Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 13.12.2023
Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu prenajedanju ter neprijetnim posledicam v obliki odvečnih kilogramov in slabšega zdravja, ki sledijo. Da vam ne bo treba v letu 2023 vse do naslednjega božiča hujšati ...
Če se letos želite izogniti preveliki količini sladkarij in povečani telesni teži, vsa »sladka darila« podarite naprej. (Foto: Freepik.com)
Če se letos želite izogniti preveliki količini sladkarij in povečani telesni teži, vsa »sladka darila« podarite naprej. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Se tudi vi težko uprete decembrskim prazničnim dobrotam in sladkim darilom, ki polnijo vaše predale še cel januar?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu prenajedanju ter neprijetnim posledicam v obliki odvečnih kilogramov in slabšega zdravja, ki sledijo.

 

1) Napolnite želodec s tekočino

Naj gre za družinsko praznično srečanje ali poslovna kosila, poskrbite da bo vaš želodec čim bolj poln tekočine – vode, čaja, naravnih sokov in drugih zdravih pijač seveda. Tudi kava s smetano vas bo prijetno nasitila in tako preprečila, da bi pojedli preveč hrane in sladic, ki jih je v božično-novoletnem času, pa še tedne potem v izobilju.

Saj veste, večino kuharic je strah, da bo zmanjkalo božičnih piškotov, potic, tort in drugega peciva, zato po navadi spečejo prevelike količine, ki seveda pristanejo tudi v vaši kuhinji. Domačega peciva pa že ne omo metali stran!

In če prištejemo še vse čokolade in čokoladice, ki jih dobimo v prazničnih darilih, se nabere kar velika količina sladkarij, ki si jih sami sicer nikoli ne bi kupili toliko. Pa jih vendarle vse pojemo, kar se nam seveda pozna tudi na telesni teži. In tako potem vse leto, do naslednjega Božiča, hujšamo, da izgubimo ta višek, ki bi se mu lahko izognili.

 

2) Zavestno jejte počasi in z užitkom

Če si med letom težko vzamete dovolj časa za počasno hranjenje, izkoristite decembrski čas za prave gurmanske užitke. Vse decembrske dobrote zato jejte zavestno počasi in z užitkom. Kot degustator, ki mora po obroku podati kuharsko oceno, se posvetite okusu, vonju, izgledu in občutku tako poslovnega kosila kot domače nedeljske juhe.

Ko namreč jemo počasneje, pojemo manj hrane, kot če jemo hitro, saj se v resnici nasitimo že z okušanjem. In, ali ste vedeli, da bi za zdravo prebavo morali vsak grižljaj prežvečiti vsaj dvajsetkrat? Tudi vam hrana kar zdrkne po grlu še preden preštejete do deset?

Naj bo to letošnji decembrski izziv! Morda vam pa takšno zdravo počasno uživanje v hrani pride v navado in ga ohranite tudi v prihajajočem letu 2022.

 

3) Jejte veliko, a pojejte malo

Da, tudi to je možno – da jeste veliko, a pojeste malo. Če se namreč prazničnih obrokov lotite kot bi jedli kanapejčke, lahko poskusite veliko različnih jedi, vendar pri tem ne pojeste veliko. Ker pri takšnem okušanju prazničnih dobrot svojim brbončicam privoščite veliko okusov, boste imeli občutek, da ste pojedli veliko, toda skupna kalorična vrednost bo nižja, kot če bi se obrokov lotili s tipičnimi količinami.

Podobno jedo tudi otroci – malo tega in malo onega. Pa to ne pomeni, da so izbirčni in »si preveč zmišljujejo«. Otroci so namreč rojeni raziskovalci, ki tudi pri prehranjevanju radi eksperimentirajo. Pa to ne le tako, da iz hrane izdelujejo različne oblike, temveč tudi tako, da z radovednostjo okušajo različne jedi. Če jim le pustimo dovolj prostora in jih prehitro ne ukalupimo v »pravilno vedenje za mizo«.

 

4) Ne jejte in pijte iz vljudnosti ter na silo

Vas skrbi, kaj bo rekla tašča ali kako bodo vašo slabšo ješčost sprejeli poslovni partnerji in glavni kuhar? Bodo že preživeli.

Vsekakor ne jejte in pijte prevelikih količin hrane ter pijače zgolj iz vljudnosti in na silo, saj je konec koncev to vaše telo. Zato si vzemite to pravico in dolžnost, da s svojim telesom ravnate kot s svetiščem, ki mu privoščite le najboljše ter ravno prave količine točno tiste hrane in pijače, ki vam v tistem trenutku najbolj ustreza.

Če se težko postavite zase in bi se radi izognili bitkam za svoj prav, ne boste prav nikomur škodili, če se boste izgovorili na slabo počutje. Dolgoročno gledano to seveda ni najboljša strategija in so v resnici vse takšne situacije odlična priložnost, da povadite, kako uspešno zaščititi svoje meje, toda oproščeno vam bo, če tega ne želite početi ravno med prazniki.

 

5) Sladka darila podarite naprej

Že res, da se daril ne spodobi podariti naprej, saj so bila namenjena vam. Toda, če smo zares iskreni, vsako leto dobimo in podarimo veliko neosebnih daril, za katera ne bo prav nihče užaljen, če bodo zaokrožila.

Če se torej letos želite izogniti preveliki količini sladkarij in povečani telesni teži, ki skoraj nujno sledi, vsa »sladka darila« podarite naprej. Pri tem seveda pazite, komu jih boste podarili, da vas pri tem početju ne odkrijejo.

Četudi to namreč vsi počnemo, se vsi tudi pretvarjamo, da se to ne spodobi in da tega nihče ne počne. Saj ne želite biti vi tisti, ki boste razkrili to decembrsko darilno prevaro?

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

Test: Se tudi vaša srčna črta na obeh dlaneh ujema?

Dajte skupaj dlani, rahlo jih upognite in preverite, če...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.