10 najboljših družinskih novoletnih zaobljub

Moji odnosi > Družina | piše: Helena Primic | 25.12.2023
Za te novoletne zaobljube družine poročajo, da so jim zelo obogatile in olajšale družinsko življenje. Preverite, katere so, in jih predstavite svoji družini!
Zaobljubimo se, da bomo z vnuki, s partnerjem, prijateljico ali sami zares vsak dan v naravi.  (Foto: Freepik.com)
Zaobljubimo se, da bomo z vnuki, s partnerjem, prijateljico ali sami zares vsak dan v naravi. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Izkoristite začetek novega leta za družinske novoletne zaobljube, v katere lahko vključite tudi vnuke.

Zbrali smo najboljše novoletne zaobljube, za katere družine poročajo, da so jim zelo obogatile in olajšale družinsko življenje.

 

1) Čas za odklop

Mobilni telefoni, tablice, računalniki, televizija ... vse to nam krade tako čas kot zdravje, hkrati pa moti tudi zdrav razvoj vnukov.

Zato določite pravila in ure (tudi takrat, ko bodo pri vas na obisku vnuki), ko se boste prav vsi družinski člani povsem odklopili od vseh teh pametnih napravic.

 

2) Čas za pogovore in družinske sestanke

Če še niste uvedli rednih pogovorov s partnerjem in družinskih sestankov, ker se vam morda ne zdijo potrebni ali imate občutek, da v vaši družini itak ne bi delovali, vam sporočamo dobro novico.

Partnerji in družine, ki so bile dovolj vztrajne in svoje družinske člane navadile na mesečno oziroma redno družinsko sestankovanje, poročajo da so družinski sestanki postali njihov obvezen element. Celo otroci jih zahtevajo in želijo ali skličejo izreden družinski sestanek, ko se znajdejo v posebni situaciji.

 

3) Posvečen čas drug za drugega in zase

Sodobne družine trpimo za kroničnim pomanjkanjem časa. Otroci si želijo več prostega časa in časa s starši, starši več časa za otroke, družino, partnerstvo in zase. Pa vendar ima dan le 24 ur.

Namesto, da se pritožujete nad pomanjkanjem časa svojo pozornost raje namenite kakovosti časa, ko ste kot družina skupaj. Včasih vsi, včasih le z vnuki, včasih le vidva s partnerjem in seveda tudi le sami s sabo.

In ko ste skupaj, poskrbite, da boste zares prisotni in povsem posvečeni temu, kar počnete. Vadite torej čuječo prisotnost v prav vsakem trenutku!

 

4) Čas za naravo prav vsak dan

Saj poznate tisti rek, da v resnici ni slabega vremena, le slaba oprema? Vzemite ga smrtno resno in se prav vsak dan odpravite v naravo - s partnerjem, vnuki, prijateljico ali sami. Pa četudi se boste sprehodili le do bližnjega gozdička.

Tako kot si ob vsakem vremenu in počutju zvečer umijemo zobe, naj tudi "doza narave" postane vaša družinska dnevna rutina. Pa četudi zunaj dežuje ali sneži. Ali bi raje posedali na kavču. Ali se vam enostavno ne da.

 

5) Čas za hvaležnost vsak večer

Če nas potrošniška naravnanost žene v pohlep in nenehno nezadovoljstvo s tem, kar imamo in smo, zahvala počne ravno nasprotno - nas notranje globoko pomirja in vedno znova spomni, koliko razlogov imamo, da smo lahko srečni.

Zato se vsak večer skupaj s partnerjem, sami ali v družbi vnukov zahvalite za vse prijetno, pa tudi neprijetno, kar vam je prinesel dan, ki se poslavlja. Še vedno ste živi in se lahko veselite novega dne z novimi izzivi.

 

6) Čas za knjige in branje

Branje knjig ima toliko prednosti, da ga je enostavno treba uvesti v družino, četudi niste strasten bralec.

Zato skupaj z vnuki poiščite pozabljene knjige na domači knjižni polici, pojdite v knjižnico, ob večerih skupaj ali sami zase prebirajte pravljice, leksikone, romane, priročnike ... Obkrožite se s čim več knjigami in tako tudi vnukom ponudite najboljši zgled.

 

7) Čas za skupno delo

Imate občutek, da bi ostali družinski člani lahko več prispevali h gospodinjstvu? Novo leto je odlična priložnost tudi za uvajanje tovrstnih sprememb.

Najprej zapišite vsa gospodinjska opravila, ki pač morajo biti redno opravljena, nato pa razdelite naloge. Nekatere lahko zaupate tudi vnukom, seveda glede na njihovo starost in sposobnosti.

 

8) Čas za vedno spoštljive odnose

Seveda bi to, da smo v družini drug do drugega vedno spoštljivi, moralo biti samoumevno. Pa vendar je to komunikacijska in odnosna veščina, ki se je otroci šele učijo, odrasli pa je pogosto tudi še nismo povsem usvojili.

Zato vzemite to družinsko novoletno zaobljubo le kot opomin in spodbudo, da vsi družinski člani ne pozabimo na tisto najbolj pomembno reč - da smo drug do drugega zares vedno spoštljivi, četudi se kdaj ne maramo, se močno razjezimo in smo agresivni ter se tudi razočaramo.

 

9) Čas za bolj zdravo prehrano in več spanca

Navada je železna srajca, pravi star slovenski pregovor, ki nam lahko služi kot izgovor, da se nikoli ne lotimo sprememb v družinski prehrani in zdravem načinu življenja.

Zato se nikar ne zgovarjajte na čas, denar, izbirčne vnuke in sodoben ritem življenja ter skupaj z vnuki preverite, kaj bi lahko spremenili glede vaše družinske prehrane in kako dosegli, da bi prav vsi družinski člani dobili dovolj kakovostnega spanca.

Če namreč nimamo pravilno zadovoljenih teh dveh temeljnih potreb po hrani in spancu, nam to lahko negativno vpliva na vsa ostala življenjska in družinska področja.

 

10) Čas za več zabave in smeha

Nenehno hitenje in lovljenje časovnih okvirjev, tisoč opravkov, nalog in projektov, zadovoljevanje številnih potreb, želja in interesov ... ni čudno, da imamo sodobne družine včasih občutek, da enostavno zmanjka časa za zabavo in smeh.

Zato se vsakič, ko boste začutili, da je vaše družinsko življenje postalo preveč resno, zavestno ustavite in vanj prinesite zabavo. V obliki družabne igre, žgečkanja, novega vica, igre Ti loviš! ali kakšne druge družinske zabave, ki vas bo nasmejala in spomnila, da je življenje v resnici igra, ne pa neusmiljena borba za preživetje. Zgledujte se po vnukih!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 11.12. do 17.12. (piše priznana astrologinja)

Ta predbožični teden dni bo astrološko zelo zanimiv, po...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...

Test: Se tudi vaša srčna črta na obeh dlaneh ujema?

Dajte skupaj dlani, rahlo jih upognite in preverite, če...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.