Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
11.9.2014
Odgovarja:

Je sok rdeče pese res škodljiv?

Pozdrav! Prebrala sem, da sok rdeče pese, če ga uživamo surovega vsak dan, zelo zgoščuje kri in je zato nevaren za zdravje. Ali je to res? Hvala za odgovor.

Je sok rdeče pese res škodljiv? comment arrow
Pozdravljeni!

Rdeča pesa je odlična za zdravje. Ker ima veliko flavonoidov, kvečjemu zdravilno deluje na kri; ni logike, da bi gostila kri.
Flavonoidi delujejo na vodni del celic. Odplavljajo strupe, zavirajo rast rakastih celic, pomagajo pri čiščenju krvi in delujejo protivnetno.

Rdeča pesa vsebuje:
· Kalcij – pomaga pri trdnosti kosti
· Železo – pomaga pri prenosu kisika po telesu
· Magnezij – deluje prti krčem
· Kalij – odvaja vodo, razstruplja in veže nase maščobe
· Cink – krepi imunski sistem in razstruplja
· Vitamin A – vpliva na vezna tkiva, vid in imunski sistem
· Folno kislino – pomaga pri izgradnji in obnovi telesa
· Vitamin C – aktivator presnove – pomaga pri čvrstosti krvnih sten
· Silicij – krepi vezna tkiva

Rdeča pesa je zdrava. Zaradi izobilja vitaminov in mineralov pomaga pri obnovi in razstrupljanju telesa:

· Pomaga pri Izgradnji veznega tkiva
· Krepi kožo, krvne stene in kosti
· Nevtralizira in odstranjuje strupene snovi – predvsem v možganih
· Pospešuje rast celic in popravlja celična jedra
· Skrbi za več želodčne kisline in s tem za boljši izkoristek beljakovin in kalcija
· Pospeši nastajanje rdečih krvnih telesc in s tem izboljšuje preskrbo celic s kisikom
· Poskrbi za optimistično razpoloženje
· Koži, lasem in nohtom daje lesk in prožnost
· Iz telesa odvaja vodo in kisline
· Razstruplja črevesje, odpravlja zaprtost

Svež sok je vsekakor odličen, ker se s kuhanjem v vodi topni vitamini izlužijo in uničijo.
S kuhanjem se uniči kar 80 % molekul folne kisline; tudi C-vitamin in kalij sta topna v vodi, tako, da je v kuhani rdeči pesi teh dveh mikro-hranil veliko manj (kalija kar za 50% manj)
Če rdečo peso kuhate, je bolje, da jo kuhate v loncu pod pritiskom. V majhni količini vode jo kuhajte 15 minut.

Naj se vrnem na vaše vprašanje: rdeča pesa ne gosti kri – gosta kri postane, če imate v svoji prehrani preveč nasičenih maščob živalskega izvora, če ste pod stresom in vam ta porabi vse zaloge B-vitaminov in C-vitamina.
Gosta kri nastaja predvsem zaradi povečane oksidacije in zaradi pomanjkanja B vitaminov, ki obdajo molekule maščobnih kislin, ki morajo prispeti v možgane. Ko imate premalo B-vitamina, se ta maščoba nalepi na krvne žile in posledično se začnejo težave s srcem in ožiljem.
Rdeča pesa vam bo dejansko pomagala pri zdravju srca in ožilja.

Minka Gantar
Svetovalka za zdravo prehrano
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.