Bakterije
Bakterije povzročajo fermentacijo, razgrajujejo hrano, ki smo jo pojedli. Ta proces se začne že v želodcu in nadaljuje v debelem črevesju. Včasih pa se zaustavlja v tankem črevesju in zato prihaja do vetrov. Vzrok je lahko viroza ali prehrana. Če občutimo tudi napihnjenost in težo v želodcu, potem do vetrov lahko prihaja zaradi hrane. Izogibati se moramo avokada, sliv, fižola in leče, čebule, česna. Vse to so živila, ki povzročajo vetrove.
Prehitro jemo
Če jemo prehitro, s tem pogoltnemo tudi večjo količino zraka. Zrak, ki se v želodcu pomeša s hrano, povzroča napihnjenost in posledično prihaja do vetrov. Več zraka ko pojemo skupaj s hrano, več je vetrov.
Intoleranca na hrano
Če brez težav jemo mleko, mlečne izdelke, se to lahko z leti spremeni. Telo lahko s časom postane intolerantno na laktozo, kar pomeni, da težje prebavljamo mleko, mlečne proizvode in zaradi tega prihaja do napihnjenosti, krčev in vetrov.
Neredna prebava
Če imamo neredno prebavo, na ta način v telesu ostajajo ostanki hrane. Če je ta predolgo v črevesju, pričnejo bakterije z razkrajanjem, kar povzroča vse več vetrov.
Težave s prebavo lahko omilimo tako, da pijemo veliko tekočine, se gibamo in uživamo veliko surove hrane.
Težka hrana in gazirane pijače
Tudi težko prebavljiva hrana, kot je ocvrta hrana, sladka, slana, mastna, lahko povzroča vetrove. Prav tako so krivec zanje tudi gazirane pijače. Zato je prav, da se naštetega poskušamo čim bolj izogibati.