2, nikogar ne ogrožajo in ne širijo okužbe. Obiske pri osebah, ki potrebujejo pomoč, npr. nepomični, slabo pomični, osebe z demenco in slabovidni, ki potrebujejo večji obseg pomoči (npr. pri hranjenju in ohra-njanju psihofizičnih sposobnosti) je potrebno celo spodbujati,« opozarja Biserka Marolt Meden.

Glede na dejstvo, da je večina stanovalcev domov že prejela oba odmerka cepiva, mnogi pa so že bili izpostavljeni okužbi z virusom SARS CoV 2, me-nijo, da je dopustno in možno sprostiti ukrepe omejevanja obiskov, ob upoš-tevanju vseh drugih ukrepov za preprečevanje prenosa virusa.

»Stanovalcem domov je treba takoj zagotoviti neomejene stike s sorodniki. Potrebno jim je omogočiti normalno gibanje znotraj in v okolici doma ter obiske, ne glede na pogostnost in uro. Cone v domovih naj ne omejujejo potrebnih, pričakovanih in plačanih dejavnosti v domu. Država naj krepi javni socialno-zdravstveni sistem in poskrbi za nujne novo-gradnje in preureditve v smislu večje kakovosti bivanja,« še poudarja Marolt Medenova.

V Srebrni niti razumejo, da je bilo delo zaposlenih na okuženih (in vseh drugih) oddelkih težko in nevarno, zato se ponovno zahvaljujejo vsem, ki so se v tem času ob premajhnem številu zaposlenih trudili za naše starejše, žal mnogi tudi sami zboleli.

Starejši ljudje si zaslužijo človeka vredno življenje in, kolikor se le da, vsebin-sko bogato življenje. Nedvomno jim predstavljajo stiki s sorodniki, prijatelji, obiskovalci nasploh eno od pomembnejših potreb. Verjamemo, da ni po-trebno spominjati na dolžnosti in obveznosti pristojnih, a kljub temu se po-novno oglašamo prav s pozivom, da se takoj uredi režim obiskov in druge pomembne zadeve pri oskrbi starejših, še v sporočilu za medije navajajo pri združenju.

Morda te zanima tudi:

Kratke misli: Ljudje, ki niso nikoli zadovoljni

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Skrbite za bolnika? Ne pozabite nase

Tisti, ki skrbijo za hudo bolnega svojca pogosto pozabi...

6 stvari, ki krepijo zdravje možganov in preprečujejo razvoj Alzheimerjeve bolezni

S staranjem se starajo tudi možgani. Zato je toliko bol...

Ko ljubezen prežene vse strahove …

Minljivi smo bolj kot se pogosto zavedamo. In šele takr...

Aplikacija, ki domove za starejše poveže s sirotišnicami

Mlada skupina deklet iz Indije je razvila aplikacijo, k...

Ohranimo zdravje in pozitivne misli tudi v času epidemije

Epidemija covida-19 je globoko zarezala v naša življenj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.