Test lesnih peletov: Kakovost nižja od označene

Moj dom in vrt > Dom in oprema | piše: ZPS/M. L. | 12.9.2018
Med 25 vzorci se je našel en neustrezen, pri kar šestih pa so na podlagi izmerjenih parametrov določili nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži, sporočajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.
Se ogrevanje na lesne pelete splača? (foto: pexels.com)
Se ogrevanje na lesne pelete splača? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potem ko smo lani po testu lesnih peletov, ki so ga izvedli v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije, poročali o spodbudnih rezultatih, je letošnji test nekoliko razočaral. Med 25 vzorci se je našel en neustrezen, pri kar šestih pa so na podlagi izmerjenih parametrov določili nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži. Ponovno so odkrili tudi mestoma zavajajoče oznake za potrošnike, med katerimi vse nimajo enake teže, vendar pa lahko pomembno vplivajo na nakupno odločitev, če potrošnik nima pri sebi rezultatov testa.

Vsi peleti, ki so dobili skupno oceno najmanj 70 ali več, so za uporabnika enako dobri, saj so razlike v kakovosti med njimi le minimalne, a na trgu je kar nekaj peletov, ki takšnega rezultata ne dosežejo. Razlike v kakovosti so lahko (pre)velike.

Preverite rezultate testa peletov

Tako raba kot tudi proizvodnja lesnih peletov v Sloveniji narašča. "Trg je dinamičen in v letu 2017 smo prvič zabeležili presežek izvoza nad uvozom. Največ peletov še vedno uvozimo iz Romunije. Po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije imamo v Sloveniji 20 proizvajalcev peletov, katerih skupna proizvodnja je v letu 2017 dosegla 110.000 ton. Po naših ocenah je raba peletov v Sloveniji v zadnjih petih letih naraščala in je lani presegla 160.000 ton," je povedala dr. Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta Slovenije.

Pod drobnogledom 25 vzorcev
"Testirali smo pelete v 15-kilogramskih vrečah, ki so najbolj primerni za uporabo v kaminih, kaminskih pečeh in v manjših sistemih za centralno ogrevanje. Kupili smo jih na različnih prodajnih mestih po Sloveniji. V izbor so uvrstili 19 vzorcev z označenim razredom kakovosti A1 in šest iz razreda A2, saj te na ZPS kot edine priporočamo za nakup, ker zagotavljajo najbolj kakovostno in do okolja prijazno ogrevanje. Med peleti, ki so imeli na embalaži označen razred A1, so žal našli tudi takšnega (Bioles Horizont, smreka), ki ga zaradi previsoke vsebnosti pepela niso mogli razvrstiti v nobeno kategorijo, zato je dobil končno skupno oceno 0. Pri omenjenem vzorcu so pogrešali tudi najbolj osnovne informacije, denimo številko certifikata in poreklo surovine," je povzel rezultate Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije in dodal: "Tudi kar petim vzorcem razreda A2 smo določili nižji kakovostni razred, razred B, in sicer bodisi zaradi previsokega deleža pepela bodisi premajhne mehanske obstojnosti. En vzorec pa je 'padel' iz prvega kakovostnega razreda A1 v A2."

Največji težavi: delež pepela in mehanska obstojnost
ZPS v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije vsa leta izvaja test peletov na enak način, pri čemer kakovost pomeni 90 odstotkov ocene, ustrezno označevanje pa deset odstotkov. Na podlagi izkušenj smo letos ponovno preverili še dodatna parametra: gostoto nasutja in vsebnost prašnih delcev (manjših od 3,15 mm) v vreči. "Pri gostoti nasutja ni bilo težav, tudi pri preverjanju vsebnosti prašnih delcev so vsi, z izjemo zadnjeuvrščenega na testu, dobili oceno zelo dobro," poudarja Okorn in dodaja: "Vsi vzorci z označenim kakovostnim razredom A1 in A2 so se zelo dobro odrezali pri preverjanju vsebnosti vode, odstopanja pa so se pokazala pri preverjanju deleža pepela in mehanske obstojnosti. Med vzorci iz razreda A1 sta le zadnjeuvrščena dobila oceno dobro za delež pepela (vsi drugi zelo dobro), rezultati vzorcev iz razreda A2 pa so razočarali. Slaba ocena ne preseneča, saj se je z izjemo pri enem vzorcu izkazalo, da na embalaži označena kakovost ne ustreza razredu A2, ampak razredu B."

Vedno več peletov, označenih le s certifikatom distributerja oziroma prodajalca
Spodbudno je, da ima veliko peletov na trgu razne certifikate.

"Za potrošnike je pomemben podatek, da ima večina peletov na slovenskem trgu certifikat kakovosti EnPlus ali DinPlus ali pa tržno znamko S4Q," poudarja dr. Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta Slovenije.

"Skrb vzbujajoče pa je, da je na trgu vedno več peletov, označenih le s certifikatom distributerja oziroma prodajalca. Ta je lahko zavajajoč, saj potrošnik zmotno misli, da označuje kakovost peletov – v resnici pa zgolj potrjuje, da distributer oziroma prodajalec skrbi za ustrezno skladiščenje in transport peletov, tudi tistih, ki nimajo certifikata proizvajalca," opozarja Boštjan Okorn. Na to pomanjkljivost so opozarjali že lani in še vedno menijo, da bi moral biti certifikat distributerja naveden le na spletnem ali prodajnem mestu, ne pa tudi na vreči, pojasnjujejo pri ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.