10 znamenitosti Ljubljane, ki jih morate videti

Kako dobro poznamo naše lepo glavno mesto? Kdaj ste se nazadnje sprehodili po Ljubljani, si vzeli čas in jo poskušali bolje spoznati? Če iščete idejo za čudovit enodnevni izlet, jo najdete v prispevku.
Ljubljanski grad (foto: Turizem Ljubljana)
Ljubljanski grad (foto: Turizem Ljubljana)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ljubljana je slikovito mesto, njeno podobo so zaznamovala različna zgodovinska področja. Zaradi bogate zgodovine, zaradi pestre turistične ponudbe, zaradi lepot, ki jih nudi naše glavno mesto, pa je lahko izlet po Ljubljani tudi čudovit enodnevni izlet. Potrebujete načrt, ne pozabite preveriti vremenske napovedi za Ljubljano, na pot se odpravite že zjutraj in zvečer se boste domov vrnili polni novih znanj in dogodivščin.


»Za enodnevni izlet je smiseln nakup turistične kartice Ljubljana, saj lahko obiskovalci mesto odkrivajo na ugoden in učinkovit način. Poleg tega, da kartica ponuja več kot 20 brezplačnih vstopov v različne muzeje, galerije in druge znamenitosti, lahko z njo obiskovalci koristijo tudi različna brezplačna doživetja – ki so tudi zelo primerna za starejše, npr.:
- vožnja z barko Ljubljanica
- brezplačna vožnja s tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad
- krožna vožnja z vlakcem Urbanom
- redni ogled Ljubljane
- ponuja pa tudi neomejen prevoz z mestnimi avtobusi, tako da lahko mesto še hitreje odkrivajo,« svetuje Lara Selko iz Turizem Ljubljana.

10 znamenitosti Ljubljane, ki si jih morate ogledati vsaj enkrat

Ljubljanski grad
Ljubljanski grad na griču nad mestom stoji že okrog 900 let in predstavlja glavno znamenitost Ljubljane. Najlepše razglede na mesto boste doživeli, če boste stopili na grajski Razgledni stolp. V notranjosti gradu pa si lahko pogledate muzejsko razstavo, Kapelo Sv.Jurija, Kaznilnico in Virtualni grad.

Posebnost je tudi tirna Vzpenjača, s katero se lahko odpeljete do gradu. Grda je središče kulturnih prireditev, dogodkov za vso družino, ponuja plesne večere in kino na prostem.

Plečnikova Ljubljana
Priznani arhitekt Jože Plečnik je skušal Ljubljano oblikovati po vzoru antičnih Aten. Plečnikova Ljubljana se uvršča med najpomembnejše umetnine 20. stoletja.

Med najboljša Plečnikova dela spada stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice (Tromostovje, Čevljarski most), osrednja mestna tržnica, Cerkev Sv. Mihaela na barju, gledališče Križanke, itd.

Foto: Dunja Wedam

Zmajski most
Zmajski most krasijo znameniti kipi zmajev, ti burijo domišljijo, odkar most stoji. Med obiskom Ljubljane se morate fotografirati poleg zmaja. Zmajski most je bil zgrajen med prelomom 19. in 20. stoletja in je bil prva prava železobetonska konstrukcija v mestu ter eden prvih, pa tudi največjih tovrstnih mostov v tedanji Evropi.

Glavna tržnica
Nekoč so se ljudje zbirali v mestu na tržnici, nič drugače ni bilo v Ljubljani. Glavna tržnica še danes velja za tradicionalni kraj, kjer se srečujejo Ljubljančani in tudi ostali prebivalci Slovenije ter turisti.
Glavna tržnica obsega tržnico na prostem (na Vodnikovem in Pogačarjevem trgu), pokrito tržnico med obema trgoma ter Plečnikove pokrite tržnice ob reki Ljubljanici. Poleg tržnice boste našli številne gostinske locale in kioske z ulično hrano.

Prešernov trg s Frančiškansko cerkvijo
Zgodovinsko mestno jedro je Prešernov trg in ko ga boste obiskali, si morate ogledati tudi znamenito Frančiškansko cerkev, ki spada med najbolj prepoznavne podobe Ljubljane. Prešernov trg krasi spomenik našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Foto: Dunja Wedam

Mestni muzej Ljubljana
V Mestnem muzeju Ljubljana si boste lahko ogledali stalno razstavo, ki prikazuje razvoj mesta Ljubljane od prazgodovine do današnjih dni. Zbirka muzeja obsega več deset tisoč enot, med katerimi najbolj izstopata najstarejše leseno kolo na svetu ter okoli 40.000 let stara lesena puščica.

Stolnica (cerkev Sv. Nikolaja)
Katedrala mesta Ljubljane, v njej je sedež ljubljanske nadškofije, je zagotovo najpomembnejša baročna cerkev v Ljubljani. Stoji na mestu romanske bazilike iz 13. stoletja in je bila zgrajena leta 1701, potem ko so slednjo požgali Turki. Odlikujejo jo izjemne stenske poslikave in druga umetniška dediščina. Stolnico krasijo številne umetnine, ki si jih morate ogledati.

Foto: Dunja Wedam

Narodna galerija
Stalna zbirka Narodne galerije obsega skoraj 600 del slovenske in evropske likovne umetnosti. Še posebej je potrebno omeniti izstopajoča dela slovenskih impresionistov, priljubljene slovenske slikarke Ivane Kobilce ter znamenitega modernističnega slikarja Zorana Mušiča.

Mestna hiša
Mestna hiša, Magistrat ali Rotovž je danes sedež Mestne občine Ljubljana. Zgrajena je bila v 15. stoletju, sedanjo podobo pa je dobila med leti 1717 in 1719.

Pročelje stavbe odraža beneški vpliv. V preddverju sta ohranjena še poznogotska plošča z grbom, ki je ostanek stare stavbe, in kip Herkula z levom iz poznega 17. stoletja, ki je nekoč stal na Herkulovem vodnjaku sredi Starega trga. V arkadah dvorišča je nameščen tudi Narcisov vodnjak, delo Francesca Robbe, ki je sprva stal na gradu Bokalce. Ob stopnišču je spomenik županu Ivanu Hribarju. V Mestni hiši si lahko pogledate Stekleni atrij, Zgodovinski atrij, Osrednji in Desni atrij.

Arhiv: MGML

Park Tivoli
Ljubljana se ponaša tudi z enim najlepših parkov. Park Tivoli sega v središče mesta in meri približno 5 km2. Razdeljen je na tri drevorede, nasajene s kostanji. Njegovo ureditev s posameznimi cvetličnimi parterji in zanimivimi drevesi dopolnjujejo številni kipi in več fontan. Območje parka se z vrsto sprehajalnih poti in trim stezo, ob kateri so postavljene naprave za vadbo na prostem, nadaljuje v pobočje Rožnika. V osrednjem delu parka najdete Jakopičevo sprehajališče, ki je danes znano tudi po razstavah fotografij velikega formata, ki so na prostem na ogled vse dni v letu. Uredil jih je arhitekt Jože Plečnik.

Vodeni ogledi za starejše
»Naši vodeni ogledi so tudi prilagojeni za starejše, izpostavila pa bi naše novejše vodenje po ljubljanski tržnici Dobimo se na plac'. Od oktobra lani je doživetje na voljo v redni ponudbi ob sobotah ob 9. uri. Doživetje predstavi zanimive zgodbe in skrite kotičke osrednje ljubljanske tržnice ter ob degustacijah predstavi sezonske dobrote lokalnih kmetov iz okolice Ljubljane. Na koncu si obiskovalci privoščijo še pravi Ljubljanski zajtrk iz okusnih, svežih in lokalno pridelanih sestavin. Menimo, da je ravno ta ogled primeren za starejše, saj ima manjše razdalje, zato fizično ni naporen. Je pa izredno zanimiv, saj se dotakne starih zgodb in zgodovine, ki bi jim bile zagotovo izredno zanimive,« svetujejo pri Turizem Ljubljana.

Še več zanimivosti, ki jih v Ljubljani ne smete spregledati, boste našli tukaj.

Več o turistični kartici najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Slapovi Fratarice

Fratarica je potok, ki izvira izpod večnega snežišča im...

IDEJA ZA IZLET: Soteska Vintgar

Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka sot...

IDEJA ZA IZLET: Kanjon Kokre

Posebnost Kranja je, da se dviguje nad 30 metrov globok...

IDEJA ZA IZLET: Tončkov dom na Lisci

Med posavske bisere lahko vsekakor štejemo 947 metrov v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.