10 znamenitosti Ljubljane, ki jih morate videti

Kako dobro poznamo naše lepo glavno mesto? Kdaj ste se nazadnje sprehodili po Ljubljani, si vzeli čas in jo poskušali bolje spoznati? Če iščete idejo za čudovit enodnevni izlet, jo najdete v prispevku.
Ljubljanski grad (foto: Turizem Ljubljana)
Ljubljanski grad (foto: Turizem Ljubljana)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ljubljana je slikovito mesto, njeno podobo so zaznamovala različna zgodovinska področja. Zaradi bogate zgodovine, zaradi pestre turistične ponudbe, zaradi lepot, ki jih nudi naše glavno mesto, pa je lahko izlet po Ljubljani tudi čudovit enodnevni izlet. Potrebujete načrt, ne pozabite preveriti vremenske napovedi za Ljubljano, na pot se odpravite že zjutraj in zvečer se boste domov vrnili polni novih znanj in dogodivščin.


»Za enodnevni izlet je smiseln nakup turistične kartice Ljubljana, saj lahko obiskovalci mesto odkrivajo na ugoden in učinkovit način. Poleg tega, da kartica ponuja več kot 20 brezplačnih vstopov v različne muzeje, galerije in druge znamenitosti, lahko z njo obiskovalci koristijo tudi različna brezplačna doživetja – ki so tudi zelo primerna za starejše, npr.:
- vožnja z barko Ljubljanica
- brezplačna vožnja s tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad
- krožna vožnja z vlakcem Urbanom
- redni ogled Ljubljane
- ponuja pa tudi neomejen prevoz z mestnimi avtobusi, tako da lahko mesto še hitreje odkrivajo,« svetuje Lara Selko iz Turizem Ljubljana.

10 znamenitosti Ljubljane, ki si jih morate ogledati vsaj enkrat

Ljubljanski grad
Ljubljanski grad na griču nad mestom stoji že okrog 900 let in predstavlja glavno znamenitost Ljubljane. Najlepše razglede na mesto boste doživeli, če boste stopili na grajski Razgledni stolp. V notranjosti gradu pa si lahko pogledate muzejsko razstavo, Kapelo Sv.Jurija, Kaznilnico in Virtualni grad.

Posebnost je tudi tirna Vzpenjača, s katero se lahko odpeljete do gradu. Grda je središče kulturnih prireditev, dogodkov za vso družino, ponuja plesne večere in kino na prostem.

Plečnikova Ljubljana
Priznani arhitekt Jože Plečnik je skušal Ljubljano oblikovati po vzoru antičnih Aten. Plečnikova Ljubljana se uvršča med najpomembnejše umetnine 20. stoletja.

Med najboljša Plečnikova dela spada stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice (Tromostovje, Čevljarski most), osrednja mestna tržnica, Cerkev Sv. Mihaela na barju, gledališče Križanke, itd.

Foto: Dunja Wedam

Zmajski most
Zmajski most krasijo znameniti kipi zmajev, ti burijo domišljijo, odkar most stoji. Med obiskom Ljubljane se morate fotografirati poleg zmaja. Zmajski most je bil zgrajen med prelomom 19. in 20. stoletja in je bil prva prava železobetonska konstrukcija v mestu ter eden prvih, pa tudi največjih tovrstnih mostov v tedanji Evropi.

Glavna tržnica
Nekoč so se ljudje zbirali v mestu na tržnici, nič drugače ni bilo v Ljubljani. Glavna tržnica še danes velja za tradicionalni kraj, kjer se srečujejo Ljubljančani in tudi ostali prebivalci Slovenije ter turisti.
Glavna tržnica obsega tržnico na prostem (na Vodnikovem in Pogačarjevem trgu), pokrito tržnico med obema trgoma ter Plečnikove pokrite tržnice ob reki Ljubljanici. Poleg tržnice boste našli številne gostinske locale in kioske z ulično hrano.

Prešernov trg s Frančiškansko cerkvijo
Zgodovinsko mestno jedro je Prešernov trg in ko ga boste obiskali, si morate ogledati tudi znamenito Frančiškansko cerkev, ki spada med najbolj prepoznavne podobe Ljubljane. Prešernov trg krasi spomenik našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Foto: Dunja Wedam

Mestni muzej Ljubljana
V Mestnem muzeju Ljubljana si boste lahko ogledali stalno razstavo, ki prikazuje razvoj mesta Ljubljane od prazgodovine do današnjih dni. Zbirka muzeja obsega več deset tisoč enot, med katerimi najbolj izstopata najstarejše leseno kolo na svetu ter okoli 40.000 let stara lesena puščica.

Stolnica (cerkev Sv. Nikolaja)
Katedrala mesta Ljubljane, v njej je sedež ljubljanske nadškofije, je zagotovo najpomembnejša baročna cerkev v Ljubljani. Stoji na mestu romanske bazilike iz 13. stoletja in je bila zgrajena leta 1701, potem ko so slednjo požgali Turki. Odlikujejo jo izjemne stenske poslikave in druga umetniška dediščina. Stolnico krasijo številne umetnine, ki si jih morate ogledati.

Foto: Dunja Wedam

Narodna galerija
Stalna zbirka Narodne galerije obsega skoraj 600 del slovenske in evropske likovne umetnosti. Še posebej je potrebno omeniti izstopajoča dela slovenskih impresionistov, priljubljene slovenske slikarke Ivane Kobilce ter znamenitega modernističnega slikarja Zorana Mušiča.

Mestna hiša
Mestna hiša, Magistrat ali Rotovž je danes sedež Mestne občine Ljubljana. Zgrajena je bila v 15. stoletju, sedanjo podobo pa je dobila med leti 1717 in 1719.

Pročelje stavbe odraža beneški vpliv. V preddverju sta ohranjena še poznogotska plošča z grbom, ki je ostanek stare stavbe, in kip Herkula z levom iz poznega 17. stoletja, ki je nekoč stal na Herkulovem vodnjaku sredi Starega trga. V arkadah dvorišča je nameščen tudi Narcisov vodnjak, delo Francesca Robbe, ki je sprva stal na gradu Bokalce. Ob stopnišču je spomenik županu Ivanu Hribarju. V Mestni hiši si lahko pogledate Stekleni atrij, Zgodovinski atrij, Osrednji in Desni atrij.

Arhiv: MGML

Park Tivoli
Ljubljana se ponaša tudi z enim najlepših parkov. Park Tivoli sega v središče mesta in meri približno 5 km2. Razdeljen je na tri drevorede, nasajene s kostanji. Njegovo ureditev s posameznimi cvetličnimi parterji in zanimivimi drevesi dopolnjujejo številni kipi in več fontan. Območje parka se z vrsto sprehajalnih poti in trim stezo, ob kateri so postavljene naprave za vadbo na prostem, nadaljuje v pobočje Rožnika. V osrednjem delu parka najdete Jakopičevo sprehajališče, ki je danes znano tudi po razstavah fotografij velikega formata, ki so na prostem na ogled vse dni v letu. Uredil jih je arhitekt Jože Plečnik.

Vodeni ogledi za starejše
»Naši vodeni ogledi so tudi prilagojeni za starejše, izpostavila pa bi naše novejše vodenje po ljubljanski tržnici Dobimo se na plac'. Od oktobra lani je doživetje na voljo v redni ponudbi ob sobotah ob 9. uri. Doživetje predstavi zanimive zgodbe in skrite kotičke osrednje ljubljanske tržnice ter ob degustacijah predstavi sezonske dobrote lokalnih kmetov iz okolice Ljubljane. Na koncu si obiskovalci privoščijo še pravi Ljubljanski zajtrk iz okusnih, svežih in lokalno pridelanih sestavin. Menimo, da je ravno ta ogled primeren za starejše, saj ima manjše razdalje, zato fizično ni naporen. Je pa izredno zanimiv, saj se dotakne starih zgodb in zgodovine, ki bi jim bile zagotovo izredno zanimive,« svetujejo pri Turizem Ljubljana.

Še več zanimivosti, ki jih v Ljubljani ne smete spregledati, boste našli tukaj.

Več o turistični kartici najdete tukaj.

Morda te zanima tudi:

Poletni senior oddih - Odlična ponudba Thermane Laško

Ne verjamete? Berite dalje! V Thermani Laško čez celo p...

IDEJA ZA IZLET: Dolina Triglavskih jezer

Dolina Triglavskih jezer je alpska dolina razpeta med B...

Tedenski numeroskop: Ego ni nujno slab

Kaj mi sebi dovolimo početi, morda celo nekomu škodovat...

Ta kuhinjska sestavina naj bi bila skrivnost do zdravih las

Glasbena zvezdnica je na družabnih omrežji delila nenav...

Samooskrbna srebrna vas: posebna oblika oskrbe za starejše

V obmejni občini Loški Potok nameravajo na prav posebej...

Tedenski numeroskop: Kako komuniciramo?

Izražamo se na različne načine, zato se včasih tudi nap...

Naj Fala Kruh 2022: Fala Slonček vabi k peki kruha

Letos bomo ponovno izbirali najboljši kruh v treh kateg...

To lahko storite z začimbami, ki jim je potekel rok uporabe

Če uživate v kuhanji in radi pripravljate bogate ter ok...

Predupokojitveno izobraževanje se pogosto zmotno dojema kot – "odpisali so me"

Eden najbolj škodljivih stereotipov je, da čim se upoko...

Svetovni dan fizioterapije: lajšanje bolečin v termalni vodi

Tema letošnjega svetovnega dne fizioterapije je osteoar...

Prihaja 21. Festival za tretje življenjsko obdobje

Največji dogodek za starejše v Evropi - in hkrati osred...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2022 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.