Visoko občutljiv vnuk: Kako mu pomagati?

Moji odnosi > Družina | piše: Helena Primic | 6.12.2023
Preverite, kaj visoka občutljivost sploh je ter kako lahko tudi z vnukom, ki svet in življenje doživlja z več "senzorji" kot povprečni otroci, zgraditi kakovosten odnos.
Prva in najpomembnejša stvar je, da svojega visoko občutljivega vnuka zares sprejmete takšnega kot je ter se ne trudite ga spremeniti v manj občutljivega in bolj trdoživega otroka.(Foto: Freepik.com)
Prva in najpomembnejša stvar je, da svojega visoko občutljivega vnuka zares sprejmete takšnega kot je ter se ne trudite ga spremeniti v manj občutljivega in bolj trdoživega otroka.(Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Imate tudi vi vnuka, ki je nadpovprečno občutljiv, ga hitro vse moti  - od hrane do oblačil - in včasih sploh več ne veste, kako ravnati z njim in se mu približati v njegovi "posebnosti"? 

Zelo verjetno gre za otroka z visoko občutljivostjo, ki je tudi znanstveno dokazana, zato preverite, kaj visoka občutljivost sploh je ter kako lahko tudi z vnukom, ki svet in življenje doživlja z več "senzorji" kot povprečni otroci, zgraditi kakovosten odnos.

 

Kaj je visoka občutljivost?

Čeprav se nekateri odrasli ob omembi visoke občutljivosti zmrdujejo, češ da gre samo za preveč razvajenega otroka, znanost govori drugače.

Znanstveniki so namreč izvedli številne raziskave, s katerimi so potrdili, da imamo nekateri ljudje enostavno več "senzorjev", s katerimi zaznavamo dražljaje iz okolice in zaradi česar smo hitreje v stanju hiperstimulacije, ko je vsega enostavno preveč.

Tole so najpogostejši znaki, ki kažejo, da je tudi vaš vnuk visoko občutljiva oseba:

1) Pogost jok. Res je, da so nekateri dojenčki in otroci bolj jokavi kot drugi. Toda pri tem ne smemo pozabiti, da otrok vedno joka z razlogom in nikoli zato, ker je razvajen. Če je otrok visoko občutljiv, je njegov živčni sistem veliko hitreje hiperstimuliran in razdražen, zato pogosteje joka. Ko je hiperstimuliran, bo jokal za vsako "malenkost".

2) Občutljivost na dotik. Se vaš vnuk pogosto zdrzne, ko se ga hitro dotaknete? Ga motijo določene tkanine? Je zelo izbirčen pri hrani? Ga moti hrup in glasnost v prostoru? Vse to so znaki otroka, ki telesni dotik in vse telesne senzacije doživlja intenzivneje kot povprečen otrok.

3) Ko je vsega preveč. Visoko občutljivi otroci praviloma ne marajo hrupa in glasnih ljudi, na kar so pa še posebej občutljivi, ko je njihov tolerančni prag za dražljaje iz okolice prekoračen. Takrat jih lahko v krčevit jok spravi le nenaden hrup iz kuhinje ali preveč vprašanj.

4) Izbirčni jedci in alergiki. Pri visoko občutljivem otroku hranjenje nikakor ni mačji kašelj, saj so zelo izbirčni jedci - ne le po teksturi in videzu hrane, temveč tudi po okusu. Hkrati so tudi bolj nagnjeni k alergijam, zato je ta njihova izbirčnost v resnici tudi obrambni mehanizem, ki jih ščiti pred morebitnimi alergijskimi reakcijami.

5) Zrcalijo energijo v prostoru. Čeprav se vsak otrok odziva na počutje odraslih, ki so ob njem, so visoko občutljivi otroci še močneje občutljivi na občutke drugih in energijo v prostoru. Ste zaskrbljeni in imate težavo, za katero ne veste, kako jo boste rešili? Potem se ne čudite, če bo vaš visoko občutljiv vnuk ves čas obiska siten in jokav.

 

Kako se lotiti odnosa z visoko občutljivim vnukom?

Če ste ugotovili, da imate visoko občutljivega vnuka, je prva in najpomembnejša stvar, da ga zares sprejmete takšnega kot je ter se ne trudite ga spremeniti v manj občutljivega in bolj trdoživega otroka.

Morda nas sodobna družba zares poskuša prepričati, da tako zelo občutljivo bitje že ne bo moglo preživeti v sodobnem krutem svetu, toda to ne drži. V visoki občutljivosti je skrita posebna in tiha moč občutljivosti, ki jo sodoben svet krvavo potrebuje.

Zato svojega visoko občutljivega vnuka namesto, da ga poskušate spremeniti, raje dobro opremite, da bo v življenju lažje shajal in širil svojo energijo senzitivnosti.

  • Vnukov jok vsakič vzemite resno in mu vedno, ko joče, najprej samo prisluhnite. Včasih otrok potrebuje samo občutek uzrtosti, slišanosti in varnosti, da lažje zleze iz stanja hiperstimuliranosti.
  • Bodite pozorni na vnukove signale - ko vam da jasen znak, da ne želi biti v naročju, ne silite vanj. Ko vam pove, da je sit, ga ne prepričujte, naj poje še eno žličko za mami. Če si vztrajno slači določeno oblačilo, mu raje oblecite kaj drugega oziroma preverite, če mu ni prevroče.
  • Če zaznate, da je vnuk v določenem okolju vse bolj nemiren, brez slabe vesti zapustite prostor in se z vnukom umaknite v mirno okolje. Z visoko občutljivim vnukom bodite čim več v naravi!
  • Ne obremenjujte se s pripombami okolice, da vnuka razvajate, ker se prilagajate njegovi visoki občutljivosti. Le vi veste, kje je tista meja med tem, kar ste pripravljeni storiti za vašega vnuka in kaj ne, zato ne dopustite, da se vanjo vtikajo drugi ljudje.
  • Svojemu visoko občutljivemu vnuku ponujajte čim bolj raznoliko in zdravo hrano. Tudi, če jo zavrača in poje zelo majhne količine. Morda mu danes okus banane ne bo ustrezal, naslednjič pa bo z užitkom zmazal celo. Visoko občutljivim otrokom se namreč okus skupaj z razvojem lahko čez noč spremeni, zato nikar ne obupajte nad svojim izbirčnim vnukcem.
  • Visoko občutljivi otroci so tudi energijsko zelo občutljivi, kar je v resnici njihov dar. Že po naravi so se namreč rodili na veliko višji vibraciji kot povprečni otroci, zato so med njimi bodoči umetniki, znanstveniki, duhovni misleci in družbeni revolucionarji. Zato bodite nežni s svojimi občutljivimi in krhkimi vnučki, ki v sebi nosijo veliko skrito moč.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ženski orgazem je popolnoma drugačen od moškega

Številni moški in ženske vaginalne krče na četrti ravni...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

7 zdravstvenih razlogov ZA uživanje v seksu

Seks ni samo v užitek, ampak znanstveno dokazano izbolj...

Test: Se tudi vaša srčna črta na obeh dlaneh ujema?

Dajte skupaj dlani, rahlo jih upognite in preverite, če...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.